Domů     Příroda
Českobudějovičtí vědci chtějí zlepšit kvalitu vody
Dagmar Garciová 16.9.2019

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR vyplují v září a v říjnu se svými výzkumnými loděmi a čluny na vodní nádrž Jordán v Táboře. Při komplexním průzkumu budou zjišťovat, v jakém stavu je početnost a složení rybí obsádky v nádrži.

Zároveň provedou nápravná opatření, jejichž zásadním cílem je udržet, případně zlepšit kvalitu vody pro rekreační účely..

Ekologický stav a kvalitu vody Jordánu sledují jihočeští vědci už několik let. Z loňských průzkumů vyplynulo, že v nádrži je příliš mnoho ryb a v nevhodném složení. V současné době tvoří biomasa přibližně 300 kg ryb na hektar, početnost je asi 1500 ks na hektar.

Pokud by však rybí populace neměly zhoršovat kvalitu vody, je potřeba snížit množství ryb zhruba šestkrát, tedy na 50 kg na hektar. Odlov nežádoucí biomasy ryb plánoval tým hydrobiologů prvotně již na letošní jaro, kvůli počasí a následné rekreaci táborských obyvatel u vody byl však odlov po dohodě s táborskou radnicí přesunut na 3. zářijový týden.

Práce budou trvat od pondělí 16. 9. do pátku 20. 9. a budou velmi náročné; každý den se mají odvézt z nádrže přibližně 2 tuny ryb.

V režii vědeckého týmu nevypadá odlov ryb stejně jako rybářské podzimní výlovy, které veřejnost zná z mnoha chovných rybníků. Vědci si na Jordán přivezou speciální odlovné prostředky, které se používají zejména v mořském rybolovu, např. vlečné a zátahové sítě.

Vlečné sítě jsou elektrifikované, ale ryby nezabíjejí, pouze je na krátkou dobu omráčí. Vylovené ryby jsou majetkem rybářského svazu, který následně zajistí jejich přemístění a zarybní s nimi jiné revíry.

Odlovovat se budou ryby v dolní části nádrže a budou se odstraňovat ty druhy, které významně zhoršují kvalitu vody. To jsou převážně kaprovité ryby jako plotice, ouklej, cejn a cejnek, ale také menší velikostní kategorie okouna.

Bohužel právě tyto druhy v Jordánu převažují. Tři nejvýznamnější druhy: plotice, ouklej a okoun dosud tvoří více než 90 procent početnosti a víc než 70 procent biomasy ryb v nádrži.

Komplexní průzkum rybí obsádky, který má upřesnit efektivitu provedeného odlovu, potom vědci provedou v týdnu od 30. září do 4. října. Veškeré práce hydrobiologů se uskutečňují v rámci projektu „Redukce biomasy nežádoucích druhů ryb za účelem snížení negativních projevů eutrofizace na nádrži Jordán, identifikační číslo R200961901“, který je podpořen v programu Regionální spolupráce krajů a ústavů Akademie věd ČR v roce 2019. Tři čtvrtiny nákladů jsou hrazeny z prostředků Akademie věd ČR, jednu čtvrtinu nákladů hradí město Tábor.

Českobudějovičtí hydrobiologové mají v oblasti sladkovodních nádrží dlouhodobé know-how. Výzkumu nádrží a přehrad se věnují už bezmála půl století, právě díky nim je například vodní nádrž Římov, která zásobuje pitnou vodou Českobudějovicko, nejlépe prozkoumanou nádrží v republice.

Stav vody v Jordánu pravidelně sledují a posledních pět let také pracují v komisi města Tábor, která se zabývá kvalitou vody v Jordánu.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz