Domů     Příroda
K čemu slouží tulení vousy?
Pavel Polcar 21.9.2022
Foto: Pixabay

Vousy u koček a psů nejsou jen tak na ozdobu, slouží jim jako takový druhý hmat, podobně to mají i tuleni, kteří dokážou zaznamenat vodní vlnění, pocházející od ryby z veliké dálky, díky čemuž svou kořist snadno najdou a uloví.

Tulení vousy jsou mnohem citlivější, než je tomu u našich domácích mazlíčků, což je vlastnost, která je v hlubinách temného oceánu neocenitelná. Studie z letošního roku, která byla otištěna v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Science a jež se zaměřovala na pozorování mořských savců v jejich přirozeném prostředí, potvrdila, že tuleni své vousy používají ke sledování kořisti.

Efektivní superantény

Čím hlouběji obyvatelé moří a oceánu žijí, tím je jejich vybavenost pro pohyb v šeru specializována – například delfíni a velryby disponují tzv. echolokací, při níž vysílají klapavé zvuky a naslouchají ozvěně, odrážené od jejich potenciální kořisti.

Avšak tuleni podobné akustické projektory nemají, a tak se museli naučit jinou senzorickou techniku, jež se u nich evolučně vyvinula.

Foto: Pixabay

Co se děje pod hladinou?

Skupina badatelů, jejímž členem byl také biolog Dr. Taiki Adachi, asistent projektového vědce z University of California v Santa Cruz, umístila videokamery drobných rozměrů – zahrnující infračervené vidění – na levou tvář, spodní čelist, záda a hlavu pěti jedincům tuleňů sloních severních (Mirounga angustirostris) ze státního parku Año Nuevo v Kalifornii. Na kamerách bylo dohromady 9,5 hodiny hlubokomořských záběrů.

Tulení potápěči

Jakmile vědci získali materiál v podobě několikahodinových videí, přešli k dalšímu kroku, tedy k samotné analýze. Podle kamerových záznamů tuleni při potápěni nejprve své vousy nechávali v klidu, a až poté, co se dostali do určité hloubky, je vytočili do stran a začali s nimi rytmicky kmitat.

Foto: Pixabay

Kmitání vousů má svůj účel, a to zaznamenat vibrace byť těch sebemenších pohybů vody, které způsobuje plavající kořist (tuleni obvykle na svém jídelníčku upřednostňují chobotnice a různé ryby). Když tuleni opět dosáhli hladiny, vousy se jim nastavily do „výchozí“ pozice – stočily se zpět k obličeji.

Hledají a vždy najdou

V průběhu lovu tuleňů odborníci detekovali, jak jejich těla vyzařovala určitou bioluminiscenci – světlo vydávané díky chemikáliím v tělech mořských živočichů, které posilňuje jejich zrak, čímž jim napomáhá při pátrání po potravě.

„Tato technika není nepodobná hlodavcům,“ prohlásil Adachi. Do budoucna má vědecký tým v plánu zaměřit svou pozornost na ostatní savce a na to, jak používají vousy. Zjištění by odkryla dosud neznámé poznatky o formování zvyků zvířat, pokud jde o hledání potravy.

Foto: Pixabay

Související články
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou hereckou etudu. Pokud jsou makedonské užovky podplamaté chyceny, teatrálně se svíjejí a špiní se štiplavým koktejlem svého pižma a výkalů. Nakonec ochabnou, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz