Domů     Vesmír
Častý problém astronautů, o kterém se moc často nemluví? Bolest hlavy!
Zdroj: NASA

Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy..

Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí s mikrogravitací potýkají s bolestmi hlavy, i když na Zemi se s nimi nikdy nepotýkali, byla tato hlášení spíše sporadická a neoficiální.

Odborníci mají za to, že astronauti schválně zlehčovali a zlehčují frekvenci a závažnost svých příznaků ze strachu, že by mohli být „uzemněni“, tedy že už by kvůli tomu znovu do kosmu neletěli, či by byli považováni za slabé.

Proč bolí astronauty hlava?

Nejnovější studie, zveřejněná 13. března v časopise Neurology, však ukazuje, že „vesmírné bolesti hlavy“ jsou ve skutečnosti docela běžné. Výzkumníci z Leiden University Medical Center v Nizozemsku analyzovali údaje od 24 astronautů, kteří si vedli záznamy během svých několikatýdenních vesmírných misí, a dále údaje od dalších 42 astronautů, o průběhu jejichž misí existovaly záznamy.

Zjistili přitom, že během prvních sedmi dní po opuštění Země u nich nebyly bolesti hlavy občasnými nepříjemnostmi, byly normou.

„Téměř každý astronaut, jehož údaje jsme zkoumali, ve vesmíru trpěl v prvním týdnu bolestí hlavy,“ říká Ron van Oosterhout, nizozemský neurolog a spoluautor článku. Počátky vesmírné mise tak byly pro astronauty spojené s bolestí hlavy, migrénou či tenzní bolestí hlavy, včetně přecitlivělosti na světlo a příležitostné nevolnosti.

Tento stav by se dal připsat tak zvané vesmírné nemoci, ke které při vstupu do prostředí s mikrogravitací v těle dochází. Krev se začne hromadit v hlavě a horní části trupu, což má za následek otoky obličeje a někdy i poruchy zraku.

Bolesti hlavy nemusí časem odeznít

Tekutina ve vnitřním uchu, která nám pomáhá udržovat rovnováhu, je také narušena absencí gravitace, což může vést k dezorientaci a kinetóze. Těla astronautů se této situaci zpravidla během několik dní přizpůsobí a nepříjemné příznaky, které ji provázejí, se začnou rozplývat.

To však není případ vesmírných bolestí hlavy. U 87 % astronautů zahrnutých do studie se bolesti hlavy vracely po celou dobu jejich mise, často byly provázené tlakem v dutinách.

Zdroj: Pixabay

Více než polovina astronautů po návratu na Zemi uvedla, že ve vesmíru trpěli minimálně jednou bolestí hlavy, i když jimi za normálních okolností nikdy netrpí. Ke zmírnění symptomů užívali někteří aspirin či další léky proti bolesti, jiným pomáhal spánek a cvičení.

I když zjistit přesnou příčinu těchto bolestí je obtížné, vědci mají podezření, že pocházejí ze zvýšeného intrakraniálního tlaku v důsledku redistribuce tekutin v těle astronauta, především krve, lymfy a mozkomíšního moku.

Přínos nejen pro astronauty

Bolesti hlavy tak mohou být součástí neuro-okulárního syndromu, při kterém tlak tekutiny na zadní část oka zhoršuje vidění astronauta. Alexandra Sinclairová, profesorka neurologie na University of Birmingham v Anglii, která se studie nezúčastnila, k tomu podotýká:

„Jedním z problémů při hodnocení bolestí hlavy je to, že jsou subjektivní a vzpomínky na jejich intenzitu jsou náchylné ke zkreslení.“.

Aby získali lepší představu o tom, co způsobuje vesmírné bolesti hlavy, plánuje van Oosterhout se svým týmem porovnat zprávy astronautů s biologickými daty, včetně skenů očí, mozku a vzorků krve, vlasů a moči.

Nizozemský neurolog doufá, že výsledky jeho práce pomohou nejen astronautům, ale i běžným lidem, kteří mohou trpět bolestí hlavy z napětí. „Vesmírný výzkum se mi opravdu líbí,“ komentuje van Oosterhout, „ale mám za to, že vše, co děláme, musí být prospěšné i lidem na Zemi.“.

Štítky:
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz