Domů     Historie
Archeologické nesmysly kolující internetem
Martin Janda 2.1.2022

Internet je bezednou studnicí informací. Ale také hloupostí. Někdy až zůstává rozum stát nad tím, čemu jsou lidé schopni uvěřit a co jsou schopni sdílet.

Obři z dávnověku

Všechno bylo jinak a všichni lžou, jen u nás se dovíte pravdu, to je leitmotiv konspiračních a manipulativních webových stránek. Jejich oblíbeným tématem je historie, a to nejen ta moderní, ale i ta sahající až na úsvit věků.

Tak například podle jedné potrhlé hypotézy se kdysi v dávných dobách po naší planetě proháněli lidé, jejichž výška dosahovala několika metrů. Dokládat to má řada obrázků přímo z archeologických nalezišť.

Už z anatomického hlediska je existence podobných obrů nesmyslem. Nejvyšší lidé, kteří obvykle trpí poruchou hypofýzy, měří kolem dvou a půl metru. Jejich organismus je extrémně namáhaný a umírají velmi brzy.

Společný předek člověka a lidoopů měřil v kohoutku nanejvýš metr. Postupem času se výška hominidů zvětšovala, rekordmanem v tomto ohledu je rod Gigantopithecus, vzdálený příbuzný orangutanů, který mohl měřit i více než dva a půl metru.

Nicméně byl neadaptibilní, záhy vyhynul, aniž by po sobě zanechal jakékoli druhové potomky. Kde se tedy vzaly obrázky obrovských lidských lebek a koster šířící se po internetu? Inu, Photoshop dokáže divy….

Ztracená civilizace v Bosně

Krajina Bosny a Hercegoviny je až magicky krásná. Nedaleko města Visoko by dokonce měla ukrývat pyramidy staré 12 000 let, které kdysi vystavěla neznámá, leč velmi vyspělá civilizace. Má se dokonce jednat o největší pyramidy, které kdy lidstvo postavilo.

Stavby už zakryl les, nicméně jejich tvar je údajně stále patrný. A když se konspirátoři obzvlášť rozjedou, začnou tvrdit, že pyramidy jsou zdrojem volné energie, což měl vědět i Nikola Tesla…

Samozřejmě že se o žádné pyramidy nejedná. Vrch Visočica, který má jednu z nich ukrývat, má sice zvláštní tvar, ale nikterak výjimečný. Zdejší krajina není ničím jiným než výsledkem geologických procesů, na kterých se poté podepsala eroze.

Údajné bloky betonu, které byly na místě nalezeny, jsou jen geologické vrstvy s pravidelnou odlučností.

K případu se vyjádřili i vědci sdružení v Evropské asociaci archeologů. Podle nich jde o podvod na veřejnosti, který v seriózní vědě nemůže mít své místo. O tom, že podvod je to správné slovo, svědčí i to, že řada nepoctivců, či moderní terminologií šmejdů, se pomocí údajných pyramid a jejich léčivých schopností snaží vytáhnout z kapes naivně důvěřivých lidí nemalý peníz.

Princezna starší než dinosauři

„Jaká je krásná, ta naše slovanská princezna,“ rozplývaly se některé komentáře na Facebooku pod fotografií spící dívky. Což o to, krásná tvář to skutečně byla. Ale tím příběh zdaleka nekončil. Snímek měl pocházet z objevu ruských archeologů, kteří v uhelné sloji staré 800 milionů let objevili až neskutečně zachovalou mumii půvabné dívky.

Podle některých interpretací šlo o princeznu z pradávné slovanské říše, protože genetické analýzy údajně odhalily, že její DNA je shodné s DNA současných Rusů.

Ach jo… Ano, i takovému do nebe volajícímu nesmyslu jsou lidé schopni uvěřit. Před 800 miliony let Země procházela érou neoproterozoika. V té době se začal rozpadat prakontinent Rodinia a celá Země byla zaledněná.

O existenci života se staraly nanejvýš jednobuněčné bakterie, které ještě neměly ani oddělené buněčné jádro. S ironií lze říci, že takové prostředí je pro existenci tajemné staroruské civilizace přímo ideální….

A ona mnohokrát sdílená fotografie, která má dokázat pravost tvrzení o slovanské princezně? Ta pochází z amerického filmu Sněhurka a sedm trpaslíků, natočeného v roce 1987, a je na ní herečka Sarah Pattersonová.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz