Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 21.1.2010

Dnes se v naší pravidelné rubrice mimo jiné seznámíme i s pracemi několika mladých designérů, kteří přišli se zajímavými nápady. Dva z nich si odnesli ceny v designérské soutěži, kterou pořádá společnost Braun, třetí pak své nápady realizuje v Srbsku. Kromě toho se podíváme na zajímavý notebook nebo si zajdeme do lázně na nějaký dobrý film…!

Užívejte si volnosti!

Headset Jabra GO 6470

S unikátním, všestranně využitelným příslušenstvím přichází renomovaný výrobce náhlavních souprav a bluetooth sluchátek JABRA. Tentokrát jde o víceúčelovou bluetooth soupravu Jabra GO 6470, která dokáže propojit se sluchátkem nejen mobilní telefon, ale i běžný stolní telefon a počítač. Souprava je vybavena dobíjecí základnou, která nepostrádá dotykovou obrazovku na jednoduché ovládání všech připojených přístrojů. Pokud máte sluchátko s mikrofonem na uchu, můžete se volně pohybovat v kanceláři či doma, protože souprava má neuvěřitelný dosah téměř 100 metrů. Jak už je u Jabry zvykem, souprava disponuje díky systému Digital Signal Processing, vysokou kvalitou zvuku, potlačením okolních šumů a umožňuje až 6 hodin hovoru.
+ špičková kvalita zvuku
– poměrně vysoká cena
Předpokládaná cena: 7500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 95 %

Jak si nenechat ukrást pití

Netradiční zámek na láhve

Číselné kódy na kufřících jsou naprosto běžnou záležitostí. Ale tento systém se dá použít i na místech poněkud neobvyklých. Třeba na láhvi. Číselný zámek má 1000 různých kombinací a díky tomu se žádný žíznivec z vaší láhve nenapije, tedy za předpokladu, že mu sami přátelsky nenabídnete.
+ obsah láhve je v bezpečí
– bez některých věcí se člověk přece jen obejde
Předpokládaná cena: 400 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 20 %

Ultratenký a ultralehký

Satellite T110

Nový ultratenký notebook Satellite T110 je nejnovějším příspěvkem společnosti Toshiba do třídy svých ultrapřenosných notebooků. Ty jsou zaměřeny na dynamické spotřebitele, jimž není lhostejná stylovost a kteří chtějí mít notebook, ve kterém by se skloubila velmi nízká hmotnost, značná přenosnost a vysoký výkon. Nové modely dovolují na cestách praktikovat jak pasivní prohlížení obsahu, tak i tvůrčí činnost. Životnost baterie obou zařízení dosahuje více než jednoho pracovního dne bez nutnosti nabíjení. 
+ slušná životnost baterie
– sekaný pohyb kurzoru při použití touch-padu
Předpokládaná cena: 14 200 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Hudba a technologie ruku v ruce

Domácí kapela

Bezdrátová kytara a bezdrátová bicí sada pro nepřekonatelný muzikantský zážitek při hraní hry Guitar Hero. Bicí sada obsahuje 3 bubny se zapuštěnými ráfky a dva činely. Každou část sady snadno upravíte tak, abyste na ně optimálně dosáhli. S dvěma tužkovými bateriemi lze bubnovat až padesát hodin. Kytara má tělo z jednoho kusu dřeva, javorový krk, palisandrový hmatník a kovové pražce. Na krku kytary najdete tichá tlačítka a „slider“ – dotykem ovládanou plochu. Jamovat můžete až 10 metrů od herní konzole.
+ dobré odreagování se
– kdo to s hudbou myslí vážně, tomu už taková souprava stačit nebude
Předpokládaná cena: kytara i bicí vyjdou dohromady na 12 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Osvětlení budoucnosti?

Svítící květ

Společnost Braun každoročně pořádá soutěž pro mladé designéry, kteří mají neotřelé nápady. Letošní vítězkou se stala německá návrhářka Johanna Schoemakerová, která navrhla unikátní lampu s OLED technologií, která představuje kombinaci pokrokového designu s energeticky vysoce šetrným provozem. Svítidlo, které může být stropním nebo samostatně stojícím osvětlením, se otevírá a zavírá jako květ, otáčející se za světlem. Úhel otevření, intenzita a zabarvení světla lze nastavit podle vlastních představ. Stropní osvětlení je navíc vybaveno dálkovým ovládáním, které v návaznosti na nastavení reflektuje další světelné zdroje.
+ progresivní design
– kdoví, zda se tento nápad dočká sériové výroby
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Zlepšení pohybu pro nevidomé

Analyzuje i hlídá

Slepecká hůl představuje pomůcku, která umožňuje po odpovídajícím tréninku svobodnější a rychlejší pohyb nevidomých, a tím i jejich větší nezávislost. Designér Tobias Stuntebeck navrhl vysoce technologicky vyspělý a zároveň tradiční nástroj, kterému předcházel důkladný průzkum cílové skupiny. Bílá hůl, jak se projekt nazývá, spočívá v kompaktní dotekové technologii, založené na keramické hlavici, jež mapuje a akusticky rozlišuje povrch, kterého se dotýká. Analýza povrchu, který se před slepcem nachází, je doplněna o laserové čidlo, integrované do horní třetiny hole, které upozorňuje na potenciální překážky mimo dosah hole a umožňuje se jim vyhnout. Hůl se tak stává velmi spolehlivým teleskopickou pomůckou pro orientaci nevidomých.
+ usnadní život zrakově postiženým
Hodnocení 21. STOLETÍ: 90 %

Červená, oranžová, jeď…

Semafor s hodinami

Zná to každý řidič – dlouhá kolona před křižovatkou, motory vrčí, nervózní šoféři netrpělivě vyhlížejí, kdy už konečně na semaforu padne zelená. Srbský designér Damjan Stankovič přišel se zajímavým nápadem – řidiči na semaforu mohou pozorovat časovou prodlevu, během které ještě budou muset stát na křižovatce. Pokud budou mít před sebou pevný časový limit, třeba se jejich nervy o něco zklidní.
+ zajímavý nápad
– je otázkou, zda se takový semafor masově ujme
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Budiž světlo…

Lampa, která poslouchá

Co je na této lampičce zvláštního? Ani to, že svítí hned dvanácti diodami, ba ani to, že její napájení probíhá přes USB port. Tato lampička totiž poslouchá na slovo. Stačí říct „zhasni“, a celý pokoj se ponoří do tmy. Dostupná je však zatím pouze přes internet.
+ dobré pro osoby s pohybovým postižením
– v ČR zatím nedostupná
Předpokládaná cena: 300 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Do kina, nebo do vany?

Lázeň s filmovým zážitkem

Jsou lidé, kteří vydrží být naloženi ve vaně celé hodiny. Někdo si v lázni čte, jiný poslouchá hudbu, další nemá daleko ke spánku. A co takhle mít spojenou vanu s kinem a sledovat tak nejnovější nebo klidně i starší filmy? I to už je možné. Nová vana dokáže nejen masírovat, ale má zabudovaný i DVD přehrávač a neschází ani stereo systém.
+ dokonalé vychutnání koupele
– energeticky náročný požitek
Předpokládaná cena: 230 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Od focení přímo na internet

Sony MHS-PM1 

Stylový malý mobilní HD fotoaparát MHS-PM1 od Sony usnadňuje fotografování s rychlým ukládáním kvalitního videa přímo na internet. Fotoaparát může leccos zachytit i na HD video ve formátu (1440 x 1080/30p) a pomocí snímače CMOS vytváří kvalitní pětimegapixelové statické snímky. Vestavěný program PMB Portable pro prohlížení a sdílení umožňuje rychlou kontrolu záznamu a okamžité „zavěšení“ obsahu prostřednictvím několika málo kliknutí v systému Windows.
+ množství funkcí
– video má občas více šumu
Předpokládaná cena: 5290 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz