Domů     Příroda
Stromy čekají na objevení
Dagmar Garciová 2.2.2022
Úvodní foto: Pixabay

Zdá se, že příroda dokáže vědce stále ještě překvapit, minimálně stran stromů, jejichž druhů je s největší pravděpodobností více, než se vědci dosud domnívali, a to až o 14 procent.

Odhaduje se, že na Zemi existuje 73 300 druhů stromů, z nichž 9 000 musí být ještě objeveno,“ stojí v prohlášení vědců po celém světě, kteří ke studii využili britskou dešifrovací techniku z druhé světové války.

„Zdokumentovat naše lesy je obrovským úsilím pro celý svět. Počítání druhů stromů je jako puzzle s dílky rozmístěnými po celém světě. Vyřešili jsme to společně jako tým, každý sdílel svůj vlastní kousek,“ řekl Jingjing Liang, hlavní autor článku a profesor kvantitativní ekologie lesa na Purdue University v Indianě v USA.

Vědci pracující v 90 zemích shromáždili informace o 38 milionech stromů, někdy chodili celé dny a tábořili na odlehlých místech, aby se k nim dostali. Studie zjistila, že existuje asi o 14 % více druhů stromů, než bylo dříve hlášeno, a že třetina neobjevených druhů stromů je vzácná, což znamená, že by mohly být náchylné k vyhynutí v důsledku změn ve využívání půdy způsobených lidmi a klimatickou krizí.

Podle výzkumníků to vypadá, že povodí Amazonky má nejvyšší rozmanitost druhů stromů na místní úrovni s 200 druhy stromů na hektar. Vědci se domnívají, že by to mohlo být způsobeno tím, že se jedná o teplé, vlhké prostředí vhodné pro podporu širšího spektra druhů.

Vědci k odhadu počtu dosud nezdokumentovaných druhů stromů použili statistickou techniku, kterou britský vědec Alan Turing a jeho asistent Irving Good vytvořili, když se za druhé světové války snažili prolomit německé rádiové depeše šifrované strojem Enigma.

Teorie, kterou vyvinula tchajwanská statistička Anne Chao při studiu nedetekovaných druhů, pomohla výzkumníkům zjistit výskyt neznámých druhů stromů – pomocí dat o pozorovaných vzácných druzích. Kód v podstatě používá informace o druzích, které jsou v datech detekovány pouze jednou nebo dvakrát, k odhadu počtu nedetekovaných druhů.

Myšlenka provést inventarizaci stromů na planetě přišla před 10 lety, když Liang našel údaje o stromech na Aljašce. Zjištění na něj udělalo dojem a dal si za své osobní poslání dostat data online. „Neexistují žádné údaje o tom, jak se počet druhů stromů mohl v průběhu času měnit, ačkoli se předpokládá, že mnoha druhům hrozí vyhynutí v důsledku odlesňování a klimatické krize,“ sdělil Liang.

Některé druhy by dokonce mohly zmizet dřív, než je budou vědci schopni zdokumentovat.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz