Domů     Technika
3 věci, které možná nevíte o kleštích!

komerční sdělení

Kleště – běžná věc, kterou čas od času také používáte? Zjistěte, kolik existuje druhů kleští, čím se liší, z čeho přesně se skládají a jaké mohou mít tvary. Pokud vybíráte dílenské nářadí jako dárek pro své blízké nebo pro sebe, podívejte se na pár zajímavostí!

10 druhů kleští? To je málo…

V současné době existuje na trhu až 100 různých druhů kleští, které více či méně známe.

Samozřejmě se nejedná pouze o běžné nářadí do dílny, ale celkový počet se opravdu pohybuje až kolem stovky.

Neřekli byste, že?

Prodloužená ruka…

Ne doslova „prodloužená ruka, ale kleště tak opravdu vznikly. Jaké jsou ale přesné důvody?

Dodržování hygieny

Pevnější, bezpečnější úchop

Možnost bezpečně držet i příliš horké či chladné předměty/hmoty

Usnadnění práce na těžko dostupných místech

Z čeho se skládají?

Kleště se přesně skládají ze dvou pák, za které můžeme toto nářadí uchopit. V dnešní době již má většina kleští ergonomicky upravené páky, aby co nejlépe padly do dlaně a daly se držet bezpečně a příjemně.

Uprostřed kleští (mezi dvěma zkříženými pákami) je takzvaný kloub, díky kterému je možné kleště rozevírat a uzavírat. Na konci kleští (na opačné straně, než je držíme), se nachází takzvané hlavy.

Právě hlavy odlišují jednotlivé druhy kleští. Podle toho, jak jsou hlavy upraveny a čím jsou vybaveny, tak se mohou kleště využít k té či oné činnosti.

Nejběžnější druhy kleští

Odizolovací kleště (stripovací) – speciální kleště, kterými lze bezpečně odstranit izolaci drátů, aniž byste samotný drát poškodili

Nýtovací kleště – právě těmi bez problémů spojíte dva materiály i v případě, že se k danému místu nedostanete ze dvou stran, abyste použili klasický šroub.

Elektrikářské kleště – typ kleští, jejichž rukojeť je bezpečně odizolována – většinou až do napětí 1000 V. Kleště jsou většinou vybaveny štípacími čelistmi, aby bylo vždy možné uštípnout potřebnou délku drátu.

Krimpovací kleště – ty se používají především k nasazování příslušných konektorů na konce kabelů. Jsou však většinou vybaveny také dutinkou, s níž snadno zbavíte konec kabelu izolace (stejně jako pomocí stripovacích kleští).

Kombinované kleště – neboli kominačky – jedny z nejběžnějších typů kleští. Díky tvaru jejich čelistí lze snadno uchopit, stlačit či uštípnout, co je zrovna potřeba.

Sikovky – kleště, které mají dlouhá ramena a nastavitelné čelisti. Snadno a pevně s nimi tedy uchopíte i předměty většího průměru.

Štípačky – nejvíce je oceníte, když potřebujete přepůlit nebo odštípnout kus izolovaného či neizolovaného drátu.

Zcela běžné nářadí, stejně jako sada šroubováků, které by měl mít doma úplně každý, bez ohledu na zručnost.

Minimálně kombinačky a sikovky by v žádné domácnosti neměly chybět – nikdy nevíte, kterou domácí pohromu budete nuceni řešit, tudíž je lepší být vždy připraven/a!

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz