Domů     Zajímavosti
Rolety Den a noc – klasika v moderním provedení

komerční sdělení

Dosluhují Vám staré žaluzie? Přemýšlíte o výměně závěsů za něco modernějšího? Chcete přizpůsobit design bytu moderním trendům?

Měli byste vzít v úvahu rolety Den a noc.

Přečtěte si, co to vlastně rolety Den a noc jsou, proč si získaly takovou oblibu a proč byste si je měli pořídit i Vy.

Jak fungují rolety Den a noc

Na obrázku výše vidíte rolety Den a noc přímo v akci. Všimněte si, že jsou tvořeny dvěma druhy textilních pásů. Jeden pás je z průhledného materiálu, nejčastěji síťoviny. Pravidelně se střídá s pásem z neprůhledné látky.

Rolety se vytahují do kazety, která je v horní části nad oknem. Při stahování se tvoří 2 vrstvy látky. Zadní vrstva, která přiléhá k oknu, se nepohybuje. Před ní se odvíjí a pohybuje přední vrstva tak, jak klesá navíjecí tyč, která látku napíná.

Při vzájemném pohybu se postupně překrývají průhledné a neprůhledné pruhy látek, takže podle vzájemné polohy se buď překrývají průhledné pásy s dalšími průhlednými, a tím umožňují zčásti slunečním paprskům vnikat do pokoje, nebo se průhledný pruh kryje s neprůhledným, a světlu tak v průniku zabráníte.

Při úplném spuštění rolet se pásy kryjí tak, aby světlo nepronikalo. Pokud si to přejete, můžete rolety zcela vytáhnout, „schovat“ je v kazetě a dovolit slunci svítit naplno. Nebo se rozhodnete spustit rolety jen do půl okna, a nechat světlo zčásti pronikat dovnitř.

To je vlastně tajemství úspěchu rolet Den a noc – absolutní flexibilita při nastavování množství světla, které do místnosti vpustíte.

Tak trochu žaluzie, tak trochu rolety

Když se nad tím zamyslíte, kombinují rolety Den a noc výhody klasických rolet a běžných horizontálních žaluzií. Jsou tak navrženy záměrně. Z obou světů si totiž odnášejí jejich výhody, přičemž nejsou zatíženy jejich nevýhodami.

Zkusme se nad tím na chvíli zamyslet. Všechna stínicí technika má hlavně bránit průniku světla do místnosti a také zajistit soukromí před zvědavými pohledy okolojdoucích. To mají společné všechny rolety a žaluzie. .

Výhody žaluzií oproti ostatnímu stínění:

Jsou nejrozšířenějším druhem stínění. Snadno je tedy pořídíte a seženete servis.

Mají snadné ovládání – stačí jen jeden řetízek. Kdysi bylo ovládání o něco složitější, tak možná máte ještě ovládací tyčku pro změnu úhlu lamel.

Změnou úhlu lamel plynule řídíte množství světla, které do místnosti vpustíte.

Při otevření okna na ventilaci zůstanou žaluzie vždy na okně.

Nevýhody žaluzií:

Je to celkem složitý systém lamel, různých provázků, závaží a ovládání.

Jejich instalace není úplně jednoduchá a doporučuje se odborník na instalaci.

Hůř se čistí. Navíc často korodují, což vyčistit nelze.

Občas se nějaká lamela zlomí a je pak nakřivo. Funkčnost žaluzií to podstatně sníží a oprava je složitější a nákladnější než pořízení celých nových žaluzií.

Kovové lamely se slunečními paprsky ohřívají a sálají teplo do místnosti.

Nefungují moc dobře jako estetický prvek v místnosti.

Výhody klasických rolet oproti ostatním druhům stínění:

Mohou krýt celé okno, jelikož přesahují okraje skleněné výplně, a světlu zcela zabrání v průniku.

Nabízí se spousta barev a dekorů, které lze pro rolety použít.

Mohou se ovládat manuálně či elektrickým pohonem na dálkové ovládání.

Nevýhody rolet:

Nelze zařídit, aby světlo zčásti pronikalo přes staženou část rolety.

Starší typy rolet nevypadají vůbec pěkně a interiér spíše kazí.

Všechny výhody žaluzií i látkových rolet najdete u rolet Den a noc najednou. A když se podíváte na nevýhody obou systémů, zjistíte, že Duo rolety nebo Zebra rolety (jak se občas také roletám Den a noc říká), nemají žádnou z nich.

Snadná montáž rolet Den a noc

Obrovskou výhodou rolet Den a noc je jejich snadná montáž. Zaručujeme Vám, že vše zvládnete sami i bez jakýchkoliv zkušeností. V tom nejjednodušším případě dokonce nebudete potřebovat ani žádné nářadí.

Pokud se navíc rozhodnete objednat si rolety od společnosti FOA, která se na stínicí techniku specializuje, přijde Vám roleta už složená.

To je opravdu veliká výhoda, jelikož při sestavování rolety se Vám nestane, že něco někam zasunete opačně, přehodíte strany, zlomíte kousek plastu či ztratíte důležitý dílek. S FOA máte vše jak na stříbrném podnose.

Můžete si zvolit jeden ze 3 základních způsobů montáže:

Montáž bez vrtání. Tuto montáž umožňují rolety, které používají tzv. otevřenou kazetu. My jsme ji zvládli za nějaké 2 minuty po prostudování návodu, který je u každé rolety vždy přiložen. Vlastně stačilo jen přichytit dva háčky na kazetu rolety, zavěsit celou roletu na rám okna a přilepit kladku pro vedení ovládacího řetízku. Takhle jednoduché to je.

Montáž s vrtáním do okna. Pokud si přejete mít roletu tak nějak víc napevno, můžete úchyty pro kazetu s roletou přivrtat k oknu. Je to jen o něco málo náročnější než prosté zavěšení na rám okna. Nebojte – rám nijak nepoškodíte.

Vždyť i klasické žaluzie se takto k oknům připevňují a nijak to neovlivní jejich funkčnost. Vruty a vše potřebné najdete v balení s dodanou roletou. Budete jen potřebovat vrtačku a šroubováček.

Montáž s vrtáním do zdi. Kdo se rozhodne nevrtat do okna, může k upevnění rolety navrtat zeď. A tady máte různé možnosti – strop okenního výklenku, strop místnosti či stěna nad okenním výklenkem. Princip ale zůstává stejný – do zdi přivrtáte dva držáčky a do nich pak upevníte kazetu s roletou. V balení najdete opět vše, co potřebujete, včetně hmoždinek a šroubů.

Moc nás potěšil bohatý obsah na webu FOA.cz, kde jsou dostupné návody jak ve formě textových pokynů s obrázky, tak i názorná videa ke každému druhu montáže.

Měření oken

FOA vyrábí každou roletu přesně na míru. To ovšem znamená, že ty míry musíte zadat v objednávce rolety. Měření oken se mírně liší podle typu montáže, pro který se rozhodnete. Ale v žádném případě se měření nemusíte bát. Jde vždy jen o 2 rozměry – šířku a výšku.

Stačí Vám obyčejný svinovací metr a něco na poznámky, abyste si rozměry nemuseli pamatovat. U měření myslete na pár důležitých věcí:

Při montáži na okenní rám je nutné vzít v úvahu okenní kliku. Kdyby byla roleta příliš široká, mohla by při stahování na kliku narazit. Ta by pak úplnému stažení zabránila.

Kazeta rolety také zabere nějaký prostor. Přibližně 6×6 cm. Počítejte s tím, že je-li kazeta namontována na okenní křídlo, pak při otevírání okna dokořán musí být dostatek místa v okenním výklenku, abyste do něj kazetou v krajních pozicích nenaráželi.

Podobně pokud je kazeta na stropě či ve zdi, pak by před otevřením okna dokořán měla být rolet vytažena, aby si okno neproráželo cestu skrze látku rolety. V případě montáže na strop výklenku ještě uvažte, že by od něj horní hrana okenního křídla měla být vzdálena alespoň oněch 6, ale raději více centimetrů.

Proč chtít rolety Den a noc právě od FOA?

Výhody rolet Den a noc jako takových jsou zřejmé. Seznámí Vás s nimi každý prodejce:

Plynulá kontrola nad průchodem slunečního světla.

Zlepšení teplotních podmínek v bytě.

Zajištění soukromí.

Atraktivní, elegantní a moderní design.

Odolnost a snadné používání a údržba.

Společnost FOA ale dodává rolety ještě s další přidanou hodnotou. Co nabízí navíc?

Již složené rolety pro montáž do 2 minut.

Propracovanou zákaznickou podporu.

Benefity v podobě množstevních a věrnostních slev, dopravy zdarma.

Možnost vyrobit rolety i v nestandardních rozměrech, které nejsou v běžné nabídce.

Telefonické ověření každé objednávky před zadáním do výroby.

Kvalitní materiály a pracovní postupy jsou priorita.

Navštivte tedy e-shop foa.cz se stínicí technikou a seznamte se blíže s nabídkou rolet Den a noc. Na zákaznickou linku můžete zdarma zavolat s jakýmkoliv dotazem o problematice stínění. Rádi se Vám budou věnovat i v případě, že nákup zatím nezvažujete.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz