Domů     Technika
Jak pracuje… USB flash disk
21.stoleti 21.5.2010

USB flash paměť neboli USB flash disk (hovorově flashka či fleška) představuje paměťové zařízení, které se používá zejména jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení.USB flash paměť neboli USB flash disk (hovorově flashka či fleška) představuje paměťové zařízení, které se používá zejména jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení.

Vzhled a struktura: Flash disky se nyní vyrábějí v mnoha podobách. V základu je však u všech klasický USB konektor a malá destička s integrovaným obvodem.
Hlavní části:
USB-A male konektor – umožňuje fyzické spojení s PC nebo USB rozbočovačem
Mass storage controller – čip pro komunikaci s PC
NAND paměťový čip – zde jsou uložena data
Krystal – produkuje hlavní 12 MHz hodinový signál
Přídavné části:
Jumper – pro testování ve výrobě nebo nahrávání kódu do mikroprocesoru
LED dioda – signalizuje, zda se právě čte či zapisuje
Zámek – přepínač umožňující zablokování zápisu
Krytka USB konektoru – chrání před statickou elektřinou a fyzickým poškozením
Doplňky na přenos – klíčenky, obaly a podobně
Způsob fyzického zapisování do paměti (na čip NAND): Data se ukládají v poli tranzistorů (plovoucí brány). zvaných „buňky“. Každá z nich obvykle uchovává 1 bit informace.

Použití:
1.Přenos osobních dat – nejčastější způsob využití je přenos dokumentů, hudby, videa apod.
2.Bezpečnostní důvody – v prostředí, kde by mohlo dojít k úniku soukromých dat, lze použít flashdisk jako úložiště klíče pro rozšifrování dat.
3.Systémová administrace – přenos nastavení softwaru, nahrávání firmware do základních desek, routerů atd.
4.Bootování operačního systému – některé základní desky umožňují načtení operačního systému přímo z přenosného USB zařízení. Toto řešení je také známo jako Live USB.
5.Ukládání hudby – například připojení flashdisku do FM transmiteru plní funkci MP3 přehrávače.
6.Zálohy
Výhody:
Kompaktnější než jiná přenosová média
Odolnější proti fyzickému poškození
Většinou vyšší kapacita než u CD nebo DVD
Malá spotřeba elektrické energie
V nových operačních systémech nejsou zapotřebí žádné ovladače (resp. ovladače jsou již součástí operačního systému a není nutné je dodatečně instalovat)

Nevýhody:
Omezený počet přepisů (v řádu stovek tisíc)
Špatná podpora u starších operačních systémů (Windows 98 a nižší nemají přímo zabudovanou podporu flash disků, je nutné ji doinstalovat)
Větší kapacity mají vysokou cenu, přičemž disponují jen zlomkem kapacity stejně drahých externích disků

Více se dozvíte:
http//cs.wikipedia.org/wiki//

Slouží nám už 10 let
Komerční výrobu flash disků zahájily v roce 2000 firmy IBM a Trek Technology. Původní disky IBM měly kapacitu 8 MiB, což tenkrát pětinásobně (!) překročilo kapacitu běžné diskety. Zmíněné disky se na trhu objevily 15. 12. 2000. Moderní flash disky pracují s rozhraním USB 2.0, ale nedosahují jeho plné propustnosti 480 Mbit/s (60 MB/s). Souvisí to s technologií NAND pamětí. Typické přenosové rychlosti tedy jsou kolem 6 MB/s; liší se hlavně podle použitých čipů. Průměr je 1,5 MB/s až 60 MB, běžně se pohybuje rychlost do 30 MB/s. Nejvyšší současné přenosové rychlosti se pohybují od 15 do 60 MB/s. Starší „full speed“ zařízení jsou limitována maximální rychlostí kolem 1 MB/s. Kapacita dnešních disků se pohybuje od 1 GB do 256 GB.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz