Domů     Příroda
Když si kráva odskočí: Vyměšováním proti skleníkovým plynům
Jan Zelenka 15.10.2021

Cesta od telete k mléku a steaku je velmi dlouhá a nákladná – a zatěžující životní prostředí. Chov hovězího stojí podle vědců za 60 procenty celkové ekologické zátěže veškeré živočišné výroby. Velkou hrozbou je především metan, a pak dusík v kravské moči.

Vědci se proto snaží malé vyměšování zachytávat a pak ji řízeně rozkládat..

Podle výzkumů jedna jediná kráva při svém zažívání denně vyprodukuje asi 235 litrů metanu. Pro životní prostředí znamená stejnou zátěž jako menší auto, protože metan je v ekvivalentu k CO2 20krát škodlivější skleníkový plyn.

Takže zatímco doprava má na svědomí asi 14 procent emisí skleníkových plynů, produkce hovězího až o několik procent víc.

Nejde přitom jen o kravské zažívání – nebezpečná je i kravská moč, obsahující dusík. Ten se v půdě přemění na dusičnany, které se dostávají do vodních zdrojů, řek a jezer, kde zapříčiňují nadměrný růst řas a sinic.

Oxid dusný, jenž je dalším produktem rozkladu kravské moči, je přitom až 300krát silnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.

Jediné zvíře za den vyloučí desítky litrů moči a navíc kilogramy plynů a exkrementů. Celosvětově.

Ranní cesta na malou

Jakkoliv se to může zdát zvláštní, ukazuje se jako nejnadějnější způsob řešení zrovna ten nejkomičtěji působící. Odborníci by rádi naučili stáda chodit na latrínu. Vědci vycházeli z toho, že jde o inteligentní zvířata, která se dokážou dobře učit.

„Krávy močí více, když se ráno probudí, což ukazuje, že jsou schopné zadržet močení. V jejich neurofyziologii není nic, co by je radikálně odlišovalo od zvířat, jako jsou koně, opice a kočky, které vykazují schopnost užívat latrínu,“ vysvětluje jeden z autorů studie Lindsay Matthews pohnutky, proč je trénovat, aby se vyprazdňovaly jen na určitém místě, a jejich výměšky se tak mohly zachytit a šetrně zpracovat, aby co nejméně poškozovaly okolní prostředí.

Více se dočtete v čísle 12/2021.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz