Domů     Zajímavosti
Včasnému rozpoznání nemocí pomáhají i lékárny

komerční sdělení

 

Z pochopitelných důvodů to vypadá, že středobodem současného medicínského zájmu je covid. Na ostatní choroby se jako by trochu zapomnělo a prevence šla po praktické stránce skoro úplně stranou.

Její zanedbání přitom vede k akutním stavům, jejichž řešení představuje nežádoucí časovou a finanční zátěž zdravotního systému. Výsledek je přitom často nejistý. Vlády proto mohutně investují do výzkumu nových preventivních metod, které zaručí včasnou diagnostiku následovanou beze spěchu naplánovanou léčbou.

Medicína na prevenci nezapomněla, společenská objednávka trvá a ve skutečnosti se ty největší současné objevy odehrávají právě na tomto poli. Preventivní programy spouštějí i některé české lékárny..

Hned několik jich rozjela například česká síť Benu. Jeden z nich je na Alzheimerovu chorobu, závažné onemocnění mozku, při němž dochází k zániku mozkových buněk a úbytku mozkové hmoty.

V současnosti jde o vůbec nejčastější formu demence, tvoří víc než polovinu jejích typů.

Jak to přibrzdit

Takzvaným „alzheimerem“ trpí na světě přibližně 40 milionů lidí. Nemoc jim poškozuje tu část mozku, která řídí paměť, myšlení a jazykové schopnosti. Téměř třetina pacientů je starších 80 let a s tím, jak populace stárne, stoupá i počet nemocných. Včasná diagnóza přitom může jim i jejich rodině podstatně ulehčit život.

V současné době neumíme stoprocentně určit příčiny ať už demence, či Alzheimerovy choroby, zkoumá se například souvislost s genetickým zatížením.

„Je to nemoc, která se zatím nedá zastavit. Extrémně důležité je včasné určení diagnózy, k čemuž chceme přispět i my.  Čím dříve odhalíme nemoc, tím dříve jsme schopni nasadit adekvátní léčbu, zbrzdit progresi a oddálit nástup dalších stádií,“ popisuje Michala Belasová, farmaceutka z Benu.

Nejde jen o demenci

Varovným signálem počínající Alzheimerovy choroby nebo i jiné formy demence jsou poruchy paměti. Již od roku 2019 mohou lidé využívat screeningový program v Alzheimer konzultačních centrech, která provozuje společnost Benu.

Dosavadní testování odhalilo, že příznaky možné poruchy paměti vykazuje každý šestý vyšetřený člověk. Testy provádějí proškolení farmaceuti pomocí originálních materiálů vyvinutých týmem Aleše Bartoše, předního odborníka na Alzheimerovu chorobu působícího na Neurologické klinice v pražské nemocnici na Vinohradech a také v Ústavu národního duševního zdraví.

Kromě toho mohou zákazníci ve vybraných lékárnách absolvovat hned několik dalších preventivních konzultací spojených s orientačními a informativními screeningovými měřeními, která odhalí například zvýšený cholesterol nebo riziko vzniku cukrovky.

„Díky prevenci dokážeme nejen včas zasáhnout, ale zdravotním komplikacím úspěšně předcházet. Zájemci o preventivní konzultace se mohou jednoduše registrovat osobně, telefonicky, přes mobilní aplikaci nebo na www.benu.cz,“ uzavírá Michala Belasová.

S cukrovkou není legrace

V České republice se s ní léčí přes 800 tisíc lidí. Spousta dalších však o své nemoci zatím neví, reálný odhad celkového počtu nemocných je spíš přes milion, tedy víc jak 10 procent populace. Primární prevence spočívá v rozpoznání rizika vzniku cukrovky a včasné úpravě životosprávy tak, aby člověk pokud možno vůbec neonemocněl.

Sekundární prevence zahrnuje včasné odhalení již existující nemoci a předejití komplikacím, které vyžadují dalekosáhlejší léčbu. Dobrá kompenzace cukrovky spočívá v pravidelné kontrole hladin krevního cukru, tak se dá riziko komplikací držet na celkem nízké úrovni, a pokud se již nějaké projevily, aspoň zpomalit jejich progresi.

Včasnému záchytu nemoci pomáhá se svými preventivními vyšetřeními i Benu – ve vybraných lékárnách si každý zákazník může nechat zdarma změřit hladinu cukru v krvi.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz