Domů     Zajímavosti
Rolety Den a noc – chytré a elegantní stínění

komerční sdělení

Pokud jste ještě neslyšeli o roletách Den a noc, je nejvyšší čas se s nimi seznámit. Poznejte, jak fungují, jaké jedinečné vlastnosti mají a co všechno Vám nabízejí.

Tento nejnovější člen rodiny stínící techniky si rychle získal velkou oblibu. Chcete vědět proč?

Obrázek 1 – Rolety den a noc stažené přes okno v pokoji

Princip fungování rolet Den a noc

Na obrázku výše vidíte okno zakryté roletou Den a noc. Jak můžete vidět, roletu je možné nastavit tak, aby i při úplném spuštění stále dovolovala zčásti hledět skrze průhledné části. Na okně se totiž střídají pruhy neprůhledné látky s průhlednou síťovinou. U některých látek je síťovina opatřena ozdobnými prvky.

Obrázek 2 – Látka rolety Den a noc řady Silver s jemnými proužky v průhledném pruhu

Látka rolet Den a noc je ve skutečnosti složena ze dvou druhů textilních pruhů. První z nich je průhledná síťovina, která dovoluje nejen pronikat slunečním paprskům do místnosti, ale zachovává také možnost hledět z místnosti ven.

Na druhou stranu i tento průhledný pruh znesnadňuje lidem zvenčí pohled dovnitř místnosti Vašeho domu či bytu. .

Obrázek 3 – Látka rolety Den a noc řady Gold Oriental s většími oky v průhledné části

Součástí rolety je kazeta, do které se látka navíjí anebo naopak se z ní odvíjí, když potřebujete okno zastínit. Běžné látkové rolety fungují tak, že se jeden konec přichytne na otáčející se tyč, takže při manipulaci s roletou se pohybuje jen druhý, volně visící konec. Ne tak rolety Den a noc. .

Zebra rolety, jak se také někdy roletám Den a noc říká, mají oba konce látky přichyceny uvnitř kazety. Jeden konec látky je pevně přichycen ke kazetě a nepohybuje se vůbec.

Na středové otáčející se tyči je přichycen druhý konec látky. Pokud si představíte roletu úplně odvinutou z kazety, tvoří vlastně takovou prověšenou smyčku, v jejíž dolní části ji napíná středová tyč.

Obrázek 4 – Roleta Den a noc stažena do půl okna. Detail napínací tyče a překryvu pruhů látky.

Nyní, když pomocí ovládacího řetízku otáčíte tyčí v kazetě, zkracujete výšku smyčky tím, jak se přední strana látky navíjí na tyč a posouvá se vzhůru, zatímco zadní strana je nehybná. Jde vlastně o podobný princip, jaký vidíme třeba u zavěšené kladky na stavbě nebo u jeřábu, který vytahuje a spouští svůj hák.

Vzájemným pohybem jednotlivých pruhů látky se mění výška průhledného pruhu. Jakmile se zcela kryje neprůhledný pruh ze zadní části s dalším neprůhledným pruhem s přední části látky a tím pádem průhledný s průhledným, má slunce možnost látkou průhlednými otvory pronikat do místnosti.

Změnou pozic lze průhledné pruhy snadno překrýt neprůhlednými a světlu v průniku zabránit. Elegantní řešení.

Výhody rolet Den a noc

Rolety DUO, což je další synonymum pro rolety Den a noc, vznikly opravdu poměrně nedávno. To je jejich významná výhoda oproti jiným způsobům stínění.

Nejsou totiž zatíženy žádnou historií spojenou s nekvalitními materiály nebo zpracováním.

Klasické horizontální lamelové žaluzie jsou oproti roletám Den a noc v našich domácnostech už desítky let. Dosud jsou stále nejrozšířenějším řešením stínění bytů a kanceláří. Ovšem důvodem tohoto rozšíření není to, že by byly nejvýhodnější nebo nejlevnější. Ani nevynikají snadnou instalací, údržbou či snadným ovládáním. .

Ve skutečnosti je důvodem tak masového rozšíření žaluzií to, že v dobách jejich vzniku zase nebylo tolik možností, jak zastínit okno a mít možnost plynulé regulace množství propouštěného světla. Žaluzie to umí pomocí natočení svých lamel.

Žaluzie tu zmiňujeme proto, že rolety Den a noc je tak trochu připomínají – také jsou tvořeny vodorovnými prvky a rovněž jako žaluzie dovolují plynule regulovat množství světla. A to nejen pomocí hloubky, do které jsou spuštěny, ale také nastaveným překryvu průhledných a neprůhledných pruhů látky.

Jde však stále o rolety, které se vyznačují právě tím, že se odvíjejí z kazety v horní části okna. To znamená snadné ovládání a možnost zakrýt jen část okna. Když tedy shrneme výhody rolet Den a noc, je to:.

Změnou vzájemného postavení pruhů látky plynule řídíte množství světla, které do místnosti vpustíte.

Lze stínit i jen část okna.

Vynikají snadnou montáží. Lze je dokonce namontovat i bez vrtání.

Můžete je snadno demontovat, například kvůli mytí oken nebo stěhování.

Nevyžadují téměř žádnou údržbu a čištění jednou za čas je velmi snadné.

Jednoduchý princip vyniká snadným ovládáním – stačí jeden řetízek.

Lze je opatřit motorkem pro automatické ovládání.

Mají nízkou pořizovací cenu.

Jsou vhodné pro všechny typy oken, včetně těch s atypickými rozměry a tvary.

Můžete si vybrat jakou úroveň průsvitnosti bude látka mít.

Jsou vhodné do jakékoliv místnosti, ať už se v ní pracuje, relaxuje nebo spí.

Jsou bezpečné pro děti a domácí zvířata.

Tucet výhod rolet Den a noc, které kombinují výhoru rolet a žaluzií a nejsou zatíženy žádnou jejich nevýhodou. Nyní už víte, proč tento typ stínicí techniky získává tak rychle takovou oblibu.

Jak vybrat rolety Den a noc do svého bytu

Zaujaly vás výhody rolet Den a noc? Dosluhují Vám staré žaluzie? Přemýšlíte o výměně závěsů za něco modernějšího? Chcete přizpůsobit design bytu moderním trendům? Pak mohou být právě rolety Den a noc tím správným rozhodnutím. Je tedy na čase vědět něco o tom, jak správně rolety vybrat.

Při výběru věnujte pozornost zejména těmto aspektům:

Do jaké místnosti roletu plánujete.

Jaký typ montáže chcete.

Jaký typ kazety je pro Vás vhodný.

Zda chcete ruční nebo elektrické ovládání.

A nakonec barva či vzor.

Jakou místnost chcete zastínit

Jak už jsme zmínili, jsou rolety Den a noc vhodné do jakékoliv místnosti a pokoje. A to nejen v domácnostech, ale i v kancelářských prostorech. Je ovšem nutné vzít do úvahy specifika jednotlivých místností a podle toho se rozhodnout.

Obývací pokoj slouží jak pro práci, tak pro odpočinek. Někteří v něm mají koutek s pracovním stolem, takže potřebují o něco více světla. Ovšem večery se tu tráví s návštěvami nebo sledováním televize. To už tolik světla zapotřebí není.

Posuďte tedy sami, zda je přes den vhodné a potřebné sluneční světlo a kolik. Látka pro obývací pokoj se většinou pohybuje ve střední úrovni stínění. I při zatažené roletě tak, že je neprůhledná, může část světla pronikat skrze látku rolety a rozehrát hru světel a stínů uvnitř obýváku.

Na druhou stranu můžete používat obývák i jako místnost pro denní spaní. To se pak hodí vyšší úroveň stínění, aby světlo pronikalo méně, či dokonce vůbec. 100 % zatemnění nebude možné už jen proto, že nějaký ten paprsek vždy proklouzne podél míst, kde se pruhy spojují, ale samotné látky typu Blackout slunce opravdu nepropustí.

Kuchyně slouží opravdu většinou pro práci. Světla potřebujete většinou více a občas si i přisvítíte, aby byla pracovní plocha vidět lépe. Účelem rolet je tedy hlavně zabránit pohledům okolojdoucích a také nepouštět dovnitř přímé oslepující světlo zvenčí.

Kuchyním tedy sluší spíše lehčí látky s nízkým stupněm stínění. Světlé tóny látky jsou v kuchyních také velmi často k vidění.

Dětský pokoj sice slouží jak ke hraní, tak ke spánku, ale aby byl dětský spánek opravdu nerušený, doporučujeme vyšší úroveň stínění. Za to ale můžete vybírat z pestré palety barev, aby rolety působily vesele a živě.

Ložnice má jako jasnou volbu vysoce stínící látky. Málokdy slouží k nějaké činnosti přes den, takže zhusta jsou rolety zataženy i celodenně a minimální množství světla je tu spíše žádoucí. Zde můžeme opravdu mluvit spíše o zatemnění než zastínění. .

Koupelna třeba ani okno nemá. Ale pokud přeci jen ano, je logické, že na pořádné zastínění budete myslet. V koupelně je soukromí opravdu důležité. I zde můžete mít elegantní a funkční rolety Den a noc – jen myslete na to, že je tu vlhké prostředí a rolety jsou z textilu, Vybírejte tedy takovou látku, která není savá.

Vyberte si typ montáže

V zásadě máte 3 možnosti, jak provést montáž rolet. Od nejjednodušší pro nejnáročnější. Ačkoliv slovo „náročná“ bychom v souvislosti s montáží rolet Den a noc ani neměli používat.

Montáž bez vrtání.

Montáž s vrtáním do rámu okna.

Montáž s vrtáním do zdi či stropu.

Montáž bez vrtání probíhá tak, že na rám okna jen zavěsíte dva háčky, které ponesou kazetu s roletou. Pak už jen napnete ovládací řetízek na kladku, kterou přilepíte k okennímu rámu, a to je vše. Háčky nijak nebrání v běžné manipulaci s oknem a nijak nesnižují a nemění jeho funkce. Tato montáž je dostupná jen pro otevřené kazety.

Obrázek 5 – Montáž rolety Den a noc bez vrtání

Montáž s vrtáním do rámu okna už vyžaduje vrtačku a šroubovák. Ale jde pořád jen o přichycení oněch 2 držáků na kazetu. Ty teď budou přišroubovány k oknu napevno. Nemusíte se bát ani toho, že nějak okno poškodíte. Vždyť i běžné žaluzie jsou k rámu přivrtány vždy.

Obrázek 6 – Montáž rolet Den a noc s vrtáním do okna

Montáž s vrtáním do zdi je ta „nejnáročnější“. Ačkoliv – jde vlastně o 2 díry ve zdi, hmoždinku a šroubek, co bude držet náš háček na kazetu. Máte na výběr vrtat do stropu okenního výklenku, do zdi nad výklenkem, nebo do stropu místnosti v místech před výklenkem.

Obrázek 7 – Montáž rolet Den a noc s vrtáním do stěny

Jaký typ kazety zvolit

Existují 3 typy kazet:

Otevřená kazeta

Největší předností tohoto systému je lehká váha a malá velikost, takže jej můžete umístit téměř všude

Tuto kazetu je možné upevnit na rám okna bez vrtání

Kazeta má zadní nosný profil, který ji zpevňuje

Je již složená a sešroubovaná

Upevnit ji můžete 5 způsoby – zavěšením, lepením na okno, vrtáním do okna, do stěny i do stropu

Šířka 30 cm až 160 cm

POLO kazeta

Největší předností tohoto systému je pevnost a lehkost, díky tomu je možné dosáhnout šířky až 210 cm

Tato kazeta má zpevňující zadní hliníkový profil

Horní hliníková krytka tvoří stříšku rolety, na roletu tak nesedá prach

POLO kazeta je vhodná pro vrtání do stropu, bude zakrytá z pohledové strany

Upevnit ji můžete 3 způsoby – vrtáním do okna, do stěny i do stropu

Šířka 30 cm až 210 cm

MAXI kazeta

Tento typ kazety vyhledávají ti, kteří hledají největší luxus, perfektní zpracování a funkčnost

Roleta je mnohem lépe chráněná před prachem a dalším znečištěním, než jak je tomu u ostatních systémů

Hliníkový profil lemuje všechny strany rolety, ze spodní části se pouze vysunuje látka

Upevnit ji můžete 3 způsoby – vrtáním do okna, do stěny i do stropu

Při montáži do stropu nacvaknete plíšek na MAXI kazetu ze shora

Při montáži do stěny nebo do okna nacvaknete plíšek na MAXI kazetu z boku

Šířka 30 cm až 240 cm

Ovládání rolet Den a noc

Náročnost ovládání je zredukována na minimum – pomocí umělohmotného řetízku otáčíte navíjecí tyčí v roletě. Nejsou přítomny žádné brzdy, zarážky, přepínače apod.

Každou roletu je však možné opatřit elektrickým pohonem a také dálkovým ovládáním. Motorek můžete dokonce nainstalovat dodatečně u již zakoupených rolet. Jedním dálkovým ovládáním můžete dokonce ovládat více rolet najednou nebo i všechny.

Příjemná stránka automatického ovládání je, že si můžete nastavit několik pozic, které Vám vyhovují. Jde nejen o pohodlí, kdy nemusíte procházet byt okno od okna a nastavovat je ručně, ale máte také vždy jistotu, že pruhy látky budou na každém okně ve stejné pozici vůči sobě navzájem. Pohodlí, funkčnost, elegance.

Široká nabídka barev a vzorů

Výběrem barvy možná budete začínat. To není na překážku – ať už máte vybranou jakoukoliv kazetu nebo typ montáže, vždy máte desítky barev a vzorů. E-shop od e-shopu se paleta barev samozřejmě liší. V principu totiž není žádné omezení a pro rolety je možné použít téměř jakoukoliv tkaninu.

My jsme se blíže podívali na nabídku firmy FEXI, která se na rolety Den a noc specializuje a je zároveň jedničkou na trhu. Dodávají rolety ve 4 řadách, které mají každá trochu jiné látky a barvy:

Rolety SILVER

Látky v základních barevných tónech. Vyznačuje se tenkými proužky v průhledné části rolety, která je tvořena jemnou síťkou, proužky jsou v barvě plného pruhu. 

Rolety GOLD 

Lesklá žíhaná látka s nádechem orientu a síťkou s většími oky v průhledné části. 

Rolety PLATINUM

Roleta s žíhanou látkou v přírodních barvách s nádechem luxusu v plném pruhu a síťkou s velkými oky v průhledné části rolety. 

Rolety Nature blackout se navíc vyznačují velmi vysokou mírou zatemnění. Vnitřní vrstvu tvoří tmavá vlákna, proto dochází k maximálnímu možnému zatemnění místnosti. Budou se výborně hodit do místností, ve kterých se spí. Proto je doporučujeme do ložnic nebo dětských pokojů. .

Rolety DIAMOND

Jde o luxusní látky se stříbrným či měděným prošíváním v plné části, nebo tu najdete kombinaci dvou barev apod.

Rolety Den a noc – ta pravá volba pro Vás

Ať už hledáte funkční řešení, cenově dostupné stínění či Vám jde o eleganci a design, rolety Den a noc jsou pro Vás to správné řešení. Přesvědčte se sami na e-shopu fexi.cz.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz