Domů     Technika
Startuje nový školní rok… Jakou máte doma „wifinu“?

komerční sdělení

Ani se nenadějeme a děti už se pomalu začnou vracet z prázdnin zpátky do školy. A protože i pro školáky je dnes domácí připojení k internetu důležitější než kdy jindy, podívejme se, co všechno můžeme udělat pro to, abychom zvýšili úroveň a kvalitu konektivity v našich domácnostech, a nenechali tak své potomky v době kamenné.

Skutečně vám stačí základ?

Internet dnes patří k základní výbavě našich domovů, přesto často nevěnujeme dostatečnou pozornost tomu, jakým způsobem se k němu připojujeme. A tak často vezmeme zavděk základním routerem, který dostaneme od svého poskytovatele internetového připojení (ISP či chcete-li operátora) a máme pocit, že jsme pro sebe a svoje ratolesti udělali maximum.

Jenže základ mnohdy znamená v tomto případě skutečně základ, takže od takového řešení nečekejme žádné zázraky. Podobně nemůžeme čekat zázraky od „hi-tech“ routeru, který však byl na špičce před deseti i více lety.

Starší Wi-Fi standardy dnešním potřebám zkrátka nedostačují, a to ani tehdy, když jsou tyto potřeby ještě relativně skromné.

Internet prostě potřebujeme všude po domě či bytě, i v těch nejodlehlejších koutech. Co se týče dětí, ty si zvykly na to, že část jejich výuky probíhá on-line, mohou se přes internet učit s kamarády, nebo je častokrát nástrojem jejich domácích úkolů.

Jenže do dětských pokojů často signál z routeru zasahuje jen slabě, a tak výuka probíhá v kuchyni nebo v obývacím pokoji, což nemile reflektují ostatní členové domácnosti.

Vyzkoušejte meshový systém

Řešením v takových případech může být nahrazení stávajícího routeru meshovým systémem, díky kterému se bezdrátová síť dostane do všech koutů domácnosti. Meshový systém se skládá z jednotlivých přístupových bodů, které si představte jako malé „kostičky“, jež šíří internetový signál.

Výhodou je, že tyto jednotky jsou všechny plnohodnotné, dokáží fungovat samostatně a v podstatě je lze doplňovat o další kusy, podle toho, jak velký prostor jimi chcete pokrýt.

Velkým plusem meshového systému je také to, že díky němu můžete vybudovat jednotnou síť s jedním názvem a heslem pro celý pokrývaný prostor. Přechod připojených smartphonů, tabletů nebo počítačů mezi jednotlivými krabičkami – podle aktuální síly signálu – je plynulý a ani ho nepoznáte.

Při videohovorech s rodinou, kamarády nebo třeba učiteli můžete klidně přecházet po bytě a nedojde k výpadku komunikace.

Pro komplexní pokrytí prostoru většiny domů nebo bytů bohatě dostačují tři přístupové body, tedy kostičky. Právě toto řešení je navíc i cenově dostupné, takže se rozhodně nemusíte bát příliš vysokých nákladů na koupi.

A navíc ani na instalaci, protože tu s pomocí mobilní aplikace jednoduše zvládnete sami. A když ne vy, tak váš IT kamarád nebo technicky zdatnější potomek určitě.

Mesh od Mercusysu: Jistota za rozumnou cenu

Zařízení se skvělým poměrem ceny a výkonu nabízí na českém trhu a v tomto segmentu také značka Mercusys, která si zde jen za pár let stihla vybudovat velmi slušnou pozici. Wi-Fi meshovou síť pro celou domácnost dokážete zajistit například s pomocí sady Mercusys Halo H30G, která se dá sehnat právě ve verzi obsahující tři jednotky.

Designově povedené řešení vám zajistí bezdrátovou síť s maximální přenosovou rychlostí do 1,3 Gbit/s. Pokud si to nedokážete představit, pak vězte, že s touto rychlostí zvládnete bez problémů i více videohovorů současně.

A ještě přitom můžete i něco stahovat. Vaším limitem pak zůstane jen rychlost samotného internetu od operátora. A pokud byste některé zařízení z nějakého důvodu nechtěli připojit bezdrátově, jsou v jednotkách i porty pro kabelové připojení.

Samozřejmostí je pak možnost ovládání a nastavení přes aplikaci Mercusys. To ostatně umožňují i další sady série Halo. K těm pokročilejším patří modely Halo H70X nebo H80X, které dokonce umějí novější standard Wi-Fi 6, a tedy zvládají vyšší rychlost i více připojených zařízení.

Více na www.mercusys.cz.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz