Domů     Medicína
Ráno či večer? Odborníci zkoumali, kdy je nejlepší cvičit
Jan Martinec 12.9.2022

Není sporu o tom, že správně provozovaný sport prospívá jak naší tělesné schránce, tak i naší psychice. Ale má na naše tělo nějaký vliv čas, který si ke cvičení zvolíme? Odpověď na tuto otázku se jala hledat zbrusu nová studie vědců ze Skidnore College v New Yorku. A nutno podotknout, že dospěla k poměrně zajímavým výsledkům.

Dle obecných doporučení by měl člověk strávit cvičením minimálně dvě a půl hodiny týdně. Málokdo však bere v potaz skutečnost, že se jeho cíle i výkon mohou značnou měrou odvíjet od toho, kdy konkrétně si na fyzický výkon vyhradí svůj čas.

Právě takové závěry vycházejí ze studie vedené americkým fyziologem Paulem Arcierem, jehož tým potvrdil dlouhodobou domněnku, že lidské tělo není ke sportování nastavené v jakoukoli denní či noční hodinu.

Speciální balíček pohybu

Odborníci svou studii zaměřili na třicet žen a šestadvacet mužů ve věku od pětadvaceti do pětapadesáti let. Ve všech případech se jednalo o lidi zdravé a sportovně založené, kteří nekouřili a měli ideální tělesnou hmotnost.

Ti byli následně pod bedlivými zraky vědců a profesionálních trenérů vystaveni dvanáctitýdennímu sportovnímu programu zaměřenému na posilování, intervalové sprinty, strečing i vytrvalost, jenž sestával ze čtyř hodinových tréninků týdně.

Sportovní program zároveň doplňoval předepsaný stravovací režim na míru s dostatečným přísunem bílkovin. Skupina testovaných byla krátce po seznámení s programem rozdělena na dvě části, přičemž jedna sportovala ráno a druhá večer.

Ranní sportovci si dopřávali snídali až po tréninku a během dne konzumovali další tři jídla ve čtyřhodinových intervalech, zatímco večerní sportovci jedli během dne tři jídla ve čtyřhodinových intervalech a čtvrté si dávali až po tréninku.

Cesta k jednoznačnosti

Výsledky, ke kterým vědci ve své studii dospěli, byly až překvapivě jednoznačné. Za uplynulých dvanáct týdnů zaznamenali určitý progres všichni účastníci studie. Měli lepší hodnoty fyziologických parametrů, vykazovali vyšší tělesnou zdatnost a byli na tom lépe i psychicky.

Pro vědce však bylo nejzásadnější zjištění, že mezi ranním a večerním tréninkem panovaly zásadní rozdíly v celkových dopadech na zdraví a kondici žen a mužů…

Pokračování článku v aktuálním (zářijovém) čísle časopisu 21. STOLETÍ 

Související články
Medicína Zajímavosti 19.12.2025
Mnoho psychiatrů se po celá desetiletí domnívalo, že z ADHD neboli poruchy pozornosti s hyperaktivitou lze vyrůst. Nyní se ukazuje, že se mýlili. U řady osob porucha přetrvává až do dospělosti, mnoho dalších je naopak diagnostikováno až jako dospělí. Je však pravdou, že se příznaky AHDH s přibývajícím věkem mění. Kdy se nechat vyšetřit? Podle […]
Medicína Objevy 15.12.2025
Alkohol škodí zdraví – to je známá věc. Při metabolickém procesu v játrech z něj vzniká acetaldehyd. O něm se dá říct ledacos, ale určitě ne to, že je nám prospěšný. Koneckonců jde o toxickou látku. Tělo se s ním musí nějak vypořádat a svým způsobem po něm uklidit. Tým odborníků z Ústavu organické chemie […]
Medicína 14.12.2025
Jeden z nejcitovanějších amerických lékřů Eric Topol představuje ve své nové knize Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity (Superstaříci: Vědecky podložená cesta k dlouhověkosti) optimistickou vizi, ve které lze výrazně posunout hranice zdravého stárnutí. Tvrdí, že přitom není třeba hledat zázračné elixíry ani slepě následovat různé šarlátany zaštiťující se duchovnem, ale důsledné využití toho […]
Coby silný halucinogen umí LSD radikálně zvýšit kreativitu a představivost, proto se stala vyhledávaným zdrojem inspirace pro umělce a vědce a symbolem 60. let minulého století. Na druhou stranu uměla rozvinout i skryté psychické poruchy a způsobit děsivé psychické stavy, tak zvané bad tripy. Proto byla jako droga nakonec zakázána. Dnes se k ní vědci […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz