Domů     Medicína
Necháte se okusovat larvami?
21.stoleti 17.9.2010

Je to šok: Začíná vám odumírat noha, objeví se zlověstný kus mrtvé tkáně. Známá antibiotika už nezabírají. Ani chirurgové neznají jiné řešení než končetinu amputovat. Poslední nadějí se stávají larvy zvláštních much. Souhlasíte, protože už jinou šanci nevidíte!

Je to šok: Začíná vám odumírat noha, objeví se zlověstný kus mrtvé tkáně. Známá antibiotika už nezabírají. Ani chirurgové neznají jiné řešení než končetinu amputovat. Poslední nadějí se stávají larvy zvláštních much. Souhlasíte, protože už jinou šanci nevidíte!

Z malého kontejneru se na sterilní gázu o rozměrech 10 x 10 cm pomocí fyziologického roztoku vyplaví asi 300 larviček některého z druhů dvoukřídlého hmyzu, které se k tomuto účelu používají, dlouhých cca 1,2 mm.

Stačí jim jen pár dnů
Gázu odborníci přiloží na ránu a při okrajích hermeticky zajistí, aby larvy nemohly unikat do okolí. Larvy máte v ráně jen tři až čtyři dny, kdy – podle svého prahu bolesti – můžete cítit svědění, mít stále větší pocit, že se v ráně cosi hýbe. Potom  ošetřující lékař vlhkou gázu sejme. Nevěříte svým očím – rána je zcela vyčištěna, mrtvou tkáň larvičky zlikvidovaly! Přitom se jejich objem zvětší až desetinásobně.

Když hrozí amputace…
Moderní alternativní léčebnou metodu u nás před pár lety oživil MUDr. Karel Novotný z Oddělení kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol v Praze. Na začátku všeho byl muž v kritickém stavu, kterého na jeho pracoviště přivezli. Celé dva měsíce předtím mu jinde vyřezávali z nohy odumřelou tkáň. MUDr. Novotný pro 21. STOLETÍ přiblížil dramatické okamžiky. Podle MUDr. Novotného již hrozila amputace.  V téhle situaci  stáli lékaři  před rozhodnutím, zda budou muset dělat další nářezy, kterými by nohu zase nějakým způsobem poničili, anebo se zbytky nekróz (odumřelé tkáně) pokusíme odstranit nějakým jiným způsobem.

Úspěch přinesla šťastná náhoda
„Já si vzpomněl na dobu, kdy jsem ještě pracoval na ortopedii nemocnice v Benešově u Prahy. Zdejší výborný primář Vrabec mi vyprávěl, jak k němu přivezli bezdomovce, který měl nohu zabalenou do novin. Když je rozbalil, papír šustil larvami, ale muž měl bércový vřed, který byl úplně nádherně vyčištěný. To mi teď sepnulo, dal jsem si to dohromady a začal pátrat, zda se někde larvy využívají.“ Zatelefonovali do Walesu, kde v té době byla jediná, momentálně dostupná, líheň larev. Do týdne je chovatelé poslali. MUDr. Novotný: Ještě ten den jsme postiženému pánovi larvy nasadili. Za čtyři dny mu mrtvou tkáň vyčistily tak, že jsme ho mohli pustit domů. To pro nás bylo něco neuvěřitelného.“

Fungují jako biologický skalpel
MUDr. Novotný jako první u nás pro larvy užil trefné pojmenování »biologický skalpel«. Larvy některých dvoukřídlých jsou schopny se živit pouze mrtvou tkání. Dokonale kopírují hranici živé a mrtvé tkáně, přesněji než skalpel chirurga.
„Larvy mrtvou tkáň neokusují, protože nemají zuby. Z ústní dutiny vypouštějí enzymy, které nekrózu rozpustí na kaši, aby ji mohly vysát,“ řekl 21. STOLETÍ MUDr. Novotný.
Tyto neobyčejné schopnosti nyní zkoumají specialisté Akademie věd ČR. Nedávno identifikovali enzym zvaný luciferin, který se v jiných případech účastní i tzv. bioluminiscence, neboli »světélkování« různých živočichů či hub. Dá se předpokládat, že podobných enzymů u larev objeví více.

Široké spektrum působení
Ovšem to není jediné velké překvapení, které maličké larvy dokážou připravit. Vedle ničení nekrotizované (mrtvé) tkáně s gustem v ráně likvidují většinu škodlivých patogenních bakterií, které odolávají i antibiotikům. Nebojí se ani obávaného zlatého stafylokoka, který znamení nebezpečí zejména v nemocnicích. Jak ukázaly nejnovější výzkumy, rozloží ho v trávicím ústrojí. Larvy účinně likvidují i streptokoky, pneumokoky i  jiné mikroskopické potvůrky. Prospěšné dílo dovršují tím, že samy ještě vylučují specifické antiseptické, protibakteriální látky, které u pacienta působí ještě poté, kdy larvy skončí v ráně činnost.
Léčba larvami nemá na organismus žádné vedlejší účinky, což o řadě antibiotik neplatí. Při nynější studii v USA vědci zjistili, že lidé léčení pomocí larev potřebují mnohem méně antibiotik. Přitom se díky larvám počet amputací v USA snížil o 30 %!

Naděje pro chronické ležáky?
Larvy se osvědčují zejména u ran, které jsou infikované a obsahují mrtvou tkáň (např. při popáleninách). Poradí si také s bércovými vředy žilního i smíšeného původu. Velmi časté jsou defekty u tzv. syndromu diabetické nohy, kdy hrozí amputace. Strašákem pro dlouhodobě nemocné se staly proleženiny, které často vedou k zápalu plic a mnohokrát i k smrti.
Nemohly by její studené objetí překazit larvy? MUDr. Novotný: „Bylo by to nejspíš možné, když proleženina v bederní a sakrální (křížové) části je už stabilizovaná a nešíří se dál. Jenže u chronických pacientů, kteří nejsou schopni polohování, hrozí, že by larvy mohli zalehnout a tak rozmačkat. U proleženin v oblasti paty to využíváme běžně, protože  končetina se dá podložit.“

Poradí si i s otevřenou zlomeninou
Larvy se dají nasadit i na zvláštní případy. Např. pacient postupoval onkologickou léčbu a dostal chemoterapii do žíly. Naneštěstí mu omylem vypadla jehla a silné chemoterapetikum se vrylo (??) do podkoží. Tak mu vypadl kus tkáně. Lékaři usoudili, že bude velice obtížné řezat ruku. Nasadili proto larvy. Drobní tvorečkové ránu krásně vyčistili, odstranili nekrózu. Neporušily se šlachy, vše se skvěle zhojilo. Larvy mj. zlepšují prokrvení.
V západní Evropě se využívají rovněž při otevřených zlomeninách. U velmi zhmožděných končetin je zapotřebí rány rychle vyčistit, takže nastupuje larví pohotovost.

Červenou mají larvy málokdy!
Existuje několik málo případů, kdy larvy se larvičky používat se nesmějí. Především je to v  situaci, kdy rány ještě tzv. komunikují s tělními dutinami nebo orgány, jsou tedy »živé«. Tabu znamenají i rány v blízkosti velkých cév, jakož i místa, která mohou způsobit masivní krvácení. „Nepoužíváme je v situaci, kdy je tam floridní infekt, tedy zánět, který není jasně vyřešený. Když  tam dáme larvy, defekt zavíráme na tři dny. To v době, kdy organismus bojuje s nějakou infekcí, je ovšem asi to nejhorší, co se s tím může udělat,“ upozornil MUDr. Novotný. Larvy většinou používají na dočištění defektů, když už je infekce zvládnuta nebo se ještě nerozvinula. Významně to urychlí hojivý proces z několika týdnů v běžné praxi na pouhých pár dnů.

Konec bývá tragický
Čtenáře možná napadne, jaký osud čeká na larvičky po splnění záchranářského poslání. MUDr. Novotný: „Bohužel se k nim nechováme dvakrát kamarádsky. Když účinně pomohou, fyziologickým roztokem je vypláchneme.“ Nasycené larvy jsou tehdy většinou zavrtané v obvazu, kde hledají vlhké temné místečko, protože nemají rády světlo. Většina jich s obvazem spadne do igelitového pytle, který pod operační místo zdravotníci podloží. Několik málo larev zůstávajících v ráně, kterou už poctivě vyčistily, za chvíli vytáhnou pinzetou.

Šetří nejen peníze
Velká Británie vynakládá 600 milionů liber (25,7 miliardy korun) ročně na léčení vředů na nohou, které mohou přetrvávat celá léta. Tradiční léčba trvá měsíce, zatímco terapie pomocí larev představuje jen dvě nebo tři »sezení«, každé v délce tří dnů. Podle doktora Kosty Mumcuoglua z Fakulty medicíny Hebrejské univerzity v  Jeruzalémě, který praktikuje terapii s pomocí larev od roku 1996, mezinárodní  zájem o tuto léčbu rychle roste. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv  (Food and Drug Administration) schválil larvy jako »medicínský prostředek«. Ve Velké Británii jsou v rámci Britské národní zdravotnické služby k dostání na předpis.

Pomáhají po celém světě
V současnosti používá ve světě larev k léčbě 2000 odborníků. Za posledních deset let léčili přes 20 000 lidí –  především ve Velké Británii, Německu, USA a Izraeli. Tradičně se larvy užívají třeba v Rusku a na Ukrajině. Znali je dávno i domorodci  Africe, kde však na sterilitu nehleděli: Ulovili mouchy, získali vajíčka a larvy, které dali do rány. Naštěstí larvy vytvářejí prostředí, které je pro bakterie nehostinné. Tak si vytvořily celou řadu protilátek. A jak je to s larvami – samozřejmě sterilními –  u nás? MUDr. Karel Novotný: „Loni jsme vyexpedovali na 240 dávek. Od roku 2004 jsme tak pomohli 1500 pacientům.“ A není to pomoc nijak zanedbatelná. Vždyť třeba přijít o končetinu není věru nic příjemného. Bohužel, mnozí zoufalci prosí o pomoc larvami pouhý den před amputací. To už je samozřejmě pozdě!

Více se dozvíte:
www.larvy.cz
http://zdraví.doktorka.cz/larvy

Kam s nimi?
Terapii larvami jako alternativní léčebnou metodu schválila Vědecká rada Ministerstva zdravotnictví ČR až 27. 10. 2003.
Následující léta příznivci larev usilovali o to, aby biologický preparát, tedy larvy, byl nějakým způsobem zařazen. Není to lék, považuje se za biologický obvaz.
„Dnes už máme všechny certifikáty, včetně kvality jakosti, pro celou Evropskou unii. Založil jsme firmu na produkci larev pro celou republiku i na Slovensko,“ upřesnil pro 21. STOLETÍ MUDr. Novotný.

V MDT kraluje bzučivka zelená
Larvální terapie se anglicky nazývá magot debridement therapy (MDT).
Z dvoukřídlých na ni lze použít asi patnáct druhů. Jde o tzv. nekrofilní mouchy, které se živí výhradně mrtvým masem. Většina center ve světě, která se touto metodou zabývají, používá drobnou mušku bzučivku zelenou (Lucilia sericata).
Představuje kosmopolitní, nejrozšířenější mouchu, která se vyskytuje zcela běžně v mírném podnebním pásmu. Larvy jsou sterilní, dezinfikují se v polovině vývojového cyklu, než se nakladou vajíčka a vylíhnou larvy, což trvá jeden den.

Kde u nás pomáhají ?
Po MUDr. Karlu Novotném z Fakultní nemocnice Motolů v Praze začali v ČR léčbu larvami využívat následující lékaři a pracoviště:
Doc. MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc., Klinika diabetologie IKEM, Praha;
Doc. MUDr. Milan Krajíček, DrSc., II. chirurgická klinika VFN, Praha;
Chirurgické oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze;
Chirurgická klinika FNsP Ostrava-Poruba;
Chirurgické oddělení nemocnice v Semilech;
Chirurgické oddělení Nemocnice Frýdlant v Čechách;
Interní oddělení Nemocnice Strahov v Praze;
Nemocnice s poliklinikou Ostrava.

Larvy zaplatí pojišťovna
Dřív jedna dávka (300 larev) z ciziny stála téměř 9000 Kč, nyní je u tuzemských larev, které nabízí specializovaná firma A.K.N. Trading, cena třetinová. Navíc odpadly obtíže při objednávání v zahraničí a problémy s přepravou. Když se v zimě zpozdilo o den letadlo z Velké Británie, larvy zmrzly. Dnes terapii larvami, která se týká zejména diabetiků, hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz