Domů     Technika
Jak začít s elektronikou?

komerční sdělení

Elektronická zařízení nás provázejí každý den. Od mobilních zařízení (chytrých telefonů, tabletů a notebooků), digitálních fotoaparátů a kamer až po zabezpečovací systémy, ovladače, řídicí jednotky, drony a mnoho dalšího.

Znalost fungování různých elektronických součástek a vybavení je nesmírně cenná. Umožňuje nejen diagnostikovat a řešit příčinu konkrétního problému, ale také samostatně vytvářet jednoduché i pokročilé projekty.

Jak ale nejlépe začít s elektronikou? Musíte na začátku počítat s velkými výdaji?.

Učení se elektronice od nuly

Na začátku je třeba poznamenat, že s výukou elektroniky lze začít prakticky v každém věku. V případě dětí a mládeže je samozřejmě nutné přizpůsobit způsob získávání nových znalostí a praktických činností (bezpečnost je vždy na prvním místě).

Elektronika může být zpočátku vnímána jako zajímavý koníček nebo odpočinek od pracovního života, ale zanedlouho se z této vášně může vyvinout nová nebo další profese.

Pojí se ovšem zahájení učení a praktických lekcí z elektroniky s nutností nákupu drahých zařízení a součástek? Vůbec ne. Je sice pravda, že v obchodě s elektronikou najdete drahé vybavení, ale pro začátečníky je to zcela zbytečné.

Elektronika je poměrně levný koníček. Nákup základních komponentů a měřidel se nepojí s velkými výdaji. Kromě toho lze na internetových fórech a diskusních skupinách nalézt řadu cenných (bezplatných) vzdělávacích materiálů pro začínající elektrotechniky.

Kurz elektroniky pro začátečníky

Jedním z nejlepších způsobů, jak se efektivně a zábavně naučit elektroniku, je kurz určený pro začátečníky. Na začátku je vhodné zaměřit se na jeden výukový materiál a komplexně „projít všechna cvičení od začátku do konce“ (i dvakrát).

Takový kurz musí být napsán jednoduchým jazykem a musí v něm být vše podrobně vysvětleno, a to i zdánlivě složitá témata. Někteří lidé začínají své vzdělávání středně pokročilými kurzy. To je jedna z nejčastějších chyb, která může vést ke konci učení se elektronice.

Který kurz elektroniky by pro mě byl nejlepší?

Odpověď je prostá. Takový, který pro vás bude plně srozumitelný, zajímavý a poutavý. Elektronika je spojením teorie a praxe. K dokončení úkolů připravených v kurzu bude zapotřebí výběr dílčích sestav. Začne se teď hodně utrácet?

Vůbec ne. Za pár desítek zlotých si můžete koupit hotovou stavebnici, která obsahuje mimo jiné kontaktní desku, vodiče, baterie, tranzistory, rezistory, kondenzátory, relé, cívky, diody, tlumivky a stabilizátor.

Obchod s elektronikou Botland má takové sady ve svém sortimentu, navíc je lze dále rozšířit o levný a zároveň funkční a přesný univerzální měřič.

Kurz elektroniky pro začátečníky by měl být rozdělen na části. V několika prvních hodinách je třeba se seznámit se základy všech nejčastěji používaných elektronických součástek. Každý elektrotechnik musí znát mimo jiné princip a použití kondenzátorů, cívek, rezistorů, tlumivek, diod, tranzistorů, stabilizátorů napětí, kontaktních prvků a relé.

Kromě toho musí znát následující pojmy: napětí a proud a odpor. Kromě toho by měl znát Ohmův a Kirchhoffův zákon (a jejich využití v praxi).

Učení se elektronice – cvičení v logickém myšlení

Získávání nových znalostí v oblasti elektroniky je účinný a osvědčený způsob, jak si procvičit logické myšlení. Kromě toho si při učení osvojíte trpělivost, svědomitost a pečlivost. Znalosti získané v kurzech elektroniky pro začátečníky můžete ihned uplatnit v praxi, mimo jiné při opravách jednoduchých zařízení.

Nedejte se odradit problémy. Setkali se s nimi všichni. Je důležité nenechat se odradit. V případě potíží se vyplatí vrátit se ke kurzu a hledat řešení. Pokud zjistíte, že tam nejsou, můžete využít pomoci uživatelů internetu.

Na síti najdete mnoho diskusních skupin věnovaných elektronice. Některé z nich mají speciální sekce pro začátečníky. Vyplatí se je využívat a klást otázky. Určitě se najdou lidé, kteří vám poskytnou vyčerpávající odpovědi a pomohou vyřešit váš problém.

Jakmile získáte základní znalosti, budete moci pomáhat i lidem, kteří s elektronikou teprve začínají.

Zdroj foto: Photo from Adobe Stock

Související články
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Toyotu C-HR si nemůžete splést s žádným jiným autem. Charakteristická silueta je čistou esencí dynamiky a městského stylu. Výjimečný je také interiér z těch nejkvalitnějších materiálů. A ještě něco… má štempl na nejekologičtější auto roku… Už před téměř 25 lety začínaly v Toyotě vznikat první hybridní vozy. Měly nižší spotřebu, nabíjely se jim baterie při brždění, […]
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava už dávno strhla nálepku hornické univerzity. Naopak se v reakci na aktuální problémy skrze spojení technických, ekonomických, přírodovědných a uměleckých oborů v moderní studijní programy zaměřuje na udržitelnost. Nejlepším příkladem, jak tento posun v oblasti udržitelnosti demonstrovat, jsou jednotlivé iniciativy, které v kampusu univerzity probíhají. Spolupráce studentů, akademických pracovníků a vědců […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz