Domů     Medicína
Blíží se konec stárnutí?
Pavel Polcar 8.3.2022
Zdroj: Pixabay

Téma dlouhověkosti a potenciální nesmrtelnosti je nejen velice aktuální, ale také poměrně kontroverzní. Jak jsou na tom vědci s výzkumem v současné době?

Vyhlídka na lékařské terapie, které přetáčí biologické hodiny v procesu stárnutí, se trochu přiblížila poté, co vědci bezpečně omladili tkáně u myší středního věku. Američtí vědci léčili zdravá zvířata formou genové terapie, která obnovovala starší buňky, díky čemuž byla zvířata mladší podle biologických markerů, které se používají k měření účinků stárnutí.

Dříve než mnozí začnou jásat, vědci uvádějí, že opakování metody u lidí není zdaleka tak jednoduché, ale dané zjištění by mohlo podnítit nový zájem o radikální terapie, jejichž cílem je zpomalit nebo zvrátit proces stárnutí jako prostředek k řešení nemocí souvisejících s věkem, jimiž jsou rakovina, řídnutí kostí a Alzheimerova choroba.

Vědci vycházeli z práce japonského nositele Nobelovy ceny profesora Shinya Yamanaka, který ukázal, že směs čtyř molekul – známých jako faktory Yamanaka – dokáže převinout dospělé buňky do mladistvých kmenových buněk, které jsou schopny tvořit téměř jakoukoli tkáň v těle.

Americký tým, vedený Heinrichem Jasperem a profesorem Juanem Carlosem Izpisuou Belmontem ze Salk Institute v Kalifornii a San Diego Altos Institute, zjistil, že myši, které dostávaly „faktory Yamanaka“ několik měsíců, se v mnoha ohledech podobaly mladším zvířatům, zejména jejich kůže a ledviny vykazovaly známky omlazení.

Experimenty ukázaly, že omlazení bylo účinnější, když byla terapie podávána po dlouhou dobu – 7 až 10 měsíců – a když byla zvířata stará 12 až 15 měsíců, což odpovídá věku 35 až 50 let u lidí.

Vědci jsou přesto velice opatrní při používání faktorů Yamanaka u lidí, protože předchozí práce ukázaly, že plně přeprogramované buňky se mohou změnit na shluky rakovinné tkáně zvané teratomy. Nejnovější studie však ukazuje, že částečné přeprogramování může být schopné omladit tkáně bez takových rizik, ale i tak přetrvávají další překážky.

Spíše než pomocí faktorů Yamanaka k omlazení starých lidí se mnozí vědci domnívají, že k částečnému přeprogramování buněk bezpečně a efektivně budou potřeba nové léky.

Teoreticky by bylo možné biologické zvrácení stárnutí nebo snížení věku. Jsme však ve velmi raných fázích, kdy musíme mnohem lépe porozumět zákonům, které za tím vším stojí,“ uvedl Heinrich Jasper.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz