Domů     Technika
Uplatní se malé modulární reaktory?
Pavel Polcar 25.10.2019

Přestože se malé modulární jaderné reaktory nachází teprve na počátku své éry, jejich výrobci už prezentují plány, kde všude by se mohly tyto zdroje uplatnit.

Prvotní ambicí je umožnit větší rozšíření jaderných zdrojů ve světě. Tím to ale nekončí, mohly by i odsolovat vodu v přímořských tátech, snižovat emise z provozu ropných rafinérií, vyrábět vodík, či pomáhat se stabilizací přenosové soustavy.

Americký výrobce malých modulárních jaderných reaktorů NuScale Power by měl do září 2020 obdržet od jaderného regulátora US NRC typové schválení své vlajkové lodě, malého modulárního reaktoru 50MW NuScale.

Vyrábět elektřinu by pak měl začít do roku 2025 v pilotním projektu v Utahu. Několik malých reaktorů pak společně nahradí výrobu jedné velké elektrárny.

Instalovaný výkon celé elektrárny je možné postupně zvyšovat přikupováním jednotlivých reaktorových modulů podle potřeby, což je i finančně výhodnější. Celý reaktorový modul i s kontejnmentem se dá vyrobit přímo u dodavatele a ve třech dílech odvézt na staveniště, čímž se výrazně omezují projektová rizika. Ambice malých modulárních reaktorů ale sahají mnohem dál.

José Reyes, technický ředitel společnosti, tvrdí, že malé reaktory od NuScale Power najdou uplatnění i v mnoha dalších oblastech. Jeden základní modul by podle něj mohl zásobovat vodíkem až 70 000 automobilů, nebo radikálně (až o 40 %) snížit emise CO2 standardní ropné rafinérie.

Díky velké provozní flexibilitě by malé reaktory mohly představovat lákavý vyrovnávací zdroj pro přenosové soustavy i pro vyrovnávací trhy s elektřinou. „Modul dokáže snížit elektrický výkon ze 100 % (60 MWe) na pětinu (12 MW) během deseti minut (pomocí přepouštění páry do kondenzátoru).

Opačně dokážeme výkon zvednout z dvaceti na sto procent během necelé půl hodiny,“ uvedl Reyes. Tepelný výkon reaktoru (200 MWt) lze z dvaceti na sto procent zvednout do 100 minut. To podle společnosti NuScale dělá z jejich modulu ideální doplněk obnovitelných zdrojů, především solárních farem.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz