Domů     Příroda
Czech Nature Photo 2020 vyhrála série fotografií o ochraně outloňů
Dagmar Garciová 26.5.2020

Koordinátorka veterinární péče a welfare organizace The Kukang Rescue Program, terénní zooložka Zoo Olomouc a zároveň fotografka Lucie Čižmářová získala 1. místo v prestižní české fotografické soutěži Czech Nature Photo 2020..

V letošním, v pořadí již čtvrtém ročníku české fotografické soutěže Czech Nature Photo mezinárodní odborná porota hodnotila bezmála 2 tisíce snímků přírody od celkem 229 přihlášených autorů z Česka a Slovenska, a to v 11 kategoriích.

3 z nich byly letos vytvořeny zcela nově, a jednou takovou je i kategorie „Ohrožené druhy a jejich ochrana“, kterou vypsala a zaštítila Zoo Praha.

Právě v této kategorii zvítězila série fotografií aktivit záchranného programu The Kukang Rescue Program, které zachytila fotografka Lucie Čižmářová. Ten na indonéském ostrově Sumatra usiluje o ochranu ohrožených a chráněných poloopic outloňů váhavých (Nycticebus coucang) před nelegálním obchodem a mj.

tam vybudoval záchranné a rehabilitační centrum pro outloně zabavené z černého trhu s cílem navrátit je zpět do volné přírody.

„Z výhry mám velkou radost. Především mě těší, že díky tomuto úspěchu a vystavení fotografií se nám podaří opět o něco více rozšířit povědomí veřejnosti o problému nelegálního obchodu s divokými zvířaty, v tomto případě s divokými outloni.

A to je v mé fotografické práci to nejdůležitější. Outloni jsou totiž pytlačeni, pašováni a prodáváni jako domácí mazlíčci nebo nabízeni jako ‚hračka‘ pro pobavení turistů. Ti si s nimi udělají ‚roztomilou‘ fotku jako vzpomínku z cest po exotických zemích, čímž ale vážně ohrožují jejich divoké populace, jelikož tito jedinci jsou uloveni z volné přírody.

Podobně však tento zvrácený byznys ohrožuje i další divoké druhy zvířat, které nějakým způsobem poutají lidskou pozornost,“ popisuje Lucie své dojmy z výhry.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, předání cen a zahájení výstavy nejlepších fotografií proběhlo dne 5. května v galerii Czech Photo Centre. Vzhledem k opatřením kvůli pandemii koronaviru se však letos ceremoniál konal online.

Vítězné fotografie Lucie Čižmářové i dalších autorů oceněných v dalších kategoriích si zájemci mohou prohlédnout v galerii Czech Photo Centre od 12. května do 28. července každý den kromě pondělí.

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz