Domů     Technika
Výzkum mozku vede k rychlejšímu rozpoznání ztráty pozornosti
Jan Nováček 6.10.2021

Ford spolupracuje na novém výzkumu mozkové činnosti, který by ve výsledku mohl vést k rychlejšímu a přesnějšímu rozpoznání okamžiku, kdy řidič ztratí za volantem pozornost.

Včasnější upozornění řidiče, který jeví známky únavy či nepozornosti, by mohlo vést ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu. Únava totiž hraje roli až v 25 procentech vážných dopravních nehod. Výzkumy přitom ukazují, že 40 procent evropských řidičů se na delších cestách neřídí doporučením udělat si každé dvě hodiny přestávku.

„Mozek zpracovává při řízení ohromné množství informací, ale to se může postupně měnit, protože asistenční technologie přebírají část práce za nás. Řidiči také podléhají únavě a myšlenky jim mohou zabloudit jinam.

Rychleji rozpoznat, co se děje, by mohlo být kriticky důležité,“ řekl Stefan Wolter, inženýr výzkumu ve Ford of Europe.

Ford doufá, že díky rozpoznání těch reakcí mozku, jež signalizují výpadky koncentrace, bude možné přiřadit snímky mozkové činnosti k jejich fyzickým projevům, jakou jsou změny srdečního tepu či dýchání.

Pokud by se pak u řidiče projevila například změna variability srdečního tepu korespondující se ztrátou koncentrace, mohl by na to automobil řidiče upozornit. Ford na projektu spolupracuje s odborníky na neurovědu z univerzitní kliniky Uniklinik RWTH Aachen v německých Cáchách.

Unikátní výzkumný projekt

Vzhledem k tomu, že asistenční technologie poskytují řidičům stále vyšší úroveň podpory, je nezbytné, aby řidiči neztráceli pozornost a nespoléhali na asistenční funkce až příliš.

Základem společného projektu s Uniklinik RWTH je výzkum, při němž je účastníkům během jízdy v automobilovém simulátoru snímána mozková aktivita magnetickou rezonancí. Sledovat simulaci jízdy na obrazovce mohou účastníci díky speciálně umístěnému zrcadlu.

Scénář připravený s využitím herní technologie spočívá v tom, že vozidlo jedoucí v noci v prostředním pruhu tříproudé dálnice náhle zabrzdí a zkoumaný účastník musí pomocí ručního zařízení uhnout svým vozidlem doleva či doprava.

Do kterého pruhu lze zrovna bezpečně uhnout, naznačují simulované zvuky motorů ostatních vozidel.

https://www.youtube.com/watch?v=M29ybPl7V1Y

Zatímco zkoumaná osoba řeší popsanou simulaci, stroj na magnetickou rezonanci snímá její mozkovou aktivitu a výzkumníci měří reakční dobu, srdeční tep, dechovou aktivitu i další fyzoiologické parametry.

„Jsme přesvědčeni, že na základě těchto dat budeme jednoho dne moci sestavovat jedinečné fyziologické profily jednotlivých řidičů, což jim do budoucna pomůže v případě potřeby okamžitě reagovat,“ řekl profesor Klaus Mathiak,vedoucí oddělení psychoneurologie a hlavní konzultant psychosomatické medicíny na cášské univerzitní klinice.

Již více než desetiletí naznačuje kontrolka v podobě šálku kávy řidičům vozů Ford, že vykazují známky únavy a měli by si udělat přestávku. Tento jedinečný výzkumný projekt by mohl posunout sledování pozornosti řidiče o další kus dál a přispět k bezproblémovému přechodu na řízení automobilů s pokročilými asistenčními funkcemi.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz