Domů     Historie
Jak obejít Svět za šest hodin?
Dagmar Garciová 23.4.2021
Foto: Tisková zpráva / Národní zemědělské muzeum

Rybník Svět u Třeboně byl prvním velkým dílem Jakuba Krčína. Kvůli odporu třeboňských měšťanů při jeho stavbě dal sám Krčín rybníku jméno Nevděk. Rybník se dočkal několika úprav, té poslední v roce 2002, kdy byl vybudován bezpečnostní přeliv.

Prvním velkým dílem Jakuba Krčína ve funkci regenta rožmberských panství byla stavba rybníka Svět, zahájená v roce 1571. Stavba se setkala s velkým odporem třeboňských měšťanů. Krčín ale prosadil svou a dal zbourat celé Svinenské předměstí včetně kostela sv.

Alžběty, špitálu augustiniánského kláštera nebo Trubáčkova mlýna na Spolském potoce. Vedle obytných stavení a zemědělských objektů byla dotčena i zkultivovaná půda – sady, zelinářské zahrady, louky a pole.

Přeložena byla i Struha, později nazvaná Zlatá stoka, z jihozápadního okraje Třeboně na severovýchodní. Později jej za to kritizoval i kronikář Václav Březan, který napsal: „Třeboni Krčín záhubu přinesl.

V té příčině byl-li Krčín dobrý hospodář a politický člověk, že takové město a pevnost snížil, rozumnýmu člověku k soudu podává se.“ Pro odpor celé Třeboně dal Krčín rybníku jméno Nevděk.

Problémy byly i se založením hráze, která měla na některých místech nevhodné podloží – rašelinu nebo tekuté písky, a bylo nutné navážet mnoho dalšího materiálu. Bez potíží se neobešlo ani první vypuštění rybníka v roce 1575, kdy Krčín sděluje:

„Velicí rybníci, kteří se letos loviti budou, dobře opadají a všudy je beze škody kromě na rybníce novém Nevděku: hrubě se hráze šalují a vždy po vodě do rybníku ustupují.“ .

Podle prvního návrhu měl mít rybník rozlohu 380 jiter – cca 110 ha. Rybník byl dokončen v roce 1574 a měl rozlohu 360 ha. Propojily se i vody Nevděku a Opatovického rybníka, i když tyto rybníky byly nadále nazývány odděleně a lovily se ve dvou lovištích.

K rozdělení došlo po povodni v roce 1610. Nevděk zaplavil i starší rybník Cirkvičný (z roku 1451), ale v roce 1610 došlo opět k jejich oddělení.

Výlov konaný 28. září 1583 za Krčínovy přítomnosti byl velmi úspěšný, o čemž regent ihned vladaře Viléma informoval a neopomněl si rýpnout do svých kritiků. Napsal: „Chválím milého Pána Boha, že není po vůli zlých a neupřímných lidí;

nebo když uslyší, že se Vaší milosti na rybnících letos dobře dařilo, a zvláště na těch, které nově udělali, budou je uši bolet; přál bych, aby je i jazykové bolely, a ústa aby jim stekla, aby podruhé toho nemluvili, zač se nyní musejí styděti.“ .

V letech 1929–1930 pak byla rekonstruována hlavní výpust podle projektu Ing. Jindřicha Šimana a v roce 2002 byl vybudován také bezpečnostní přeliv. „Není mnoho rybníků s tak pestrou historií, jako je rybník Svět nad městem Třeboní.

Již při jeho zakládání bylo obětováno celé Svinenské předměstí renesanční Třeboně a pro veliký odpor ze strany třeboňských konšelů si vysloužil tento rybník od svého stavitele Jakuba Krčína název Nevděk.

Až později byl přejmenován na Svět. Krčín též nesměl při stavbě opatřit rybník tzv. bezpečnostním přelivem, což se nevyplatilo při povodních v r. 1890, kdy se hráz protrhla. Třeboni však prakticky ublíženo nebylo, hradby města posloužily jako další hráz.

Na dostavbu tohoto přelivu si Svět počkal více než 400 let až do roku 2002, kdy po mimořádných povodních byla jeho staviteli projevena úcta a vděk postavením sochy na hrázi tohoto jihočeského velikána.

Dnes si už nikdo nedovede představit Třeboň bez dva kilometry dlouhé přírodní veslařské dráhy, dvou nádherných pláží, tradičních výlovů a neméně tak i bez procházek v parku Lázní Aurora. Pouze v Třeboni se můžete dát Cestou kolem Světa a nebude vám to trvat déle jak půl dne,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Dnes slouží rybník Svět vedle produkce ryb také k rekreaci a sportu. Od roku 1932 je zde provozován veslařský sport a celé generace zdejších veslařů slavily úspěchy na mistrovstvích Evropy, světa i na olympiádách.

Od 50. let 20. století je zde i jachetní oddíl. Kolem Světa vede 12 km dlouhá naučná stezka s 16 informačními panely o zdejší přírodě, krajině, historii rybářství, lázeňství a lidové architektury.

reklama
Související články
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz