Domů     Technika
Jak začít s elektronikou?

komerční sdělení

Elektronická zařízení nás provázejí každý den. Od mobilních zařízení (chytrých telefonů, tabletů a notebooků), digitálních fotoaparátů a kamer až po zabezpečovací systémy, ovladače, řídicí jednotky, drony a mnoho dalšího.

Znalost fungování různých elektronických součástek a vybavení je nesmírně cenná. Umožňuje nejen diagnostikovat a řešit příčinu konkrétního problému, ale také samostatně vytvářet jednoduché i pokročilé projekty.

Jak ale nejlépe začít s elektronikou? Musíte na začátku počítat s velkými výdaji?.

Učení se elektronice od nuly

Na začátku je třeba poznamenat, že s výukou elektroniky lze začít prakticky v každém věku. V případě dětí a mládeže je samozřejmě nutné přizpůsobit způsob získávání nových znalostí a praktických činností (bezpečnost je vždy na prvním místě).

Elektronika může být zpočátku vnímána jako zajímavý koníček nebo odpočinek od pracovního života, ale zanedlouho se z této vášně může vyvinout nová nebo další profese.

Pojí se ovšem zahájení učení a praktických lekcí z elektroniky s nutností nákupu drahých zařízení a součástek? Vůbec ne. Je sice pravda, že v obchodě s elektronikou najdete drahé vybavení, ale pro začátečníky je to zcela zbytečné.

Elektronika je poměrně levný koníček. Nákup základních komponentů a měřidel se nepojí s velkými výdaji. Kromě toho lze na internetových fórech a diskusních skupinách nalézt řadu cenných (bezplatných) vzdělávacích materiálů pro začínající elektrotechniky.

Kurz elektroniky pro začátečníky

Jedním z nejlepších způsobů, jak se efektivně a zábavně naučit elektroniku, je kurz určený pro začátečníky. Na začátku je vhodné zaměřit se na jeden výukový materiál a komplexně „projít všechna cvičení od začátku do konce“ (i dvakrát).

Takový kurz musí být napsán jednoduchým jazykem a musí v něm být vše podrobně vysvětleno, a to i zdánlivě složitá témata. Někteří lidé začínají své vzdělávání středně pokročilými kurzy. To je jedna z nejčastějších chyb, která může vést ke konci učení se elektronice.

Který kurz elektroniky by pro mě byl nejlepší?

Odpověď je prostá. Takový, který pro vás bude plně srozumitelný, zajímavý a poutavý. Elektronika je spojením teorie a praxe. K dokončení úkolů připravených v kurzu bude zapotřebí výběr dílčích sestav. Začne se teď hodně utrácet?

Vůbec ne. Za pár desítek zlotých si můžete koupit hotovou stavebnici, která obsahuje mimo jiné kontaktní desku, vodiče, baterie, tranzistory, rezistory, kondenzátory, relé, cívky, diody, tlumivky a stabilizátor.

Obchod s elektronikou Botland má takové sady ve svém sortimentu, navíc je lze dále rozšířit o levný a zároveň funkční a přesný univerzální měřič.

Kurz elektroniky pro začátečníky by měl být rozdělen na části. V několika prvních hodinách je třeba se seznámit se základy všech nejčastěji používaných elektronických součástek. Každý elektrotechnik musí znát mimo jiné princip a použití kondenzátorů, cívek, rezistorů, tlumivek, diod, tranzistorů, stabilizátorů napětí, kontaktních prvků a relé.

Kromě toho musí znát následující pojmy: napětí a proud a odpor. Kromě toho by měl znát Ohmův a Kirchhoffův zákon (a jejich využití v praxi).

Učení se elektronice – cvičení v logickém myšlení

Získávání nových znalostí v oblasti elektroniky je účinný a osvědčený způsob, jak si procvičit logické myšlení. Kromě toho si při učení osvojíte trpělivost, svědomitost a pečlivost. Znalosti získané v kurzech elektroniky pro začátečníky můžete ihned uplatnit v praxi, mimo jiné při opravách jednoduchých zařízení.

Nedejte se odradit problémy. Setkali se s nimi všichni. Je důležité nenechat se odradit. V případě potíží se vyplatí vrátit se ke kurzu a hledat řešení. Pokud zjistíte, že tam nejsou, můžete využít pomoci uživatelů internetu.

Na síti najdete mnoho diskusních skupin věnovaných elektronice. Některé z nich mají speciální sekce pro začátečníky. Vyplatí se je využívat a klást otázky. Určitě se najdou lidé, kteří vám poskytnou vyčerpávající odpovědi a pomohou vyřešit váš problém.

Jakmile získáte základní znalosti, budete moci pomáhat i lidem, kteří s elektronikou teprve začínají.

Zdroj foto: Photo from Adobe Stock

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz