Domů     Historie
Komplex válečných tunelů ve vietnamském Cu Chi je plný utajených pastí a skrýší

komerční sdělení

Vietnamská válka patří k těm nejkrutějším a nejdelším válkám 20.století, během níž zemřelo několik milionů lidí. Pozůstatky po válečném konfliktu mezi Vietkongem a americkými jednotkami, který probíhal v letech 1964 – 1975, jsou ve Vietnamu patrné dodnes.

Vietnamská vláda mnohá místa, kde boje probíhaly, schválně udržuje jako válečné memento. Jedním takovým místem, které se ve válečné historii Vietnamu zanechalo nesmazatelnou stopu a dokonce si vysloužilo i obdiv, je komplex podzemních tunelů v Cu Chi..

Úkryt před Francouzi sahal až k hranicím s Kambodžou

Oblast Cu Chi leží asi 70 km severovýchodně od Ho Či Minova Města, během války známého jako Saigon.

Ještě v době před druhou světovou válkou bylo Cu Chi zemědělskou oblastí. První tunely zde začali budovat po druhé světové válce právě místní farmáři, aby se v nich se svou rodinou skryly.

Francie se snažila znovu získat ztracená území bývalé Francouzské Indočíny, o která přišla během druhé světové války. Proti těmto snahám se ale vzepřelo vietnamské osvobozenecké hnutí vedené Ho Či Minem a vypukla válka.

Tato první indočínská válka probíhala ve Vietnamu v letech 1949 – 1954 a na jejím konci bylo rozdělení Vietnamu na dva státy – severní komunistickou Vietnamskou demokratickou republiku vedenou Ho Či Minem a jižní prozápadní Vietnamskou republiku v čele s problematickým prezidentem Ngo Dinh Diem.

Tunely v Cu Chi, které místní obyvatelstvo postupně hloubilo jen pomocí lopat a krumpáčů, na konci války tvořily důmyslnou podzemní síť, která sahala až k nedalekým hranicím s Kambodžou.

Stovky kilometrů dlouhá podzemní síť tunelů sloužila nejen jako úkryt

I když po skončení první indočínské války místní rolníci tunely opustili, napětí v jižním Vietnamu nekončilo.Velké části vietnamského buddhistického obyvatelstva vadilo nejen, že je prezident Ngo Din Diem katolík, ale i že vede kampaň proti komunistům, se kterými mnozí lidé sympatizovali.

Hned v roce 1955 se do oblasti Cu Chi stáhli partyzáni Národní fronty osvobození Jižního Vietnamu, známé jako Vietkong, a tunely začali rozšiřovat a vylepšovat. Postupně tak vznikla spletitá 250 kilometrů dlouhá síť podzemních chodeb, která sahala až do Saigonu.

V podzemních chodbách se během bojů neukrývali jen místní rolníci, ale hlavně členové Vietkongu, který nejprve aktivně bojoval proti jihovietnamské vládě a od roku 1964 proti americkým vojskům ve vietnamské válce.

Tunely jsou mnohdy vedeny na několika úrovních. Některé chodby jsou slepé. To, když se kopáči hloubící tunel proti sobě netrefili. Jeden kopal o patro níž než druhý a nebo ve stejné úrovni, ale o kus vedle.

Labyrint tunelů nesloužil jen jako skrýš, ale i jako pašerácká stezka mezi Saigonem a sousední Kambodžou. Pašovalo se nejen jídlo a předměty denní potřeby, ale hlavně zbraně a munice.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Vietnamu a poznejte místní kulturu, historii a památky.

Zájezd Krásy Vietnamu a relax na plážích v Thajsku na 14 dní pořídíte od 40 890 Kč.

Důmyslná síť pastí a skrýší

Podzemní tunely v Cu Chi jsou z technického hlediska obdivuhodnou stavbou. Nejen svou odolností, za kterou mohou být vděčné zdejší hutné hlíně, která dobře drží tvar a díky níž velká část tunelů vydržela i letecká bombardování.

Obdivuhodné jsou i pro důmyslné maskovací vychytávky, díky nimž bylo těžké rozpoznat, kde se vchod do podzemí nachází.

K maskování partyzáni používali přírodní materiály. Na poklop zakrývající podzemní skrýš přilepili listí. Vývod odvětrávacích šachet přivádějících do podzemí vzduch zakryli z hlíny vytvořeným termitištěm, pařezem a nebo trávou.

V podzemí vznikla polní nemocnice, ložnice, kuchyně, promítací sál…Během války v tunelech prý žilo na 12 tisíc lidí. Život v podzemí ale nebyl snadný. Lidé se zde potýkali s nemocemi, jedovatými hady, potopami, případným přerušením přívodu vzduchu a s bombardováním.

Během Vietnamské války zde zahynulo na 45 tisíc lidí. Mezi nimi bylo nejem místní obyvatelstvo a partyzáni, ale i spousta amerických vojáků, na které v džungli čekaly nástrahy a pasti.

Džungle obklopující Cu Chi neukrývala jen tunely. Partyzáni Vietkongu zde vybudovali i množství důmyslných a vražedných nástrah a pastí, do kterých se chytali američtí vojáci pátrající v lese po  partyzánech.

Partyzáni ukrytí v podzemních skrýších pak proti nim podnikali rychlé přepady a opět mizeli v podzemí.

Tunely jako turistická atrakce

Dodnes se dochovalo asi 120 kilometrů tunelů. O tom, kde se všechny nacházejí vědí již jen pamětníci. Množství podzemních chodeb je ve špatném stavu.

Část tunelů v Cu Chi ale nechala vietnamská vláda zrenovovat a upravit, aby veřejnosti ukázala nejen krutost války, ale i vietnamskou vynalézavost. Z Cu Chi se tak stala jedna z oblíbených turistických atrakcí.

Denně tunely v Cu Chi navštíví stovky návštěvníků. Domů si pak odvážejí silný zážitek. Atmosféra celého areálu je totiž zvláštní. Lesem, kterým vedou stezky spojující jednotlivé vchody do podzemí a kde byly pro ukázku zrekonstruovány některé pasti a nástrahy a ponechán americký tank, zní palba ze samopalu AK- 47. Ten používali partyzáni Vietkongu. Nyní si z něj může zastřílet každý, kdo si to zaplatí.

Odvážní jedinci si zkusí prolézt některým z podzemních tunelů. Tunely jsou ale velmi úzké a nízké. Mnohdy je třeba lézt po kolenou nebo jít v podřepu. Odvětrávání není nejlepší, není tam osvětlení a vzduch je zatuchlý. Rozhodně nic pro klaustrofobiky a obézní jedince.

Turisté si během procházky areálem tunelů prohlédnou zamaskovaný vojenský štáb, polní nemocnici, kuchyni a nebo třeba místo, kde Vietkong vyráběl bomby. Součástí prohlídky je i ochutnávka manioku, který byl v Cu Chi během vietnamské války hlavním zdrojem jídla.

Související články
Mozek je zpravidla jedním z prvních lidských orgánů, které se po smrti rozkládají, proto jsou nálezy zachovaných center lidského myšlení a paměti tak extrémně vzácné. Týmu pod vedením forenzní antropoložky Alexandry Morton-Haywardové se ale podařilo shromáždit sbírku více než 4 400 dlouho po smrti zachovaných lidských mozků. Co je „uchránilo před zkázou“? V roce 1982 […]
V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho. Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí. Vittrupský muž má se slavnějším […]
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička. Humpolec na Vysočině není proslulý jen tím, že se tam odstěhoval jistý Hliník. Desetitisícové město se může pochlubit několika slavnými rodáky. Z Humpolce pocházel […]
S osadami táhnoucími se od Irska až po Turecko, si jedna z nejznámějších kultur v době železné zcela podmanila svět. Kromě mistrného zpracování kovů totiž rozmlouvala s bohy. Zvláštní rituální „mocí“ oplývala zejména zvláštní společenská vrstva známá jako druidové, tedy tajemní kněží, kteří se těšili nesmírné úctě celého starověkého světa. Kromě náboženských záležitostí ale zastávali […]
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz