Domů     Zajímavosti
Detektiv, důstojník a básník bez citu, představujeme vám Dalglieshe

komerční sdělení

Angličané detektivky umějí, a Angličanky možná ještě o kousíček víc. Vždyť jaké jméno se vám vybaví, když se řekne britská detektivka? Agatha Christie, samozřejmě. A na druhém místě vás nejspíš taktéž napadne žena, o něco méně známá, ale stejně ceněná. Phyllis Dorothy Jamesová, známá pod svým uměleckým jménem P. D. James.

Tato žena, která se dožila požehnaného věku 94 let, dala světu minimálně jedno další slavné jméno, a sice nekonvenčního detektiva Adama Dalglieshe, který byl policejním důstojníkem a básníkem v jedné osobě.

Ten za svou kariéru dosáhl hodnosti podplukovníka (komandéra) Metropolitní policie v New Scotland Yardu v Londýně.

Kromě svého detektivního důvtipu se alespoň podle popisu některých žen mohl chlubit tím, že byl „vysoký, tmavý a pohledný“, čímž připomínal například pana Darcyho z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek.

Byl ale zároveň popisován jako ledový člověk „bez kouska citu“. Jeho osobnost je sofistikovaná a aristokratická a jeho cílem je jít tvrdě na dřeň. Tento detektiv má v každém ze svých případů jediný cíl – dostat se k pravdě.

Už v pondělí 14. března se na detektiva Dalglieshe mohou těšit diváci kanálu Epic Drama v rámci seriálu, který nese jeho jméno a poběží od deváté hodiny večerní.

Seriál je výběrem z díla P. D. James a zabývá se třemi komplexními případy, odehrávajícími se v rámci tří epizod. Všechny tyto případy by pro průměrného detektiva mohly být dosti znepokojivé, už kvůli lokalitám, na kterých se odehrávají.

První z nich je mateřská škola, druhá ústav pro postižené a třetí kostel. Ovšem Dalgliesh má ke všem případům střízlivý, nezaujatý přístup – což však neznamená, že by k nim byl zcela lhostejný.

Ostatně jeho citovou odtrženost může mít na svědomí i těžká minulost. Jen nedávno před tím, než se začíná odehrávat děj detektivek, totiž přišel o ženu, která zemřela při porodu. Ten nepřežilo ani dítě, jehož osobu v rámci příběhů spisovatelka blíže nedefinovala.

Právě první řada seriálu Dalgliesh provází hlavního hrdinu obdobím zármutku z této ztráty. Jeho postavu zde ztvárňuje herec Bertie Carvel, kterému jako asistenti sekundují Jeremy Irvine v roli policejního seržanta Charlese Mastersona a Carlyss Peerová jako policejní seržantka Kate Miskinová.

Zatímco Masterson je mladou a nerozvážnou postavou, která je přesným opakem osobnosti Dalglieshe, Miskinová je talentovaná, nicméně přehlížená a podceňovaná policistka, kterou detektiv objevil na malé policejní stanici a vzal ji pod svá křídla.

Ačkoliv P. D. James zemřela již v roce 2014, tedy před nějakými osmi lety, neztrácejí její detektivní příběhy nic na své lákavosti pro čtenáře i diváky. Samotná spisovatelka se kdysi nechala slyšet, že lidé detektivní žánr milují pro to, že jeho protagonisté činí z chaosu pořádek.

Bertie Carvel se na svoji roli připravoval velice důkladně. Kromě jiného chodil na konzultace k profesionálnímu, skutečnému detektivovi, aby se od něj učil detaily a záludnosti jeho práce. Kromě toho začal číst poezii, aby mohl text lépe přizpůsobit svojí postavě.

Jenže s tím, jak se svojí postavou stále více sžíval, začal přicházet na to, že ještě před započetím seriálu Dalgliesh prakticky přestal psát.

Seriál Dalgliesh zní i tak velice nekonvenčně. Už samotná postava detektiva, který vše řeší s chladnou hlavou a pragmatičností sobě vlastní, ale přitom truchlí kvůli ztrátě ženy a dítěte, miluje poezii a je konfrontován s případy, které by rozložily téměř každého z nás, slibuje napětí, ale i jistou dávku britského humoru na dlouhé jarní večery.

Seriál Dalgliesh sledujete od 14.3. ve 21:00, každé pondělí na Epic Drama.

Trailer: 

https://youtu.be/kx9QT5gPOvk

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz