Domů     Příroda
K čemu slouží tulení vousy?
Pavel Polcar 21.9.2022
Foto: Pixabay

Vousy u koček a psů nejsou jen tak na ozdobu, slouží jim jako takový druhý hmat, podobně to mají i tuleni, kteří dokážou zaznamenat vodní vlnění, pocházející od ryby z veliké dálky, díky čemuž svou kořist snadno najdou a uloví.

Tulení vousy jsou mnohem citlivější, než je tomu u našich domácích mazlíčků, což je vlastnost, která je v hlubinách temného oceánu neocenitelná. Studie z letošního roku, která byla otištěna v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Science a jež se zaměřovala na pozorování mořských savců v jejich přirozeném prostředí, potvrdila, že tuleni své vousy používají ke sledování kořisti.

Efektivní superantény

Čím hlouběji obyvatelé moří a oceánu žijí, tím je jejich vybavenost pro pohyb v šeru specializována – například delfíni a velryby disponují tzv. echolokací, při níž vysílají klapavé zvuky a naslouchají ozvěně, odrážené od jejich potenciální kořisti.

Avšak tuleni podobné akustické projektory nemají, a tak se museli naučit jinou senzorickou techniku, jež se u nich evolučně vyvinula.

Foto: Pixabay

Co se děje pod hladinou?

Skupina badatelů, jejímž členem byl také biolog Dr. Taiki Adachi, asistent projektového vědce z University of California v Santa Cruz, umístila videokamery drobných rozměrů – zahrnující infračervené vidění – na levou tvář, spodní čelist, záda a hlavu pěti jedincům tuleňů sloních severních (Mirounga angustirostris) ze státního parku Año Nuevo v Kalifornii. Na kamerách bylo dohromady 9,5 hodiny hlubokomořských záběrů.

Tulení potápěči

Jakmile vědci získali materiál v podobě několikahodinových videí, přešli k dalšímu kroku, tedy k samotné analýze. Podle kamerových záznamů tuleni při potápěni nejprve své vousy nechávali v klidu, a až poté, co se dostali do určité hloubky, je vytočili do stran a začali s nimi rytmicky kmitat.

Foto: Pixabay

Kmitání vousů má svůj účel, a to zaznamenat vibrace byť těch sebemenších pohybů vody, které způsobuje plavající kořist (tuleni obvykle na svém jídelníčku upřednostňují chobotnice a různé ryby). Když tuleni opět dosáhli hladiny, vousy se jim nastavily do „výchozí“ pozice – stočily se zpět k obličeji.

Hledají a vždy najdou

V průběhu lovu tuleňů odborníci detekovali, jak jejich těla vyzařovala určitou bioluminiscenci – světlo vydávané díky chemikáliím v tělech mořských živočichů, které posilňuje jejich zrak, čímž jim napomáhá při pátrání po potravě.

„Tato technika není nepodobná hlodavcům,“ prohlásil Adachi. Do budoucna má vědecký tým v plánu zaměřit svou pozornost na ostatní savce a na to, jak používají vousy. Zjištění by odkryla dosud neznámé poznatky o formování zvyků zvířat, pokud jde o hledání potravy.

Foto: Pixabay

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz