Domů     Příroda
Bude káva nedostatkovým zbožím?
Dagmar Garciová 2.2.2022
Úvodní foto: Pixabay

Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.

Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha tropických systémech drobného zemědělství po celém světě. Jelikož jde o plantážní plodiny s dlouhou životností, jejich pěstování vyžaduje dlouhodobé plánování.

„Zmíněné plodiny mají životnost několik desetiletí, a proto je zvláště důležité dlouhodobé plánování zemědělství s ohledem na očekávané dopady změny klimatu. Mezivládní panel pro změnu klimatu odhaduje globální oteplení o 1,2 až 3,0 °C do roku 2050, což třeba pro kávu může být likvidační,“ uvedli ve studii vědci z Curyšské univerzity ve Švýcarsku.

Kávovník arabský (Coffea arabica) skutečně vyžaduje specifické podmínky, aby se mu dařilo. Nejvhodnější oblastí pro jeho existenci je Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.

Výzkumníci upozorňují, že právě zmíněné země jsou postiženy změnou klimatu ve velké míře.

Zatímco pěstování ořechů a avokáda by podle vědců bylo možné přesunout do jiných lokalit, co se kávy týče, ta je více zranitelnější a přesun pěstování do jiných oblastí by nemusel být řešením. Možným řešením by mohlo být přizpůsobení se a více se věnovat například šlechtění nových odrůd.

V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica,“ uvedl hlavní autor studie Roman Grüter.

Související články
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však mohou způsobovat nebezpečná onemocnění, a navíc jsou stále častěji rezistentní vůči antibiotikům. K vývoji nových léků by nás mohly inspirovat gorily… E.coli produkuje řadu látek, které brání […]
Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval […]
Lední medvěd jako trosečník na malé kře je smutným symbolem oteplování klimatu. Jeho situace nemá řešení. Nemá se kam vypravit za lepšími podmínkami pro život, jeho svět zmizí. A tak se musí přizpůsobit – zmenšením.   Zmenšení tělesných proporcí je poměrně účinný způsob, jak obstát ve stále teplejším klimatu. Má to prosté fyzikální vysvětlení: Čím […]
Příroda dokáže být fascinujícím způsobem brutální. Houba zvaná Cordycep, které se v přírodě nachází více než 600 druhů, se modifikuje přesně podle hmyzu, který napadá. Třeba Ophiocordyceps unilateralis přeměňuje mravence v zombie. Jsou ale i jiné a výstřednější druhy. Hmyzomorka muší (Entomophthora muscae) je druh houby, která napadá mouchy. Postup je jednoduchý. Nejprve oběť nakazí, pak […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz