Věčná debata o prospěšnosti alkoholu má další kapitolu. Sepsali ji vědci z univerzity NOVA v portugalském Lisabonu, podle kterých třetinka piva denně prospívá střevům.
Ze studie vyplynulo, že pivo posiluje zdravé bakterie, které se brání nemocem a infekcím.
Příznivý dopad mají primárně polyfenoly – rostlinné sloučeniny, jež se nacházející v chmelu, ječmeni a pivovarských kvasinkách.
Pokud alkoholu zrovna neholdujete, mají pro vás vědci dobrou zprávu, že obdobnými benefity disponuje též nealkoholické pivo.
„Pivní polyfenoly se mohou dostat do střev, kde ovlivňují růst bakterií. Některá piva navíc mohou obsahovat živé kvasné mikroorganismy,“ upozorňuje hlavní autorka studie Ana Faria.
„Jedna z největších celopopulačních studií hodnotících variabilitu střevní mikroflóry u zdravých jedinců, ukázala, že konzumace piva má klíčový vliv na celkové složení mikroflóry. Vzhledem k významu střevní mikrobioty v patofyziologii obezity, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu by regulace střevní mikroflóry mohla představovat další mechanismus pozitivních účinků piva na zdraví,“ dodává vědkyně.