Domů     Technika
Byt se dá ohlídat i bez drátů
21.stoleti 19.11.2010

Byt se dá ohlídat i bez drátůNa myšlenku ohlídat si byt či dům pomocí IP kamery přijde dříve či později každý majitel nemovitosti. Mnohý se však zalekne vrtání do zdí, natahování kabelů a složitých propojení, například s počítačem. Tyto složité úkony lze však hravě zvládnout, když použijeme bezdrátovou IP kameru. 21. STOLETÍ vám jednu z novinek představí v testu.

Byt se dá ohlídat i bez drátůNa myšlenku ohlídat si byt či dům pomocí IP kamery přijde dříve či později každý majitel nemovitosti. Mnohý se však zalekne vrtání do zdí, natahování kabelů a složitých propojení, například s počítačem. Tyto složité úkony lze však hravě zvládnout, když použijeme bezdrátovou IP kameru. 21. STOLETÍ vám jednu z novinek představí v testu.

Měli jsme možnost vyzkoušet si v praxi novinku, Airlive AirCam WL-350HD, která se dá využít nejen jako sledovací prvek pro zabezpečení domu či bytu, ale například i do dětského pokoje na hlídání malých dětí, ohlídání garáže nebo auta, případně stáje se vzácným hřebcem. Díky tomu, že se kamera dá připojit do domácí sítě bezdrátově, prostřednictvím WIFI, je její instalace velmi rychlá.

Obsah balení a instalace
V balení najde každý uživatel samotnou kameru, napájecí adaptér, propojovací kabel do počítače, stojánek, otočný kloub na upevnění kamery, potřebné šroubky i CD s ovládači a profesionálním dohledovým softwarem CamPro Express. Na spodní straně kamery je zdířka pro napájení, další pro síťový kabel a možnost připojení externího reproduktoru, zapojení do zabezpečovací soupravy, nebo přímé propojení na policii. Instalace kamery je poměrně jednoduchá, i když s Windows 7 si nechtěla zprvu rozumět. Až po stažení nového ovladače si dala říci a spustila se. Kamera se pak nakonfiguruje do domácí sítě a můžete se připojit i ze vzdáleného počítače. Konfiguraci lze provést jednoduše i přes aplikaci Windows Live Messenger, kdy si ji přidáte do svého adresáře a můžete navázat spojení. Prostřednictvím kamery se dají uskutečnit i videohovory, protože má osazený slušně citlivý mikrofon.
Vlastnosti kamery
Standardní rozlišení kamery je 1.3 Mpix. Obrázky lze snímat v rozlišeních 1280 x 1024 a nižších a pořizovaný obraz v rozlišení 1280 x 1024 při 15 fps nebo např. 640 x 480 při 30 fps. Videokomprese H.264 BP, JPEG a MPEG-4 video streamy. Kamera je vybavena snímačem detekce zvuku a pohybu a dá se tak nastavit aktivace videa při pohybu v její blízkosti. Sledované objekty je možné přiblížit v detailu pomocí až desetinásobného digitálního zoomu.
K počítači se dá připojit pomocí bezdrátové sítě standardu 802.11 b/g a komunikuje s operačními systémy Windows 7/Vista/XP/2003/2000, Mac OS Leopard 10.5. V dnešní době chytrých mobilních telefonů je další předností kamery to, že obraz můžete sledovat i na svém mobilu, který podporuje sítě 2.5G a vyšší. I to jsme vyzkoušeli a obrázek na mobilním displeji působí velmi dobře. Tyto vlastnosti vám umožní mít svůj »hrad« pod neustálým dohledem.

Poradí si i za tmy
Díky citlivému senzoru si kamera poradí se špatnými světelnými podmínkami, i když kvalitu obrazu už ovlivňuje zrnění. Za úplné tmy se dokáže AirCam WL-350HD přisvítit šesti výkonnými diodami. To je na jedné straně výhodou, protože nezkušeného pobertu může náhlé rozsvícení vyplašit, na druhé straně nevýhodou, protože kamera tak prozradí své umístění a zkušenější zloděj se jí chytře vyhne, nebo ji zkrátka zlikviduje. Nicméně i v tomto případě převažují plusy nad minusy.
Proti zneužití dat, přenášených prostřednictvím WIFI, je kamera zabezpečena standardními šifrovacími protokoly.

Jak fungují IP kamery?
Jednoduše řečeno jde o kamery, které jsou schopné vysílat obraz prostřednictvím počítačové sítě. Mají svoji vlastní IP adresu a mají vestavěný webový server. Moderní IP kamery nepotřebují ani připojení k počítači a lze je umístit kdekoli, buď připojením do sítě LAN nebo bezdrátově pomocí WIFI. Dokážou vedle obrazu přenášet i další data, jako zvuk, umějí zachytit pohyb a ty výkonnější modely mají vlastní motorek k natáčení a sledování objektů. Záběry z IP kamer je možné sledovat v reálném čase prostřednictvím počítače, připojeného na internet kdekoli na světě. Kamery lze rovněž dálkově nastavovat a ovládat.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz