Domů     .Top
Firmy v Česku myslí na budoucí generace. Jaké jsou trendy v udržitelném podnikání?

komerční sdělení

Udržitelný rozvoj je stále používanější slovní spojení. Objevuje se v soukromé sféře a čím dál častěji také v podnikání. Po firmách se požaduje společenská odpovědnost a šetrný přístup k přírodě. Každá společnost se pak s tímto náročným úkolem vypořádává po svém.

Zavedení zásad udržitelného rozvoje do podnikání přináší mnoho výhod nejen pro planetu, ale také pro byznys jako takový.

Udržitelný rozvoj se stává součástí firemních strategií

Aby tady mohly žít i naše děti

Udržitelný rozvoj chápeme jako přístup k rozvoji společnosti, který neohrozí nebo neomezí budoucí generace. Chce zachovat plnohodnotné životní prostředí i společenskou situaci. Stojí na třech pilířích.

Ekonomický – jak nakládáme s finančními zdroji

Environmentální – ochrana biodiverzity, ohled na čerpání neobnovitelných zdrojů, zásahy do přírodních systémů a další

Sociální – vyvažování nerovností mezi lidmi

V rámci těchto pilířů vznikají konkrétní cíle, některé jsou zakotveny v mezinárodních úmluvách. Nejnovější dokument týkající se udržitelného rozvoje se jmenuje Budoucnost, kterou chceme.

Podepsali jej zástupci OSN na konferenci v Riu v roce 2012. Najdeme zde 17 konkrétních cílů udržitelného rozvoje. Patří k nim například konec chudoby, konec hladu, rovnost mužů a žen, dostupné a čisté energie, odpovědná výroba a spotřeba, kvalitní vzdělání, pitná voda a kanalizace nebo důstojná práce a ekonomický růst.

Firmy se ujímají odpovědnosti různě

Na českém trhu se k udržitelnému rozvoji uchyluje čím dál více společností. Před 10 lety očekávali zákazníci od firem, že budou přispívat na charitu, dnes už oceňují hlavně udržitelnost.

Nejvíce od firem požadují odpovědnost lidé z generace mileniálů. Ti se často rozhodují, zda u firmy nakoupí hlavně podle toho, jaký je její přístup životnímu prostředí nebo společnosti.

Nakládání s odpadem

Důležité téma je odpovědné nakládání s odpadem. Firmy z oděvního průmyslu pak často řeší textilní odpad.

Příkladem firmy, která nabízí pro podnikání co nejšetrnější způsob práce s oblečením, je Lindström. Nabízí totiž šikovnou službu pronájmu pracovních oděvů, čímž redukují spotřebu textilu. Oblečení může být používané opakovaně.

Další krok k redukci odpadu, který společnost podniká, jsou opravy a tzv. upcycling, neboli využití materiálů pro nový účel. Pokud se oděvy opravují, nestává se z nich tak brzy odpad a slouží mnoho dalších let.

A posledním tématem v oblasti textilního odpadu jsou nové technologie recyklace. V tomto ohledu je ideální koncept cyklického hospodaření.

Firma Lindström spolupracuje s výzkumných střediskem VTT ve Finsku, které testuje novou technologii, kdy se chemicky rozpustí použitá vlákna a připraví se k novému použití.

Recyklace oblečení velmi ulehčí naší planetě

Emise

Další téma, které firmy v rámci udržitelného rozvoje řeší, jsou emise. Příkladem prodejce, který udělal radikální krok v oblasti emisí je společnost Lidl.

Od roku 2017 odebírá veškerou energii pouze z obnovitelných zdrojů. Podle propočtů tak naší planetě ušetří zátěž v podobě více než 121 000 tun CO2. To je množství, které vyprodukuje osobní automobil v případě, že by objel celý svět 15 600krát. .

Životní prostředí

Pokud výroba firmy úzce souvisí se přírodou, společnosti se angažují v oblastech životního prostředí. Jednou z možností je kompenzace zásahu do přírody nějakou jinou pomocí. Touto cestou šla například firma Heineken.

Ta potřebuje pro výrobu svého piva velké množství pitné vody. Její zaměstnanci dobrovolně pomáhají v projektech, které pomáhají s vodohospodařením v oblastech, odkud vodu získávají.

Pomoc v zemích třetího světa

Česká rozvojová agentura přišla s programem pro české firmy. Nabízí jim možnost pomoci svým projektem v zemích třetího světa. Pokud společnost nějak pomůže k ekonomickému růstu těchto zemí, otevřou se jí poté i dveře k podnikání na jejím trhu.

Spojuje se tak podpora cíle vyrovnávání rozdílů ve světě s ekonomickými možnostmi pro české firmy.

Podnikání v České republice a pomoc v zemích třetího světa mají k sobě blíž. No není to skvělá zpráva?

Odpovědné firmy jsou u zákazníků oblíbené

Pokud se společnosti zapojí do programů udržitelného rozvoje, přináší jim to nejen dobrý pocit. Pojí se s tím řada dalších výhod, které jim pomohou v konkurenceschopnosti. Firma, která dbá zásad udržitelného rozvoje, získává vyšší status u svých zákazníků..

Často u ní poté utrácí právě proto, že jsou spokojeni s jejím odpovědným přístupem ke společnosti. Odpovědné a udržitelné podnikání také otevírá dveře novým podnikatelským kontaktům.

Například některé hotely, uzavírají partnerství jen s firmami, které fungují na základě zásad udržitelného rozvoje.

 

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz