Domů     Technika
Projekt Crocodile: O bouračce v Česku ví i Bulhar
Jan Zelenka 16.12.2020

Ve světě vládne síla informace. A vůbec nejlepší je taková, která je srozumitelná. Staré spojařské pořekadlo říká, že „bez spojení není velení“. Ale to velení je také o informacích. A bez správných, ověřených a včas dodaných není možné řídit ani dopravu.   .

K optimálnímu fungování dopravy v rámci Evropy bylo nutné zřízení tzv. Národního přístupového místa. V České republice se jedná o Národní dopravní informační centrum (NDIC). A aby státy „mluvily“ stejným informačním jazykem, k tomu vznikl DATEX.

Etapa realizační

Už před 20 lety si Evropská komise uvědomila potřebu euro-regionálního projektu pro trans-evropské dopravní sítě. Po vydání nařízení v roce 2013 bylo zapotřebí přejít od celoevropského pojetí na tzv. koridory, proto vznikl projekt CROCODILE, který řešil harmonizaci výměny dopravních informací v koridoru Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko, Itálie.

Dnes funguje CROCODILE 2 pro Českou republiku, Rakousko, Německo, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Itálii, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Kypr. Nástupnický projekt se zaměřuje na zajištění poskytování minimálních dopravních informací, poskytování informací o parkování nákladních vozidel a informací o dopravním provozu v reálném čase.

Informace dostupné a přístupné pro všechny

Evropa potřebuje dopravu lépe organizovat, řídit a plánovat tak, aby byla bezpečnější a odolnější. Systémy ITS (inteligentní dopravní systémy) jsou významnou oblastí inovací v dopravě. Hlavním posláním projektu CROCODILE je rozšiřování evropských prioritních služeb ITS prostřednictvím stávajících systémů.

„Je třeba najít způsob, jak budou jednotlivé systémy ITS spolupracovat, jak si budou předávat data tak, aby navržený systém ve výsledku odrážel to, co se od něj očekává. Klíčem k úspěchu je interoperabilita.

Realizace mnoha projektů bez hlubší koordinace vede k tomu, že se investované prostředky nemusejí efektivně vracet. To přimělo Evropskou komisi k tomu, aby podpořila realizaci projektu Crocodile,“ připomíná Ing. Martin Pichl, Ph.D, vedoucí oddělení ITS a výzkumu, vývoje a inovací.

Na společných informačních standardech je tak vytvářena komplexní síť pro výměnu dat o dopravě a řeší, jak získávat data v požadovaném objemu a formátu, jak ověřit kvalitu a jak je následně publikovat třetím stranám.

Česká republika je v projektu zastoupena prostřednictvím Ministerstva dopravy ČR, které ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic zajišťuje koordinaci.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz