Domů     Zajímavosti
Historie nábytku: Jak šel čas od doby kamenné až po současnost

komerční sdělení

O prvních kusů nábytku vyrobeného z kamene ušlo lidstvo dlouhou cestu. Vydejte se na ní společně s námi a seznamte se s interiérovými trendy napříč všemi staletími.

Prehistorie

První zmínky o nábytku pochází z doby, kdy se lidé začali sdružovat do osad. Jeden z prvních evropských nábytků se dochoval z doby 2000 let př. n. l. z vesnice na Orknejských ostrovech. Lidé si v této době stavěli obydlí a z kamene dokázali vytvořit různé kusy nábytku.

Starověký Egypt

Dochované zmínky o životě ve starověkém Egyptě nám prozrazují, že lidé žili v honosných sídlech bohatě vybavených nábytkem. Ovšem jen ti bohatí. Chudí lidé obývali hliněné chýše, jejichž hlavním kusem nábytku byla truhla pro uchování majetku.

Starověké Řecko

Řecké domy bylo o něco chudší než ty egyptské. Řekové spali na rohožích a majetek si ukládali do dřevěných truhel. Jejich obydlí se vyznačovala bohatými mozaikami a okna zdobily tabulky skla. Zdi byly malované a v domech se používaly olejové lampy.

Středověk

Ve středověku se obydlí bohatých a chudých lidí velmi lišila. Bohatí měli domy o několika místnostech. Hlavní místnost sloužila jako setkávací. Majitelé domu měli svou soukromou ložnici s výraznou postelí a posezením.

Křesla byla určena především pro pána domu, ostatní obyvatelé seděli na stoličkách nebo lavicích.

16. století

Postupem let se nábytek stával rozmanitější a více zdobený. Především bohatí lidé měli domovy vybavené těžkým dubovým nábytkem, který se často dědil z generace na generaci.

Chudí lidé žili v opoznání skromnějších obydlích, s podlahou udusanou z hlíny a s dírou ve střeše místo komínu.

17. století

Dekor nábytku se stále rozvíjel a zlepšoval. Jednotlivé kusy se už nevyráběly jen z dubu, ale také z mahagonu a ořešáku. Dřevo bylo často zdobené, vyřezávané a vykládané perletí.

Bohatí lidé měli čalouněné židle a v 17. století vzniklo také první křeslo. Chudí lidé stále žili v jednoduchých domech s prostým interiérem.

18. století

Během 18. století se výroba nábytku neustále zdokonalovala. Začaly vznikat katalogy nábytku a knihy o jeho výrobě. Mezi známá jména patří například designér Thomas Chippendale nebo klenotník James Cox.

19. století

Nábytek byl stále populárnější, jeho cena klesala, ale i tak si ho mohli dovolit jen bohatí. Chudí lidé a služebnictvo často žili v podkroví domu s minimem nábytku.

Ti nejchudší stále spali na slámě. Nábytek byl ozdobou místností, které sloužily především k prezentaci hostům. Obytné místnosti byly skromnější a více užitkové.

20. století

Ve 20. století vzrostla životní úroveň a i chudší lidé si mohli dovolit obstojný nábytek. Lidé také využívali všechny místnosti v domě a přestali je rozlišovat na ty pro okrasu a pro běžný život.

Plyn a elektřina se staly běžnou součástí lidských životů.

Současnost

V dnešní době existuje nepřeberné množství výrobců nábytku a na své si přijde každý. Levné kusy jsou vyrobené z plastu nebo překližky. Luxusní interiér je zdobený masivem, kamenem nebo exotickými dřevy.

Velmi oblíbené jsou také ekologické a recyklovatelné materiály. Firmy více dbají na budoucnost naší planety a zaměřují se na materiály, které pochází z plastů vytažených z moře nebo starých rybářských sítí.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz