Domů    
Jak se těží sůl?
Dagmar Garciová 3.8.2022
Foto: Pixabay

Sůl kamenná je český název pro minerál halit. V minulosti se využívala nejen jako ochucovadlo, ale i jako zdroj zdraví prospěšných složek.

Sůl však nesloužila pouze jako potravinová složka, nýbrž v dobách Julia Caesara (100 př. n. l.-44 př. n. l.) byla používána i jako platidlo. Římským legionářům byla část žoldu vyplácena solí. Některé náboženské kulty používaly sůl při svých obřadech.

V antice se údajně novorozencům potírala těla či ústa solí na přivítání. Jiná tradice vítání – chlebem a solí – přetrvala dodnes.

Díky své dostupnosti má široké využití

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR dospělý jedinec zkonzumuje v průměru za rok přibližně 6,5 kilogramů soli.

Foto: Pixabay

Sůl kamenná je stěžejní jednak pro potravinářský průmysl, jednak pro průmysl chemický. V potravinářství se mimo jiné využívá při konzervaci masa. V chemickém odvětví je halit důležitý pro tvorbu sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny solné a dalších látek.

Díky své dostupnosti je sůl hojně využívána i ve sklářství, metalurgii či v mydlovarnictví.

Za hlavní dva zdroje soli se považuje jednak mořská voda či přírodní solné vody, jednak nánosy soli z podzemních ložisek, jež vznikly odpařením starších moří a zanechaly tak vrstvu horninové soli – halit.

Obecně se lze od sebe rozlišit tři typy soli – sůl odpařovanou, mořskou a kamennou. Sůl se získává hornickou těžbou, louhováním nebo odpařováním mořské vody. Každá z těchto metod využívá specifické technologie a nejvhodnější techniky podle konkrétních topografických a socioekonomických podmínek v dané oblasti.

Foto: Pixabay

Nejznámější solná ložiska

Ložiska soli se nalézají po celém světě, ale největším z nich zůstává moře. Nejznámějším ložiskem je Hallstatt u Salzburgu, jehož důl je světovým unikátem. Sůl se zde těžila již před sedmi tisíci lety a těží se zde dodnes.

Neméně významný je i polský solný důl Wieliczka ležící pár kilometrů od města Krakov. Těžba soli zde začala ve 13. století. Od roku 1978 je důl zapsán na seznamu UNESCO. Historická těžba ve slovenském naleziště Solivaru u Prešova sahala rovněž do 13. století.

Sůl se získávala ze solných pramenů, které vyvěraly na úpatí Slanských vrchů kousek od Prešova.

Foto: Pixabay
Předchozí článek
Související články
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Historie 8.12.2025
Byl to vážený muž s významným postavením. Stal se děkanem svatovítské kapituly. Během dlouhého života ledacos viděl a mnohé zažil. Nasbíral spoustu zkušeností a moudrosti. Přesto ve svém životním díle ne váhal popustit uzdu tvůrčí kreativitě a psát tak trochu i lechtivě. Je to 900 let, co zemřel kronikář Kosmas (1045–1125), známý jako autor Kroniky […]
Vesmír Zajímavosti 7.12.2025
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí efekt podobný majákům na moři. A podobně mohou i sloužit. Pravidelná blikání činí z pulsarů nejen fascinující objekty pro astrofyzikální výzkum, ale také potenciální nástroje pro kosmickou navigaci. A to i přes to, […]
Zajímavosti 6.12.2025
Předvánoční čas láká mnoho Čechů k cestám za hranice, ať už na proslulé vánoční trhy ve Vídni či Drážďanech, nebo za nákupy dárků do evropských metropolí. Kromě teplého oblečení a dobré nálady si však přibalte i obezřetnost při placení. V zahraničí totiž číhá nenápadná past jménem Dynamic Currency Conversion neboli DCC. Co to ale znamená? […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz