X

Připijte si na zdraví!

První zmínky o konzumaci vinné révy pocházejí z území dnešního Švýcarska (u Ženevského jezera) a jsou staré přibližně 14 000 let. Archeologové dokonce předpokládají, že již v této době lidé pili zkvašenou šťávu z těchto hroznů.

Skutečné důkazy o konzumaci takových nápojů jsou však mnohem mladší.

Archeologické nálezy prokázaly, že cílené pěstování hroznů provozoval člověk již v době asi před 8000 lety na území Mezopotámie a v Zakavkazsku.

Víno se zcela jistě vyrábělo již před 7000 lety v dnešním Íránu a ze starověkého Sumeru, z doby před cca 5500 lety, se dochovaly informace o obchodování s vínem. Staří Egypťané uzavírali nádoby na víno keramickými zátkami, nádoby opatřovali pečetěmi s hieroglyfy.

S trochou fantazie můžeme hovořit o prvních etiketách.

Prudký rozmach konzumace vína nastal v době starověkého Řecka. Víno se stalo běžným nápojem a Řekové pěstovali různé svoje odrůdy, ale dováželi víno i z Egypta či Fénicie.

Tehdy se ovšem víno konzumovalo smíchané s vodou, což byl zvyk, který byl běžný i u Římanů.

Ti svá vína v nádobách chránili již korkovými zátkami, utěsněnými pryskyřicí a voskem.

Římanům patří zásluhy o rozšíření pěstování vinné révy takřka ve všech oblastech, kam pronikla noha jejich legionářů.