Domů     Zajímavosti
Pomáhají amulety a talismany svým nositelům?
21.stoleti 21.1.2010

Rivalitu fanoušků fotbalové Sparty a Slavie často připomínají vzájemné vztahy příznivců a odpůrců rozmanitých amuletů a talismanů. Nerozlišuje se národnost, věk, pohlaví, zaměstnání, ba ani politická příslušnost či náboženské vyznání.Rivalitu fanoušků fotbalové Sparty a Slavie často připomínají vzájemné vztahy příznivců a odpůrců rozmanitých amuletů a talismanů. Nerozlišuje se národnost, věk, pohlaví, zaměstnání, ba ani politická příslušnost či náboženské vyznání.

Mnozí lidé pojmy amulet a talisman pokládají za pojmenování stejného předmětu, ale četní badatelé tvrdí, že tomu tak není.

Amulet ochraňuje
Amulet je předmět, který má svou magickou silou chránit svého nositele. Slovo se odvozuje z latinského amuletum, což znamená objekt, který ochraňuje. (Jiný výklad odkazuje na latinský výraz amoliri = odvrátit.) Každopádně užívání amuletů se pevně pojí s vírou v ochrannou moc určitých věcí (například rostlin, kamenů nebo magických znaků). Amulet prý účinkuje pouze v případě, že ho osoba má neustále při sobě.
Amulet se většinou nosí na těle (podobně jako šperk) nebo na oděvu. Podle okultní praxe musí být po zhotovení magicky posvěcen. Majitel mu má v soustředění, tichu a samotě vypovědět vlastními slovy to, co od něj očekává.
Od podobně účinkujícího talismanu se amulet podle odborníků liší tím, že má chránit nositele před zlými silami (nemocemi, pohromami, ba i démony), zatímco talisman má přitahovat dobré vlivy.

Talisman má nosit štěstí
Termín „talisman“ se zrodil z arabského slova talasm – rituál (původně ze slova telos = výsledek). Talisman je artefakt, sloužící pro štěstí nebo ochranu majitele. V magii se využívá k různým rituálům.
Talisman reprezentuje především uměle vyrobený předmět, který přivolává štěstí. Je to jeden z nejúčinnějších nástrojů k obraně proti magii. Nejúčinnější prý je talisman, který si vyrobil sám člověk, kterému má sloužit. Osobního amuletu ani talismanu se nemá dotýkat jiná osoba. Z těla ho lze podle zvyku sejmout před jen spánkem a přes noc uložit (nejlépe do lněného pytlíku.) Jinak bychom ho měli nosit na povrchu těla, v kapse, peněžence…
V případě amuletu i talismanu se jedná většinou o malé předměty, které se už od dob pohanských hojně nosí jako náhrdelníky nebo náramky na ruce či přívěsky na noze.

Jde o dlouhou historii…
Archeologické nálezy, ale také písemné záznamy dokazují, že amulety a talismany doprovázejí lidstvo už od dob pradávna – třeba v podobě zubu uloveného medvěda.
Amuletům (ve skutečnosti šlo o talismany!) se věnuje i nejstarší čínská literatura. Vyráběly se z různých materiálů, později hojně z papíru. Stálo na nich poselství zlým duchům s prosbou, aby nositeli amuletu neubližovali. Proto Číňané používali tzv. znakové písmo duchů. V knize Pao-pchu-c´ od Ke Chunga (281–361 n. l.) je celý slovník tohoto písma. Prošlé kalendáře se věšely třeba na zdi prasečích chlívků.
Staří Egypťané si za posvátný amulet vyvolili brouka skarabea (brouka vrbouna posvátného)
Mimořádně účinnými amulety se stali skarabeové s křídly. Takové kladli mumiím na místo srdce jako ochránce u soudu mrtvých.

Nejen křížek přetrval dodnes
Křesťanské amulety měly zejména podobu křížku (s řetízkem na krk), pestrobarevných obrázků světců a škapulířů s ostatky svatých a jinými věcmi, které kněz posvětil. Ostatně mnohé z toho přežívá dodnes, zejména v zemích, kde převažuje křesťanská víra. Je jisté, že různé amulety i talismany měli a mají i hinduisté, muslimové i vyznavači jiných náboženství. Někdy je představují mince nebo plíšky popsané náboženskými citáty nebo magickými zaříkadly. Mohou to být i drahocenné kameny. V některých oblastech Afriky, Indie i jinde ve světě se objevily drahé amulety z lidských ostatků. Pocházely z bezprizorních či unesených dětí!
Podobný význam jako amulety však mají i relikvie svatých nebo jiné náboženské předměty.


PRO
Ing. Radmila Zemanová-Kopecká, publicistka, astroložka

Amulety či talismany – všechno jsme my!
Talismany a amulety se používaly snad od chvíle, kdy se člověk objevil na tomto světě. Proč se uchovaly do dnešní doby? Protože fungují! Protože ať už si je koupíme nebo vyrobíme, vkládáme do nich svoje myšlenky, naděje či prosby. Sám pro sebe si člověk může zhotovit talisman či amulet z čehokoliv. Když vloží sílu své myšlenky, tedy i prosby, do trsu trávy, kterou bude nosit ve váčku, bude to fungovat stejně jako talismany vytvořené podle složitých cizokrajných návodů.
Člověk znalý těchto věcí může vytvořit talisman či amulet, který respektuje povahu, astrologická data narození či typ charakteru člověka. Tím ale jen pomůže navázat s talismanem rychlejší a užší kontakt, ale na podstatě věci to nic nemění. Nejdůležitější je totiž i v tomto případě Slovo, tedy zformovaná myšlenka, kterou do obrazce či předmětu vkládáme. Nabijeme-li jakýkoliv předmět svou myšlenkou (tím že se při vytváření amuletu soustředíme na danou záležitost), bude fungovat jako ten nejsilnější a nejdražší amulet či talisman jak pro nás, tak i pro naše blízké.

PROTI
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., přední představitel Českého spolku skeptiků Sisyfos

Jsou lukrativní pro esoterický byznys
Amulety se používaly již v době prehistorické, pohanské. Rozšířily se i v éře židovsko-křesťanské a později zejména mezi muslimy. Původně byl amuletům připisován magický význam. Magie je obor záhadný, používající různé symboly, například právě ony amulety či talismany, které mají umožnit jednat v rozporu s přírodními zákony, s fyzikou, chemií, biologií. Typické pro magii je také to, že vidí souvislosti a příčinné vazby mezi jevy i tam, kde jde jen o naprosto vnější podobnost (sympatii) nebo o časovou a místní shodu. Přitom je zřejmé, že amulety a podobné věci žádnou magickou moc neměly. Víra v jejich účinnost, podporovaná zaříkáváním a různými magickými rituály, mohla ovšem mít pozitivní placebo efekt na psychiku.
To jistě platí u některých jedinců i dnes. Zájem o amulety ve společnosti se nijak nesnižuje. V esoterickém (okultním či utajeném) byznysu je obchod s amulety jedním z nejlukrativnějších. U většinové populace však dnes mají amulety spíše jen estetický nebo i sociální význam.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Mnohý z našich čtenářů má u sebe možná právě v téhle chvíli přívěsek, řetízek, náramek, pestrobarevný kamínek, obrázek či třeba plyšovou hračku, kterou mu věnovali blízcí. Právě to může být amulet či talisman, který ho provází životem po mnoho let. Dodává mu zvláštní pocit víry, naděje. S ním přichází mj. vzpomínka na milé chvíle, kdy ještě žili jeho blízcí, kteří mu onen malý předmět darovali.
Jak odborníci tvrdí, hodně z takových šťastných chvil si majitel uchovává v povědomí. Právě odtud může pramenit tzv. placebo efekt – domněnka, že onen malý předmět ho opravdu ochraňuje a přináší mu štěstí. Příkladem jsou dnes mj. vrcholoví sportovci či významní herci.
Není divu, že amulety (třeba šamanské) mají významné místo v renomovaných světových muzeích. Vždyť nejen badatelům dokážou přiblížit také různá historická období.
Podle názoru 21. STOLETÍ však nelze – při aplikaci fyzikálních i jiných zákonů – nijak vědecky prokázat, že amulety či talismany by něco neobvyklého mohly opravdu dokázat! Což platí i v případě, kdy u dnešních léčitelů převzaly funkci amuletů a talismanů léčivé kameny či tzv. biorezonátory. Mají zajišťovat biorezonanci – vzájemnou komunikaci, ovlivňování, léčení a další činnosti mezi živými organismy nebo mezi živou bytostí a okolním neživým světem. Z vědeckého hlediska jde o nesmysl, ale i mnozí lékaři říkají, že víra uzdravuje…


Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR, 2008
J. Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Nakladatelství Věra Nosková (
www.noskova.eu),2008
Věda kontra iracionalita, ACADEMIA, 1998
http://cs.wikipedia.org/wiki/.

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Amulety (včetně zubů zvířat, kamenů apod.), které mají odvracet nebezpečí, nemoc, démony i jiné hrozby, podle vašeho názoru:

Pomáhají všem lidem, kteří věří v jejich moc. 24%
Mohou pomáhat pouze tehdy, když je nositel dostane jako dar anebo je náhodně nalezne. 9%
Mohou působit za jistých okolností pouze jako tzv. placebo efekt. 34%
Z přísně vědeckého hlediska nemají vůbec žádné opodstatnění. 14%
Nemám dostatek informací. 19%

Předchozí článek
Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz