Domů     Zajímavosti
Malování podle čísel – naučte se malovat 1-2-3 (a 4-5-6)

komerční sdělení

Jen máloco člověka uspokojí tak, jako když něco vytvoří vlastníma rukama. To se pak chlubí, že na ten zeleninový salát je všechno z jeho zahrádky, že kávu pije z hrnku, co si vyrobil v kurzu keramiky nebo že tu lavici, na které sedíme, postavil sám.

Prostě se nás zmocňuje pocit, který asi měl Stvořitel, když se šestý den ohlédl za tím, co vytvořil a řekl si: „Je to dobré.“.

Nerodí se každý jako Leonardo da Vinci nebo Rembrandt. A málokdo si hned napoprvé troufne namalovat obraz akrylovými barvami na plátno. Přesto i Vaše obrázky by ještě dnes Vaše maminka našla, protože si je schovala jako poklad.

A ačkoliv to asi nejsou umělecká díla, malování podle čísel by Vám mohlo pomoci i s tím, jak namalovat opravdový obraz a pochlubit se jím přátelům.

Obrázek 1 – Výběr barvy při malování podle čísel

Co je malování podle čísel

Malování podle čísel je technika, při které nanášíte štětcem barvy na plátno, na němž jsou předtištěné obrysy plošek, z nichž každá má své číslo. Používáte akrylové barvy v nádobkách, které jsou očíslovány stejnými čísly.

Princip je podobný omalovánkám. Stačí se držet jednoduchého postupu – vybrat si z barev jednu a tou postupně vybarvit všechny plošky na plátně. Pak pokračovat s další barvou a znovu. Pokud vytrváte až do konce, odměnou Vám bude krásný obraz, který si hrdě pověsíte na zeď.

Není to sice nějaký vynález z poslední doby, ale momentálně zažívá svou renesanci. A právě z renesančního období jej známe. Dokonce i již zmíněný Leonardo da Vinci tuto techniku údajně používal při výuce svých studentů v hodinách malování.

Některé ze svých obrazů jimi nechal dokonce dokončit, když jim naznačil, jakými barvami mají pokrýt zbylou plochu jeho pláten.

Moderní historie této techniky se datuje od roku 1950 a vděčíme za ni panu Danu Robbinsovi. Tento umělec pracoval na projektu, který pomáhal umělcům shánět klienty a prodat jejich práci. Spolu s Maxem Kleinem, ředitelem společnosti, pak vymysleli způsob, jak zapojit do tvorby více lidí a vzniklo malování podle čísel ve své moderní podobě.

Obrázek 2 – Portrét Dana Robinse, vytvořený pomocí malování podle čísel

Fenomén malování podle čísel se velice rychle stal hitem ve Spojených státech, jelikož se najednou „každý mohl stát umělcem“. Vznikl vlastně nový trend trávení volného času a od 50. let minulého století se spousta Američanů tímto způsobem baví.

Ještě dnes můžeme vidět viset obrazy, které vznikly v době, kdy si malování podle čísel podmanilo Ameriku a později i celý svět.

V roce 2011, u příležitosti 60. výročí vzniku moderní podoby malování podle čísel, spolupracoval pan Robbins s neziskovou organizací Hlasy 11. září na vytvoření předlohy s názvem „Gone But Not Forgotten“ čili „Jsou pryč, ale nezapomenuty“.

Ta zobrazuje New York s výhledem na sochu Svobody, za kterou jsou siluety dvou věží obchodního centra, které podlehly teroristickému útoku, jenž změnil tvář moderního světa navždy.

Je malování podle čísel vhodné i pro Vás?

Neznáme se sice osobně, ale s jistotou můžeme prohlásit: „Ano, malovat podle čísel můžete jistě i Vy!“. Jak to, že si tím můžeme být tak jistí? Jednoduše proto, že to už vyzkoušeli lidé různého věku, pohlaví, vzdělání, nadání a dalších vlastností.

Ať si jen nevymýšlíme, přečtěte si pár vyjádření těch, kteří v malování podle čísel našli zábavu, radost, ale někdy i pomoc a útěchu:.

Eliška S. to nemá v životě snadné. Už od mládí ji trápí následky encefalitidy, a tak trpí kombinovanými poruchami nervové soustavy. Stačí pár desítek minut nějaké činnosti a musí dlouze odpočívat, aby nabrala síly i jen na obyčejný život.

Ve svých 40 letech musí prospat třeba i 16 hodin denně. Vypráví:.

„Někdy si připadám bezmocná a zbytečná. Chtěla bych dělat něco smysluplného a tvůrčího. Chodit do práce však nepřipadá v úvahu, jelikož mám plný invalidní důchod a některé dny prostě nedokážu ani vstát.

Když mi manžel daroval první plátno s předtištěnými čísly pro vymalování, myslela jsem, že ani to nepůjde. Jedno oko mám totiž téměř slepé a na druhé potřebuji silné dioptrie. Přesto jsem to zkusila a výsledek stál za to. Mám radost a už maluji další obraz“..

Obrázek 3 – Obrázek, který si Eliška S. vybrala k malování j moc potěšil a povedl se.

Rudolf je ajťák, tedy hodně technicky založený muž. Rozhodně žádný umělec. Miluje počítače, matematiku a čísla. A taky samozřejmě svou ženu, která ho jednou překvapila originálním dárkem – sadou pro malování podle čísel.

„Abych pravdu řekl, tak z dárku jsem byl trochu na rozpacích a asi to na mně bylo i vidět. Když něco maluju, je to nejčastěji schéma tabulek v databázi :-). Ale když mi moje drahá žena vysvětlila, abych místo oblíbeného sudoku zkusil i čísla na plátně, šel jsem do toho.

No, párkrát jsem přetáhnul, dokonce jsem zaměnil i nějaké barvy, ale vlastně se nic nestalo – obraz vypadá i tak skvěle a moc jsem si to užil. Třeba si to ještě někdy zkusím.“.

Obrázek 4 – Rudolf je ve znamení lva a miluje kočky. Obraz „Lví pohled“ byla tedy jasná volba

Jana K. je mladá maminka na mateřské dovolené. Zvládnout čtyřletou dceru a půlroční miminko je náročný úkol. Má sice manžela, který se do péče o děti rád zapojuje, ale než se vrátí z práce, je na všechno sama. Jak dceru zabavit, když miminko vyžaduje 100 % pozornost?

„Karolínka ráda maluje a kreslí. V jejím věku je to samozřejmě běžné. Možná to tak vidí všechny matky, ale mě se zdá, že má na malování talent. Jen se nedokáže delší dobu soustředit, a tak je ke konci už míň pečlivá.

Na doporučení Zuzany, mojí kamarádky, jsem jí zkusila ukázat obrazy, co Zuzka namalovala. Moc se jí líbily hlavně motivy se zvířátky a hned chtěla taky nějaký obraz vymalovat. Jeden jsme tedy pořídili a teď sedí, jazýček vyplazený, a soustředěně maluje.

Číst ještě neumí, ale čísla už pozná. Má z toho velkou radost a já se v těch chvílích můžu věnovat malému.“.

Obrázek 5 – Pro děti jsou určené třeba pohádkové motivy se snadnou náročností, jako je Ledové království

Další a další „malíři a malířky“ nám píšou a posílají fotky svých dokončených obrazů. Někteří přiloží také své příběhy, ze kterých jsme vybrali jen tyto 3. Napsala nám třeba také vnučka, která své babičce ukázala jedno plátno, a ta teď má už 20 obrazů hotových a maluje další.

Nebo trochu smutný příběh mladé ženy, která přišla o své nenarozené miminko a zoufalství a smutek léčila právě malováním. Anebo dvacetiletý kluk, který se léčí ze závislosti a na vlastní kůži poznal terapeutickou hodnotu malování podle čísel na arteterapii.

Na všechny příběhy s malováním podle čísel tu místo nemáme. Ale odhodlaně tvrdíme: „Ano, v každém dřímá Rembrandt, každý může malovat“.

Jak začít s malováním podle čísel?

Zaujalo Vás malování podle čísel a chtěli byste si to také zkusit? Je dobré si nejprve zjistit pár informací, abyste později nelitovali unáhleného rozhodnutí. Máte-li nesprávné představy a očekávání, můžete být zklamáni a odradí Vás to od dalších kroků k vlastnímu plátnu.

Začněte se snadnější obtížností

Na e-shopu zuty.cz, který je jedničkou na trhu v sadách pro malování podle čísel, najdete obrázky členěné do 5 úrovní.

Velmi snadná náročnost je vhodná pro věkově pokročilejší malíře, pro ty, u kterých ještě převládá trochu respekt z malování, ale i pro děti, které ještě nemají tak pevnou ruku. Plochy na plátně jsou větší a je jich méně. Celý obraz tak zvládnou i ti, kteří hůř vidí, nebo se jim chvěje ruka.

Snadná náročnost je stále ještě vhodná pro začátečníky a nezkušené. Plošek už může být více a jsou občas i menší, ale stále se dá celý obraz dokončit i během jednoho odpoledne.

Střední náročnost by mohla být určena pro větší děti a dospělé. Vyžaduje zručnost, kterou malé děti ještě nemají a některá čísla už jsou celkem malá, takže pro starší oko může být těžší je přečíst. Zato obrázky jsou celkem propracované a detailní.

Složité obrázky bychom nedoporučili začátečníkům. Hodí se už nějaká předchozí zkušenost s malováním podle čísel. Je dobré, když malíř dopředu ví, co ho čeká, protože tato obtížnost může vyžadovat více než jeden den práce.

Velmi složité obrázky se množstvím detailů a malou velikostí plošek blíží k reálnému malování. Plošky jsou opravdu drobné, čísla někdy nejsou dost velká a členitost plošek dosahuje vysokých úrovní. Odměnou je realistický vzhled obrazu a s odstupem divák nepozná, že byl namalován pomocí čísel.

Vyberte si motiv, který se Vám líbí

Asi nejdelší čas během objednávání plátna Vám zabere výběr motivu. Na ZUTY jich najdete přes 2500 a stále přibývají další. ZUTY totiž disponuje vlastními grafiky, vlastním softwarem pro návrh předloh a navíc také tiskárenským provozem, schopným uspokojit zvyšující se poptávku.

Motivy jsou seřazeny v přehledných kategoriích, takže rychle můžete najít tu, kterou máte v oblibě. Někdo sáhne po motivech z přírody – krajině, květinách, zátiší. Jiný má rád zvířata, takže bude hledat obrázek s kočičkou či lvem, koně, vlky, mořské želvy.

Fandové do kultury si mohou namalovat známého zpěváka, herce či filmovou postavu. Pro každého se něco najde.

Náš tip: Sada pro malování podle čísel je i vynikajícím a stále netradičním dárkem pro vaše blízké. Vy je jistě znáte nejlépe, takže pravděpodobně vyberete právě ten motiv, který je potěší. Obraz buď vymalujte a darujte jej už hotový, anebo ještě lépe – dopřejte obdarovanému tu radost, když si jej vymaluje sám..

Co ještě budete potřebovat pro malování?

Pokud si objednáte naši sadu pro malování, dostanete vše, co k dokončení obrazu potřebujete – plátno s předtištěným a očíslovaným vzorem obrazu, sadu barev v kelímcích s čísly, odpovídajícími těm na plátně, sadu štětců pro malování větších ploch i drobných detailů a vytištěnou předlohu, abyste měli jasnou představu o tom, jak bude vypadat výsledný obraz po namalování.

Plátno si můžete zvolit už napnuté v dřevěném rámu. To opravdu doporučujeme. Výsledný obraz stejně bude v nějakém rámu napnutý, tak proč nevyužít profesionály a nenechat si ho napnout odborně už před malováním. Navíc – na napnuté plátno se maluje mnohem pohodlněji.

Zkušenosti ukazují, že ještě pár drobností by Vám mohlo zpříjemnit práci. V první řadě nějaký hadřík nebo papírové kuchyňské utěrky. Užijete je ve chvíli, kdy měníte kelímek s barvou a potřebujete vymýt štětec a vytřít zbytky předchozí barvy.

Na vymývání štětců se také hodí nějaká sklenice s čistou vodou. Raději nějaká masivnější, aby se při neopatrném pohybu hned nepřevrhla.

Hodí se i nějaké starší noviny jako „podestýlka“. I při sebepečlivější práci se totiž stane, že nějaká ta kapička barvy padne na stůl či na zem. 

Pokud máte nebo si můžete půjčit malířský stojan, bude to nejen velké usnadnění práce, ale také – dokumentační fotografie budou vypadat vážně přesvědčivě. Zvláště, když si oblečete nějaký malířský plášť nebo alespoň starší kuchyňskou zástěru, která snese nějakou tu barevnou šmouhu.

Pár tipů pro pohodové malování

Je dobré stanovit si postup a toho se držet. Existuje několik doporučených způsobů, jak malovat podle čísel. Můžete třeba:

Brát postupně jednu barvu po druhé a vymalovat krok za krokem všechny odpovídající plošky na plátně. Výhodou je, že máte otevřenu vždy jen jednu nádobku s barvou a nehrozí tak vysychání barev v mnoha otevřených kelímcích.

Také štětec se nemusí tak často vymývat. Nevýhodou je, že mokrá barva je po celém plátně a neopatrným dotykem se může rozmazat.

Začít z levého horního rohu, horní strany nebo z Vámi zvoleného bodu a pokračovat k protilehlé straně plátna. Výhodou je jistá uspořádanost, protože už vidíte konečný vzhled obrazu, i když jen na menším kousku plátna.

Také se nestane, že byste si rukávem rozmazali rozpracované části obrazu. Nevýhoda ale je větší spotřeba barev kvůli častějšímu vymývání štětců. Nicméně tak kvalitní dodavatel jako je ZUTY Vám na požádání zašle barvy i zdarma, abyste obraz mohli dokončit.

Obraz podle vlastního návrhu

Tip na závěr: I když si jistě vyberete krásný námět, je možné nechat si vyrobit obraz podle vlastní fotografie.

Je to snadné – najděte vhodnou fotografii, na které je třeba záběr z Vaší svatby, domácí mazlíček, rodný domek Vaší maminky apod. Fotografii pak zašlete jako součást objednávky a pak už jen čekejte na zásilku od ZUTY.

Malujte

Vyzkoušejte to! Navštivte obchod zuty.cz, vyberte si svou první předlohu nebo pošlete fotku s vlastním námětem a začněte malovat podle čísel.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz