Domů     Příroda
Bude káva nedostatkovým zbožím?
Dagmar Garciová 2.2.2022
Úvodní foto: Pixabay

Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.

Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha tropických systémech drobného zemědělství po celém světě. Jelikož jde o plantážní plodiny s dlouhou životností, jejich pěstování vyžaduje dlouhodobé plánování.

„Zmíněné plodiny mají životnost několik desetiletí, a proto je zvláště důležité dlouhodobé plánování zemědělství s ohledem na očekávané dopady změny klimatu. Mezivládní panel pro změnu klimatu odhaduje globální oteplení o 1,2 až 3,0 °C do roku 2050, což třeba pro kávu může být likvidační,“ uvedli ve studii vědci z Curyšské univerzity ve Švýcarsku.

Kávovník arabský (Coffea arabica) skutečně vyžaduje specifické podmínky, aby se mu dařilo. Nejvhodnější oblastí pro jeho existenci je Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.

Výzkumníci upozorňují, že právě zmíněné země jsou postiženy změnou klimatu ve velké míře.

Zatímco pěstování ořechů a avokáda by podle vědců bylo možné přesunout do jiných lokalit, co se kávy týče, ta je více zranitelnější a přesun pěstování do jiných oblastí by nemusel být řešením. Možným řešením by mohlo být přizpůsobení se a více se věnovat například šlechtění nových odrůd.

V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica,“ uvedl hlavní autor studie Roman Grüter.

Související články
Objevy Příroda 13.3.2025
Možná to znáte… Po obědě se cítíte sytí, a přesto se objeví neodolatelná chuť na něco sladkého. Odkud se bere tento fenomén, který nás nutí sáhnout po dezertu, i když už vlastně nemáme hlad?   Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologii stárnutí se rozhodli tento podivný jev prozkoumat a jejich závěry jsou překvapivé – […]
Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu. Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího […]
NOVINKY Příroda 10.3.2025
Evoluci běžně chápeme jako vývoj k dokonalejším a složitějším formám života. Touto představou ale zásadně otřásl jistý druh prvoků. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti jsou to živočichové příbuzní s medúzami a do stádia podobného prvokům se vrátili až dalším vývojem. A to není jejich jediná podivnost Švýcarský chirurg a porodník Louis Jurine byl muž […]
Ryby a rybí výrobky patří mezi oblíbené a doporučované potraviny s množstvím tělu prospěšných látek. Řadí je to k cenným a často obchodovaným komoditám, což je zase předurčuje k pokusům o falšování Spolehlivý systém pro odhalení nepoctivého rybího zboží vyvinuli výzkumníci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) ve spolupráci s firmou Bidfood […]
Objevy Příroda 6.3.2025
Zoolog Ondřej Mikulka a entomolog Josef Kašák z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU, Ústavu ochrany lesů a myslivosti, v rámci výzkumu při ohledávání mrtvého bobra nalezli v jeho srsti blecháče bobří, brouky z čeledi lanýžovníkovití. Pokud bychom uspořádali soutěž o nejpodivnějšího brouka vůbec, tak blecháč by jistě patřil mezi kandidáta na první příčky. Blecháč bobří žije v dospělosti, jak název napovídá, v srsti […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz