Domů     Příroda
Kréta pod cestovatelským drobnohledem

komerční sdělení
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vydejte se na bájný prosluněný ostrov, který se prý těšil i přízni řeckých bohů. Vždyť podle starodávných řeckých bájí se právě na Krétě zrodil vládce olympských bohů, Zeus Hromovládný. Kréta nabízí dlouhé písčité pláže, malebná horská údolí i romantiku nespočetných zálivů.

Řecko v celé kráse

Ke koloritu patří malebné rybářské vesničky s domky i prastaré polorozpadlé kostelíky, budete se tu cítit jako v úplně jiném světě, najdete prostor pro skvělou relaxaci, turistiku nebo rekreační aktivity a sporty.

Jedná se o největší řecký ostrov a současně pátý největší ostrov ve Středozemním moři. Hlavní město se jmenuje Iraklio, další významná města jsou především Chania, Ágios Nikoláos a Rethyno.

Ve východní části najdete nádherné pláže, vyhlášeno letoviska i spoustu kouzelné přírody. Pokud se vydáte do okolí Heraklionu, můžete si užívat relaxaci v akvaparcích, případně zajít i do baru nebo nočního klubu.

Tato oblast se potom od města Malie pozvolna mění na intenzívně obdělávanou zemědělskou krajinu, kde je roztroušena spousta malebných vesniček, v nichž jako by se zastavil čas. Na jihu jsou kouzelné zálivy, jako stvořené pro koupání v čisté vodě malých pláží, nacházejí se tady i mohutná pohoří a přírodní zajímavosti i historické památky.

Kam se na Krétě vypravit?

Řecko v první řadě vyhlášené svými historickými památkami, ty samozřejmě nabídne i dovolená na Krétě. Rozhodně nepochybíte, když navštívíte legendární palác Knóssos, sídlo dávného krále Mínoa.

Palác najdete necelých pět kilometrů od města Heraklion, jehož prohlídka je také velmi zajímavá a poučná.

Když už budete v Heraklionu, můžete se vydat na romantickou výletní plavbu, jejímž cílem je pohádkový ostrov Santorini. Rychlá loď z heraklionského přístavu zvládne cestu za nějaké dvě a půl hodiny a potom se dostanete do úplně jiného světa.

Další úžasnou historickou památkou (byť si na ní již trochu zahlodal zub času a nájezdníci) je palác Faistos  (občas psaný jako Festos). Je to další dochovaná památka na doby krále Mínoa, tento kdysi velmi honosný a okázalý palác byl původně centrem města, které neslo shodný název.

Mezi zajímavosti na Krétě patří také pozůstatky paláce MALIDA, jenž leží ve středu stejnojmenného města, podobně jako Knóssos a Faistos.

Vznik paláce lze podle zachovalých zbytků datovat přibližně do doby bronzové, archeologové se shodují na období kolem roku 1900 před naším letopočtem.

Pohoda na pláži čeká

Až si budete chtít jen tak polenošit (možná to rychle okoukáte od místních obyvatel), vypravte se na některou z vyhlášených pláží. Je jich tu nespočet, velké i malé, bezpečné pro běžné turisty hledající relax.

Liší se barvou i typem písku, na všech ale můžete příjemně relaxovat. K nejznámějším patří pláž Matala, situovaná 67 kilometrů jihozápadně od města Heraklion.

Na Krétě, stejně jako vlastně v celém Řecku lze v sezóně počítat s příjemným středozemním klimatem, kdy se teploty v průměru pohybují kolem 23 °C až 25 °C, v létě vystupují až přes 30°C. Do Řecka můžete cestovat s platným cestovním pasem, ovšem postačí i občanský průkaz, jehož platnost neskončí před ukončením pobytu.

Děti potřebují speciální cestovní pas. Na Krétě jsou hned tři letiště, z nichž pro mezinárodní dopravu slouží letiště v Iraklionu a v Chanii. Letět můžete rovnou z Prahy, let potrvá přibližně tři hodiny a na Krétě si posuňte hned hodinky, místní časové pásmo je totiž o hodinu napřed.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz