Domů     Zajímavosti
Ne na každé auto lze namontovat tažné zařízení

komerční sdělení

Tažné zařízení je věc, jejíž užitečnost si většina lidí uvědomí až ve chvíli, kdy jej opravdu potřebují, třeba při stěhování. Na první pohled to nepředstavuje žádný větší problém, známou „kouli“ lze přece dokoupit a na auto namontovat.

To je sice pravda, ďábel se ale skrývá v detailu. Je totiž možné, že majitel auta až v tento okamžik zjistí, že na jeho vůz tažné zařízení namontovat vůbec nejde! A není to přitom často otázka technická, nýbrž administrativní. Jak to tedy s dodatečnou montáží tažného zařízení ve skutečnosti je?

Co hovoří zákon?

Postupujeme-li od začátku, zjistíme, že přípojné vozidlo lze za vůz připojit ve chvíli, kdy má auto ve svém technickém průkazu zapsáno tažné zařízení příslušných parametrů. A právě zde může nastat problém.

Jedna věc je splnění všech požadavků na montáž a registraci tažného zařízení, tj. předložení typového listu odpovídajícího příslušné normě a také potvrzení o odborné montáži od servisu oprávněného toto potvrzení vydávat (seznam takových servisů lze nalézt např. na stránkách Ministerstva dopravy).

Druhou věcí je potom maximální hmotnost přípojného vozidla, která je daná výrobcem auta a je v technickém průkazu také zapsána.

Není totiž vyloučeno, že právě váš vůz má v technickém průkazu tento údaj nulový. K tomu může dojít poměrně snadno, stačí, aby si automobilka usnadnila život. A že to řada z nich dělá…

Zkrátka a dobře, pokud chce automobilka umožnit majiteli jejich vozu připojení vozíku nebo jiného přípojného vozidla, musí udělat poměrně dost věcí. Předně musí připravit místo pro jeho montáž, musí připravit elektrické rozvody a potom musí dle požadavků normy EU 1230/2012 prokázat, že auto opravdu zvládne táhnout udávanou zátěž a dokáže se s ní třeba rozjet v kopci.

Některá z těchto podmínek může pro výrobce znamenat např. nutnost změnit motorizaci, do čehož se jí logicky nechce. A tak si ulehčí práci a o zkoušky se vůbec nestará.

Nešťastný majitel potom třeba po letech používání své Škodovky zjistí, že za ní žádný přívěs prostě nepřipojí.

Na tento parametr je tak třeba dávat pozor již při koupi vozu, ať již nového nebo bazarového.

Jak zajistit, že vyberete správné tažné zařízení?

V případě, že patříte ke šťastlivcům, kteří si za své auto mohou přípojné zařízení připojit, je na místě začít se zamýšlet nad tím, jak vybrat to pravé. Předně je třeba doporučit nákup u prověřených firem s dlouholetými zkušenostmi, jejichž pracovníci vám budou schopni poradit s každým problémem a každou otázkou.

Jedna se např. o tohoto výrobce tažných zařízení (Rameder).

Tažné zařízení, které si kupujete, musí být jednak kompatibilní s vozem, na který jej chcete namontovat, a musí splňovat podmínku svého dostatečného maximálního zatížení v horizontálním i vertikálním směru vzhledem k zařízení, které na něj chcete připojit.

Zdroj obrázku: Evgenii Panov / Shutterstock.com

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz