Domů     Vesmír
Cesta do vesmíru je opět volná
Pavel Polcar 26.5.2020

Od 11. 5. do konce srpna tohoto roku mohou zájemci opět navštívit největší putovní výstavu kosmonautiky současnosti – Cosmos Discovery v prostorách Křižíkových pavilonů Výstaviště Praha-Holešovice..

Celá výstava byla vytvořena mnoha odborníky ve spolupráci s americkou NASA. Unikátní a výpravná expozice vtáhne návštěvníky do děje a představí stovky reálných exponátů, které podnikly dobrodružnou cestu na oběžnou dráhu planety Země a některé z nich ještě dál.

Není na světě větší expozice než právě té, jež se v současné době nachází v Praze.

Realizátoři představují široké veřejnosti tu nejdobrodružnější cestu člověka – do vesmíru. Celá výstava má ambice návštěvníky přesvědčit, že přímo vkročili do jakéhosi kosmického městečka. Zájemci budou provedeni historií pilotovaných letů od jejích počátků až po současné a plánované mise.

Výstava obsahuje stovky originálních exponátů z USA i Ruska, které byly ve vesmíru, unikátní sbírku skafandrů a reálné modely kosmických lodí, raketoplánů a raket. Celkem jde o několik stovek artefaktů.

Celá jedna galerie je speciálně věnována misím Apollo, dobývání Měsíce a lodi Apollo 11, návštěvníci mohou nahlédnout do modelu velitelské kabiny. Na své si ale přijdou také fanoušci sovětského programu Soujuz, který je nejen samotnou kosmickou lodí Sojuz, ale především průchozím modelem orbitální stanice MIR, kde zažijete pocity kosmonautů v mikrogravitaci.

Lidé se díky infopanelům mohou dobře seznámit se všemi americkými raketoplány i ruským kosmoplánem. Za zmínku rozhodně stojí také expozice věnovaná Marsu.

V interaktivním Cosmoscampu bude možné vyzkoušet náročný výcvik kosmonautů i 3D technologie. K dispozici je několik VR (virtuální realita) instalací, díky kterým se návštěvníci ocitnou přímo na skutečné vesmírné misi.

Pro odvážlivce je připraven tzv. gyroskop, který zájemce roztočí v několika osách.

Zajímavostí je, že oproti jiným výstavám tato expozice vznikla ve spolupráci s americkou NASA, vzdělávacím centrem Cosmosphere a českými odborníky, dokonce jí byla poskytnuta záštita ministerstva obrany České republiky.

reklama
Související články
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
Vědci objevili vodní páru v disku kolem mladé hvězdy přesně v místě, kde se mohou formovat planety. Voda je klíčovou složkou života na Zemi a předpokládá se, že hraje významnou roli i při vzniku planet. Dosud se nám však nikdy nepodařilo zmapovat, jak je voda rozložena ve stabilním chladném disku – tedy v takovém typu […]
Robotický modul Odysseus je prvním americkým modulem na Měsíci od Apolla 17, které v roce 1972 naposledy dovezlo na našeho vesmírného souseda lidskou posádku. Od té doby hvězdy a pruhy na Měsíci chyběly. V případě Odyssea jde navíc o vůbec první lunární dosednutí soukromé společnosti. Přistávací modul, který je něco větší než telefonní budka, dorazil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz