https://www.youtube.com/watch?v=C-x7OmSt7PU
Želatina není vlastně nic jiného nežli velice čistý a jemný klih získaný vyvařením kůží, šlach či kostí jatečního odpadu. Důležité je, aby všechny použité přísady byly bohaté na kolagen. Tedy na ve vodě nerozpustnou bílkovinu, jež je základním stavebním kamenem pojivových tkání a v těle savců tvoří cca 25 – 30 % všech proteinů.
Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, jenž má tzv. rosolovací schopnost, a je proto nejdůležitější součástí želatiny. Ta se následně používá nejčastěji v potravinářství při výrobě různých pochutin, ale také ve farmacii jako základ různých tobolek a tablet.
Dříve se želatina užívala i ve fotografickém průmyslu při výrobě negativních i pozitivních materiálů, ale s nástupem lepších technologií a digitální fotografie v této oblasti ztratila svůj význam.