Domů     Medicína
Vitaminy od A do Ž
21.stoleti 20.6.2009

Odborníci označují vitaminy za „malé zázraky života“. Pokud si naše tělo představíme jako spalovací motor, vitaminy slouží jako zapalovací svíčky. Tyto organické látky potřebujeme pro regulaci metabolických funkcí v buňkách.Odborníci označují vitaminy za „malé zázraky života“. Pokud si naše tělo představíme jako spalovací motor, vitaminy slouží jako zapalovací svíčky. Tyto organické látky potřebujeme pro regulaci metabolických funkcí v buňkách.

Podílejí se na získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin, účastní se tvorby hormonů, enzymů a krvinek, plní další závažné funkce. Do nové abecedy o vitaminech jsme zapracovali ty nejnovější vědecké poznatky. Ty například ukazují, že při nadlimitním příjmu mohou některé vitaminy zdraví nikoli pomáhat, ale dokonce ho ohrožovat.
 
Vitamin A – životně důležitý pro imunitní systém, kde bojuje s viry, bakteriemi a jinými původci chorob. Zajišťuje normální reprodukci, růst a vývoj organismu, tvorbu zubů a kostí, zdravou kůži. Udržuje ostrý zrak. Chemickou strukturu známe od roku 1931. Důležité zdroje: játra, karotka, listová zelenina, červená řepa, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk. Signály nedostatku: lomivé nehty, vypadávání vlasů, nechutenství. Pozor: Nadbytek je nebezpečný zejména v těhotenství, kdy narušuje správný vývoj končetin plodu. Zvyšuje riziko kyčelních zlomenin a poškození jater. Nedostatek vitaminu A, který nemiluje širokospektrální antibiotika, vede ke ztrátám vitaminu C.

B vitaminy – posilující výživa pro naše nervy. Jde o komplex vitaminů, každý má specifické poslání. Jako koenzymy zasahují do všech částí lidského organismu. Biotin (vitamin H) a kyselina pantotenová (B5) se účastní tvorby enzymů a štěpení tuků, sacharidů a bílkovin ze stravy. B 5 – vitamin pro štíhlost a zdatnost, proti stresu a migréně – obsahují ho vnitřnosti, syrové pšeničné klíčky droždí, maso, ryby, drůbež, jogurt, luštěniny, vejce, ořechy, mléko. Důležité jsou  mj. B1 – thiamin (viz).a B6 – pyridoxin (viz).

C (kyselina askorbová) je nejrozšířenějším vitaminem. Ona „zázračná zbraň“ působí ve všech tělesných tkáních, zvyšuje odolnost proti infekcím, ovlivňuje zrod červených krvinek a reguluje vznik bílých krvinek. Zajišťuje zdravé dásně a zuby. Jako antioxidant brání okysličení jiných látek; chrání před rakovinou, srdečními chorobami a šedým zákalem, zmírňuje problémy při nachlazení. Urychluje hojení ran, ulehčuje při křečových žilách. Odborníci doporučují denně 200 mg vitaminu. Hlavní přírodní zdroje: černý rybíz (100–300 mg/100 g), paprika (160–240), brokolice (100–115), hlávkové zelí (do 140), citrusy ( až 60 mg). Pozor: Při předávkování se většina vyloučí močí, někdy se hlásí průjem, žaludeční křeče, kožní vyrážky. Občas se tvoří ledvinové kameny, snižuje hladina cukru v krvi, zatěžují játra.

D – vitamin slunce, některými biochemiky nyní považovaný za hormon, neboť ho produkuje tělo. Z potravy se vstřebává stěnou střevní, kumuluje se mj. v játrech. Vitamin D vzniklý účinkem UV záření v kůži přechází přímo do krve. (Potřebnou dávku vitaminu D získáme, když si třikrát týdně 15 minut necháme sluníčkem ozářit obličej, ruce a paže. Po opálení ho pokožka neprodukuje). Zajišťuje správný metabolismus cukrů a regulaci vápníku a fosforu v krvi; tím pomáhá udržovat silné kosti a zdravé zuby. Chrání před rakovinou prostaty a prsu, posiluje srdce. Zabraňuje křivici (rachitis), u dospělých může nedostatek vést k řídnutí kostí (osteoporóza). Příznaky deficitu: svalová slabost, nervové poruchy, pesimismus, zvětšení kolenních kloubů… Zdroj: rybí tuk, tučné ryby (losos, sleď, tuňák), celozrnné potraviny, žloutek, houby, játra, mléko. Pozor: Dlouhodobé nadužívání může u dětí zastavit růst, u dospělých vyplavování vápníku z kostí a jeho ukládání ve vnitřních orgánech (plíce, srdce) či v cévách. Zvyšuje krevní tlak, přivolává zvracení a nadměrné močení. Nové studie ukazují možnou souvislost mezi nadbytkem vitaminu D a infarktem myokardu.

E (tokoferol) – „vitamin plodnosti“. Ničí volné radikály, chrání červené krvinky a buňky před poškozením vinou oxidace. U zdravých osob je prevencí mj. srdečních onemocnění a rakoviny. Ochraňuje před toxiny z cigaretového kouře a jiných znečišťujících látek. Přispívá k mladistvému zjevu. Příznaky nedostatku: ochablá, suchá kůže, únava, nervová dráždivost. Zdroj: pšeničné klíčky, rostlinné oleje, ořechy, listová zelenina, brokolice, čočka. Pozor: Nadměrné požívání může vést k infarktu, mozkové mrtvici, demenci, žaludečním potížím a průjmům. Ohrožuje osoby se zvýšenou funkcí štítné žlázy, diabetem, vysokým krevním tlakem.

F – najdeme zejména v rostlinné stravě. Jde o růstový faktor v dětství, souvisí se stavem pokožky, nehtů a vlasů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, regenerací buněk chrání játra. Zdroj: Rostlinné oleje, obilné klíčky, arašídy, ořechy….

Historie objevu: Vitaminy postupně objevovali vědci z různých zemí. Termín „vitamin“, který poprvé použil (i když v jiné souvislosti) roku 1912 polský biochemik Kazimír Funk (pracující v Londýně), se všeobecně užívá od roku 1920.

Chemické složení vitaminů: Velmi různorodé organické sloučeniny; neexistují mezi nimi žádné strukturální vztahy. Většina z nich vykazuje velkou citlivost na různé chemické a fyzikální vlivy (zvýšená teplota, vzdušný kyslík, UV záření aj.)

Inositol (vitamin I) se nachází v mozku, svalech, reprodukčních orgánech a srdci (jako zásobní zdroj energie). Slouží při výstavbě buněk, podílí se na metabolismu tuků, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá při hubnutí, uklidňuje a zabraňuje vypadávání vlasů. Zdroj: Maso, vejce, vnitřnosti, hrách, sója, obilí, rýže, luštěniny a semena (např. slunečnicové), celozrnné potraviny, mléko.

K – důležitý pro srážlivost krve (po operacích aj.), hojení ran, tvorbu kostí, funkci jater, vitalitu. Podle nových výzkumů chrání před zhoubným bujením. Zdroj: zelí, špenát, játra, vaječný žloutek, mléčné výrobky. Pozor: Předávkování vyvolává horečku a nechutenství.

Listová kyselina (folát) – ve vodě rozpustný vitamin skupiny B. Objevena v roce 1940 extrakcí ze špenátu. Má doslova životní význam pro vývoj plodu (při početí a prvních třech měsících těhotenství), aby nedošlo k vážným vrozeným poruchám (mj. rozštěpu patra a páteře). Pomáhá při tvorbě klíčových chemických látek pro nervový systém. Snižuje riziko některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních chorob, cévních a mozkových příhod. Doporučená denní dávka: 200 mcg. Ženám (nově i jejich partnerům), které chtějí otěhotnět, se doporučuje dvojnásobek, v těhotenství až 600 mcg. Zdroj: zelená listová zelenina, fazole, pomerančová šťáva, celá zrna. Mnohem účinnější tentokrát je příjem listové kyseliny
v podobě potravinových doplňků.

Multivitaminy: Náš organismus si většinu vitaminů (kromě D a K) nedokáže sám vyrobit, proto se dodávají zvenčí, např. konzumací ovoce a zeleniny. Důležité je to v podobě výživového doplňku např. před operací či po ní. Pokud jde o tyto výživové doplňky, většinou neplatí že „více“ je lépe.

Niacin (kyselina nikotinová B 3) může zlepšovat krevní oběh, zmírňovat příznaky onemocnění kloubů či příznaky deprese. Zdroj: Potrava bohatá na bílkoviny – hovězí, kuřecí maso, ryby a ořechová jádra. Pozor: Potravinové doplňky s niacinem mohou zhoršit stav u lidí s cukrovkou, nízkým krevním tlakem, dnou, žaludečními vředy.

Obohacování potravin (fortifikace) – do mnoha druhů se přidávají různé vitaminy

Pyridoxin (B6) v organismu se podílí na více jak 100 různých reakcích. Jde o správný růst a rozmnožování buněk, metabolismus bílkovin, tuků a cukrů. Působí preventivně proti vzniku aterosklerózy, novotvarům, posiluje imunitu. Zdroj: Pivní kvasnice, vnitřnosti, kuřecí a vepřové maso, žloutek, tuňák, banány, ořechy, arašídy, květák, mléko, zelí, obiloviny..

Rozdělení vitaminů: Celkem známe 13 vitaminů, které se dělí na dvě skupiny: Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) se v těle ukládají na měsíce, ba i roky. Naproti tomu vitaminy rozpustné ve vodě (C a osm různých vitaminů B – s výjimkou B 12) zůstávají v organismu jen krátce, takže se musí stále doplňovat.

Supermolekula – tak se říká nejpodivnějšímu vitaminu B12. Za život ho potřebujeme jen tolik, kolik váží jediné zrnko obilí. Je obsažen pouze v potravinách ze zvířat (maso, mléko, sýry). Nazývá se i „buditel dobré nálady“. Zdroj: játra, mořské ryby, vaječný žloutek, maso, mléko.

Thiamin (B1) – zvaný „chytrý“ kvůli uklidňujícímu účinku. Podporuje růst, trávení, vylepšuje činnost nervové soustavy, prospívá svalům a srdci. Pomáhá při kinetóze – tzv. mořské nemoci, potlačuje bolesti zubů. Zdroj: cereální výrobky, vepřové maso, pivovarské kvasnice, ryby, arašídy, mléko, většina druhů zeleniny, celá zrna, fazole, ořechy, rostlinná semena. Pozor: Zásobu tohoto vitaminu vyčerpává větší množství kávy či čaje. Nadměrný jednorázový příjem signalizuje bolest hlavy, slabost, pocení, svědění.

Vitageny – označení pro vitaminy, které musí organismus přijímat v mnohem větším množství než ostatní. Pro tělo jsou totiž zdrojem energie a stavebního materiálu.

Základní dávka: Člověk vitaminy potřebuje (měřeno na gramy) nanejvýš jen v malém množství, aby 70 bilionů našich buněk dostalo svůj podíl molekul.  U různých vitaminů je potřeba různá.

Žádoucí konzumace: Trvalé podávání vitaminů pouze v podobě potravinových doplňků narušuje schopnost organismu, aby si je sám zužitkoval z přírodních zdrojů. Nadmíra určitých vitaminů může způsobit předrážděnost, ztrátu chuti k jídlu, zvětšení jater (u vitaminu A), poruchy ledvin (vitamin D u dětí), kožní vyrážky apod.
Připravil Milan Koukal

Více se dozvíte:
I. Bukovský: Návod na přežití pro muže, AKV, Bratislava,2007
R. Uhrová: Čo vieme o vitaminoch dnes, Malé centrum Bratislava, 2002
Léčivá moc vitaminů, bylin a minerálních látek, Reader’s Digest Výběr, 2000
K. Oberbeil: Fit s vitaminy, Knižní klub, 1997

Další článek
Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz