Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.8.2009

Na co se dnes zaměříme v naší pravidelné rubrice? Mrkneme se na obří televizi, zjistíme, jak jsou na tom naši drazí s chrápáním, nahlédneme i do světa módy a nakonec si zahrajeme poněkud netradiční lodě.

85palcový televizor

Novinka od Panasonicu

Nový 85palcový panel má velikost obrazovky shodnou se čtyřmi spojenými 42palcovými panely. Přináší energeticky šetrnou revoluční technologii Panasonic NeoPDP s dvojnásobným jasovým výkonem obrazovky. S rozlišením pohyblivého obrazu 1080 řádek a kontrastním poměrem 40 000:1 panel divákovi nabízí ostrý, kvalitní obraz se skutečnými barvami a opravdu hlubokou černou. Vysílací plocha má šířku téměř 1,9 metru a výšku 1,1 metru, takže dokáže bez problémů zobrazit člověka v životní velikosti. Panel má přitom hloubku pouhých 99 milimetrů.

+ Rozměry
– Cena zatím nestanovena, ale láce to jistě nebude
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Lodě trochu jinak

Jak si ozvláštnit večírek

Kdo by neznal hru lodě? Stačil čtverečkovaný papír, a okamžitě mohla vypuknout námořní bitva, ve které šly ke dnu křižníky, minolovky i ponorky. Ovšem i taková hra se dá celkem snadno vylepšit. Místo zakreslených lodí se na šachovnici dají kalíšky s libovolným druhem tekutiny, včetně alkoholu. A jakmile je dané políčko zasáhnuto, postižený musí svou sklenku obrátit do sebe. Taková hra pak může skončit skutečným karambolem.

+ Pro veselé mejdany
– Ty dojezdy…
Předpokládaná cena: 2000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

„Miláčku, to víš, že chrápeš…“

Hlídač spánku

Jsou lidé, kteří během spánku dokážou ze sebe vyloudit zvuky ne nepodobné situaci, když starý Bečka vynese na dvůr cirkulárku a spustí ji. Řada leckdy podloudných firem nabízí různé přípravky proti chrápání, ty jsou však zpravidla k ničemu. Přístroj ZZZ Checker chrápání sice nevyléčí, ale dokáže jej alespoň monitorovat. Nejen chrápání, ale třeba i skřípání zubů se zanesou do grafu, který pak lze jednoduše zkontrolovat.

+ Usvědčující prostředek
– Konec výmluv, že nechrápete 
Předpokládaná cena: 5000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Walkman bez drátů

Sony W202

Walkmany jsou dnes naprosto běžnou záležitostí. Společnost Sony nyní představila svůj nový přístroj s označením W202. Čím se od běžných walkmanů liší? Především tím, že mu zcela scházejí běžné šňůry. Stačí si jej totiž dát kolem hlavy, spustit ovládání za pravým uchem a z walkmanu se line hudba. Je ideální třeba do posilovny nebo pro kondiční běhání.

+ Žádné uzly na šňůrkách
– Kapacita 2GB by mohla být větší
Předpokládaná cena: 2500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Propojenost nade vše

Luna Voyager

Apple nadšenci vědí, že ne všechna zvuková zařízení jsou kompatibilní s jejich iPhony nebo iPody. Technologové XtremeMac vytvořili produkt, který se shoduje s nejnovějšími normami firmy Apple a je s iPhone 3G S plně kompatibilní. Nyní můžete vstávat, poslouchat při tom svou hudbu ve vynikající zvukové kvalitě, a přitom nezmeškat žádný hovor. Luna Voyager se snadno vejde do vaší tašky, můžete ho tedy mít s sebou, kdykoli někam cestujete. Budík si automaticky nastaví čas, který máte na svém iPhonu, a aktivuje rovněž budíky nastavené v telefonu. Prostřednictvím konektoru můžete také využívat svůj iPod shuffle nebo další MP3 zařízení. Díky náhradní baterii si můžete být jistí, že nikdy o buzení nepřijdete. Jak tedy doma, nebo na cestách, budík Luna Voyager tu bude vždycky připraven, aby vás probudil.

+ Šikovné zařízení
– Budík je vždy nepřítel č. 1
Předpokládaná cena: 2330 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Minisouprava pro bubeníky

Hraní bez bubnů

Bicí souprava není nijak skladná věc. Začínající bubeníci si však nemusí hned pořizovat všechny nutné bubny. Stačí jen tyto paličky, které mají v sobě zabudované senzory. Soupravička zní jako opravdové bicí, o vše se stará malý procesor.

+ Dobré jako tréninkový nástroj
– Přece jen, pravý buben je pravý buben
Předpokládaná cena: 750 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %

Proti leteckým nehodám

Jak vyšetřit letadlo

Ač je letecká doprava nejbezpečnějším způsobem cestování, bohužel čas od času dojde k tragédii. Není proto od věci vymýšlet šikovné přístroje, které by leteckým neštěstím mohly zabránit.
Nový nástroj Bondracer od společnosti GE umožňuje pracovníkům letiště snadno a rychle najít a vyhodnotit možná porušení materiálů letadel. Ty mohou být způsobeny například nechtěným střetem s vozíky nakládající zavazadla či dalšími pojízdnými prostředky, pohybujícími se po letištní ploše. Bondtracer umožňuje leteckým mechanikům snadno a rychle vyhodnotit poškození pláště letounu a rozhodnout, zda je schopen dalšího letu, anebo je naopak zapotřebí servisního zásahu. Přístroj je vybaven displejem, na němž zelená barva označuje konzistentní tloušťku pláště, červená pak hlásí neočekávanou změnu tloušťky. Nástroj byl navržen tak, aby se snadno používal letištním mechanikům na ploše při nedestruktivním testování.

+ Prevence leteckých nehod
Hodnocení 21. STOLETÍ: 90 %

Brýle s flash diskem

Něco od Calvina Kleina

Nestává se často, že by se mezi technickými hity objevila nějaká prestižní módní značka. V dnešním čísle však uděláme výjimku, která má své opodstatnění. Léto ještě neřeklo své poslední slovo, takže sluneční brýle rozhodně nejsou zbytečností. A co takové brýle, které mají v sobě zabudovaný flash disk o kapacitě 4GB? Zkrátka víceúčelové značkové sluneční brýle.

+ Víceúčelovost není nikdy od věci
– Načasování do prodeje je zvláštní, budou k mání až na podzim
Předpokládaná cena: 4000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Kuchyně v autě

Pizza za všech okolností

Motoristé to znají z mnoha měst i dálnic, nekonečná kolona a jejich vůz se v nejlepším případě pohybuje rychlostí francouzského zemědělce při práci. Řidič zprvu nadává, pak na něj dosedne deprese a nakonec dostane hlad. Prohledá tašky a zjistí, že svačinu nechal doma. Žaludek se však už dost hlasitě ozývá. Řešení? Co třeba dvanáctiwattová trouba na pizzu? Pizza je zakrátko hotová a stání v koloně už není tak příšerné…

+ V krizových situacích zažene hlad
– K dostání zatím jen v USA
Předpokládaná cena: 700 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz