Domů     Zajímavosti
„Suchej únor” drží stále více Čechů
Jan Nováček 2.2.2022

Vydržet měsíc zcela bez alkoholu si letos vyzkouší až dva miliony Čechů. Motivuje je k tomu iniciativa „Suchej únor“, jež je zejména mezi mladými lidmi stále oblíbenější.

Podle lednového průzkumu, který pro značku přírodních pramenitých vod Natura uskutečnila agentura Ipsos, se do této akce plánuje zapojit dokonce každý třetí člověk ve věku 18 až 26 let. Průzkum však zároveň ukázal, jak moc lidé podceňují dodržování správného pitného režimu, a to zejména v zimě. Alespoň dva litry tekutin denně v zimním období vypije jen 40 % respondentů.

Podle lékařů by přitom měl denní příjem vody dosahovat nejméně dva až dva a půl litru dle věku a tělesné hmotnosti jedince. „V teplých letních měsících nás přirozená žízeň nutí pít častěji, sklouznout k nedostatku tekutin je proto paradoxně snazší v zimě.

Průzkum ukázal, že téměř 55 % respondentů v zimním období vypije denně jen 1,5 litru tekutin či méně. Každý osmý člověk dokonce nevypije ani litr tekutin za den,“ popisuje Jiří Kolář zodpovědný za značku Natura ve společnosti Coca-Cola ČR/SR.

Pití si lidé hlídají hlavně kvůli zdraví, mezi nápoji vede voda

Více než polovina lidí (konkrétně 53 % všech oslovených), kteří si hlídají pitný režim i v zimě, uvádí jako hlavní motivaci prevenci možných zdravotních problémů. Zhruba 23 % pak dbá na zdravý životní styl celoročně a dostatek tekutin považují za jeho součást.

Roli ale hrají i diety, výdej tekutin při sportu či estetická stránka v podobě dostatečné hydratace pleti. Pro 13 % lidí je hlavní motivací k dodržování pitného režimu chuť jejich oblíbeného nápoje.

Často přitom může jít i o chuť vody, která je nejčastějším nápojem v běžném dni pro 60 % respondentů. V případě nejmladší generace ve věku od 18 do 26 let je dokonce voda nejoblíbenější u 70 % dotázaných.

Druhou příčku v celkovém žebříčku zaujímají teplé nápoje jako je káva a čaj, jež jsou nejčastější tekutinou pro 16 % lidí, slazené limonády pak tvoří hlavní nápoj pro 14 % osob.

Na podporu pitného režimu přichází Natura s udržitelnou soutěží. Vyhrát můžete Škodu Enyaq iV a další ceny

Dodržování pitného režimu i v zimě se letos Natura, jejíž lahve jsou vyráběny ze 100% recyklovaného PETu, rozhodla podpořit udržitelnou soutěží. Pod každým bílým víčkem vody Natura se skrývá kód, po jehož nahrání na web natura-soutez.cz lze každý den vyhrát jednu z mnoha udržitelných produktů.

Mezi denními cenami jsou sportovní batohy z udržitelného materiálu, nákupní tašky z recyklované bavlny, sady s opakovaně použitelnou kovovou slámkou, sportovní lahve či poznámkový blok A5 s tvrdými deskami z recyklovaného PET materiálu.

Kromě toho však nabízí soutěž Natura také možnost vyhrát šaty od známé návrhářky Josefíny Bakošové, které jsou vyrobené z udržitelných materiálů.

„Dlouhodobě se snažím snížit svůj dopad na životní prostředí skrze udržitelnou módu a ohleduplné chování k přírodě. Mám proto velmi blízko k tomu, co Natura dělá a jsem ráda, že se tato myšlenka může skrze novou soutěž dostat k ještě širšímu okruhu lidí,“ říká Bakošová.

Ohleduplná k životnímu prostředí je i hlavní cena soutěže, kterou je elektromobil Škoda Enyaq iV. Výherce českého vozu s nulovými emisemi bude vybrán na konci soutěže ze všech registrovaných kódů.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz