Domů     Technika
10 nejstahovanějších programů z internetu
21.stoleti 21.4.2009

Které počítačové programy jsou mezi Čechy nejvíc „in“? Jsou to především antiviry, což při neustálých internetových hrozbách asi nepřekvapí, dále programy usnadňující práci a v neposlední řadě programy „tlachací“, jakými jsou třeba Skype nebo ICQ. Aspoň to vyplývá ze statistik serveru slunecnice.cz za rok 2008, odkud se dá nasosat spousta potřebných i nepotřebných prográmků.Které počítačové programy jsou mezi Čechy nejvíc „in“? Jsou to především antiviry, což při neustálých internetových hrozbách asi nepřekvapí, dále programy usnadňující práci a v neposlední řadě programy „tlachací“, jakými jsou třeba Skype nebo ICQ. Aspoň to vyplývá ze statistik serveru slunecnice.cz za rok 2008, odkud se dá nasosat spousta potřebných i nepotřebných prográmků.

1. Adobe Reader (Acrobat Reader)
Rok vzniku: 1993
Původ: USA
Kde stáhnout:
http://www.adobe.com/acrobat

Nejpopulárnějším počítačovým programem v České republice je Adobe Reader. Stylizovaný trojúhelník, který program symbolizuje, je neodmyslitelně spojen s formátem PDF (Portable Document Format – Přenosný formát dokumentů). Pochází z dílen americké společnosti Adobe, která existuje již od roku 1982. Od ní mimo jiné pochází i program Photoshop, jež využívají grafici. Adobe Reader a jeho formát zajišťuje, že obsah dokumentu se na každém zařízení zobrazí stejně a odpadají tak nepříjemné procedury s převáděním do kompatibilních programů. Volně ke stažení je pouze verze, která umožňuje dokumenty v PDF jen prohlížet, pokud chce někdo legálně v tomto formátu cokoliv vytvářet nebo upravovat, musí si už připlatit. Program je k dispozici ve 29 jazycích, mezi kterými neschází ani čeština.

 
2. ESET NOD32 Antivirus
Rok vzniku: 1992
Původ: Slovensko
Kde stáhnout:
http://www.nod32.com
   
Stříbrnou medaili si za loňský rok si odnáší antivirový program NOD32. Ten byl ve svých počátcích oblíben toliko mezi počítačovými specialisty ve střední Evropě, jistě i kvůli tomu, že z tohoto regionu pochází. V posledních letech se však stal celosvětovým fenoménem. NOD32 je složen z on-demand scanneru (tj. prohledávání, které si zvolí uživatel sám) a čtyřmi různými realtime monitory, což je něco jako čtyři hlídací psi, kteří jsou při provozu počítače neustále ve střehu a číhají na potenciální ohrožení, které se na internetu může objevit. Tento antivirový program rovněž není zdarma, domácí uživatel zaplatí za roční provoz bez koruny tisícovku, pro firmy je samozřejmě ještě dražší. Není bez zajímavosti, že na internetové adrese www.virusradar.com lze zhlédnout konkrétní škodlivé viry, které právě NOD32 likviduje.


3. QIP 2005
Rok vzniku: 2005
Původ: Rusko
Kde stáhnout:
http://qipim.com

Pomyslný bronz si odnáší program, který se věnuje spíše zábavě. QIP je určen ke komunikaci, je to normální „kecálek“ podobně jako ICQ, jehož je klientem. Kde se popularita QIPu vzala? Souvisí především s rozvojem mobilního internetu. Je šířen zdarma jako freeware pro operační systémy Microsoft Windows. Existuje i verze pro PDA (pod názvem QIP PDA) pro operační systém Symbian, který používají mobilní telefony Nokia, a Windows Mobile. Dokáže posílat soubory, strašit nevyžádané vzkazy anti-spamovým filtrem, umí používat i šifrovanou komunikaci. Je přenosný, takže je možné „hodit“ si ho na flash disk a přenést z jednoho počítače do druhého. Nová verze QIP Infium samozřejmě dokáže komunikovat nejen v síti ICQ, ale také v síti Jabber. Výhodou je jeho velikost, na disku zabere sotva dva megabajty místa. QIP je freeware, což znamená, že je možné si jej stáhnout zdarma.

   
4. Codec Pack All in 1
Rok vzniku: 2006
Původ: Česká republika
Kde stáhnout:
http://www.slunecnice.cz/sw/allin1/

Zná to kdekdo. Člověk si chce na počítači přehrát video, ale jeho kybernetický miláček mu oznámí, že má smůlu, protože video nelze dekódovat. Codec Pack All in 1 je jednoduchý instalační program, který na počítač jediným dvojklikem nainstaluje sadu kodeků pro přehrávání DivX, XviD, MPEG videa, titulků a nástroje pro přehrávání AC3 zvuku. S programem pak lze přehrávat videa, filmy, pochopitelně i hudbu, prostě všechno, co přijde pod ruku. Celkem obsahuje deset nejčastěji používaných kodeků, což vysvětluje i jeho popularitu. Občas se ovšem může stát, že se kodeky nepohodnou s formátem DVD a místo hlubokého filmového zážitku divák shlédne nanejvýš výsměšný vzkaz „can´t open file“. Naštěstí k takovým nehodám dochází jen výjimečně. Codec Pack All in 1 je freeware a na disku zabere necelých 10 megabajtů.

   
5. Skype
Rok vzniku: 2003
Původ: Estonsko
Kde stáhnout:
http://www.skype.com

Pokud se na něco hodí termín „internetový fenomén“, tak je to program Skype. Telefonování, posílání zpráv, souborů, videokonference, databáze, to vše Skype nabízí a ještě ke všemu zdarma. Za příplatek pak lze telefonovat či posílat textové zprávy i do běžných sítí. Přesto všechno má tento program řadu odpůrců. Ti hovoří především o jeho nedostatečné bezpečnosti. Dále má společnost Skype naprostou kontrolu nad tokem dat, kdežto uživatel o něm nemá ani ponětí. Řada lidí si rovněž stěžuje na proměnlivou kvalitu hovoru. Navíc komunikační protokol ani zdrojové kódy nejsou dostupné pro veřejnost, uživatel je v podstatě v moci provozovatelů programu. Jenže narůstající počet uživatelů Skype hovoří jasnou řečí: pozitiva převažují nad negativy. Zatímco v roce 2006 bylo zřízeno necelých 100 milionů Skype účtů, v současnosti se jejich počet téměř zpětinásobil a výhledově bude i nadále stoupat. Provozovatelům tohoto programu lze přičíst za minus fakt, že v Číně je cenzurován. Občas Skype způsobí i havárii jako v roce 2007, kdy 10000 Skype uživatelů ztratilo svá telefonní čísla s předvolbou 0207. Zákazníci tak byli donuceni dát svá čísla jiným poskytovatelům


6. WinRAR
Rok vzniku: 90. léta 20. století
Původ: Rusko
Kde stáhnout:
http://www.rarlab.com/

Máme ve složce plno dokumentů a je potřeba je archivovat? Není nic jednoduššího než použít nějaký program, který ovládá kompresi a archivaci. V našich luzích a hájích je nejpopulárnější WinRAR, symbolizovaný třemi knihami ve fialové, modré a zelené barvě, převázanými přezkou. Po kompresi se data „zmáčknou“ a uživatel tak na svém disku šetří místo. Data mohou být i zašifrována, tudíž nikdo nepovolaný s nimi nemůže manipulovat. Na trhu existují i jiné produkty, které nabízí tyto funkce, třeba ZIP, ARJ, nebo TAR/GZ. Ty se mezi sebou se liší tím, jak tyto základní funkce provádí, a tím, že nabízí různá vylepšení, jako je možnost automatického generování jmen podle data, výběr podle data, příznaků archivace, schopnost práce s „dlouhými“ jmény atd. RAR mezi nimi boduje především vyvážeností mezi rychlostí a účinností komprese. Je k dispozici v mnoha světových jazycích, a ani zde čeština nechybí.

   
7. ICQ 6.5
Rok vzniku: 1996
Původ: Izrael
Kde stáhnout:
http://www.icq.com/

Leckterý internetový surfař si dnes jen obtížně dokáže představit své počítačové vybavení bez instant messengerů. Za praotce těchto programů můžeme považovat skupinu kamarádů z izraelské univerzity. Právě ti v roce 1996 vymysleli první komunikační program, ono slavné ICQ (homofon od anglické věty I seek you – hledám tě), které později začala využívat i izraelská výzvědná služba. Když se program dostal i na veřejnost, ze začátku o jeho stahování příliš velký zájem nebyl. To se ale během krátké doby změnilo a ICQ se stalo celosvětovým fenoménem. Co ICQ nabízí? V první řadě chatování, dále odesílání SMS zpráv zdarma, byť limitně omezené, posílání souborů, pohlednic a multiplayerové hry převážně v technologii Flash. Klasickou zelenou květinku, symbol programu, lze najít na stovkách milionů počítačů po celém světě.

   
8. Atlas ICQ 6.5
Rok vzniku: 2006
Původ: Izrael/Česká republika
Kde stáhnout:
http://icq.atlas.cz/

A ještě jednou ICQ, tentokrát v české verzi. V českých zemích je zaregistrováno přes dva miliony ICQ účtů, takže se nelze divit, že česká verze je stále populárnější. Pomocí Atlas ICQ lze posílat SMS do sítí Vodafone a O2. Program obsahuje mnoho nových šikovných funkcí, jako například funkci „Xtraz“ na rozšíření programu pomocí doplňků tzv. plug-inů, které jsou lokalizovány v češtině. Dále funkci „Push2Talk“, pomocí které lze provozovat hlasovou komunikaci, možnost posílat mezi uživateli soubory. Dalšími funkcemi programu Atlas ICQ 6 je například uchovávání historie všech uživatelů, pomocí jednoduchého nastavení účtu si můžete například vybrat barvu pozadí, písma, typ písma či vyhledávat další uživatele. Poněkud nepříjemné je to, že zde člověka otravuje poněkud více reklam než u anglické verze. Inu, Češi mají reklamy zřejmě rádi.
   
   
9. avast! 4
Rok vzniku: 1988
Původ: Česká republika
Kde stáhnout:
http://www.avast.com/index_cze.html

Socialistické Československo rozhodně nebylo žádnou počítačovou velmocí, naopak, v mnoha oblastech zde vývoj poněkud pokulhával. Přesto zde vznikly základy antivirového programu, který v současnosti užívá více než 70 milionů lidí na celém světě. Pro domácí využití je zdarma, pro komerční nikoliv a je ceněn pro svou vysokou spolehlivost. Není bez zajímavosti, že avast! získal SC Ocenění (prestižní soutěž pořádaná časopisem SC Magazine) za nejlepší antivirus v americké části SC Awards. Rovněž tak zabodoval i v evropské části ankety, kde si odnesl ceny za nejlepší antivirus a anti-malware. Program avast! je tak jediným produktem, který zvítězil jak v americké, tak v evropské části soutěže SC Awards. Běžně se aktualizuje zdarma prvních 14 měsíců používání. Za každých dalších 14 měsíců se musí uživatel znovu zaregistrovat a e-mailem mu přijde nový klíč, ovšem stále nic neplatí.
   
   
10. DAEMON Tools Lite
Rok vzniku: 2000
Původ: USA
Kde stáhnout:
http://www.daemon-tools.cc/home

Poslední program, který se vecpal do TOP 10, je DAEMON Tools Lite. Jedná se skutečně o démona, dokáže rozlousknout jakákoliv CD nebo DVD, včetně chráněných. Autorské právo ovšem občas pláče… Program DAEMON Tools umožňuje vytvoření až pěti virtuálních disků ve vašem počítači. Není tedy nutné s sebou nosit CD nebo DVD média s programem, rovněž si lze snadno spustit několik DVD či CD najednou. Tuto funkci ocení zejména uživatelé hrající hry, které jsou uloženy na více médiích. Pozor, program obsahuje reklamní software. Pokud si někdo DAEMONA instaluje, nechť raději nezaškrtává položku Daemon tools search bar. Jinak se mu v počítači objeví nevyžádaný reklamní systém.
Co je vlastně počítačový program?

Počítačový program je v informatice postup operací, který popisuje realizaci dané úlohy. Počítačový program může být vytvořen programátorem zápisem algoritmu v určitém programovacím jazyce (dříve byl často realizován přímo v hardware – zapojením vodičů nebo děrným štítkem). Všechny počítačové programy jsou souhrnně označovány jako software (do software jsou někdy zahrnována také data). Programy můžeme je rozdělit na dvě základní skupiny – na systémový software, který zajišťuje chod počítače, a aplikační softwarte, kterým se vykonává určitá činnost. Spuštěný program (tj. program umístěný operační paměti počítače a prováděný procesorem) se nazývá proces. Program může být spuštěn vícekrát a vytvořit tak více procesů.

Počítač má raději blondýnky

Existují programy, bez kterých by počítače byly leda pro kočku. Ovšem zároveň lze najít i takové, které jsou spíše kuriozitami. Krása žen a dívek byla vždy subjektivní, někdo preferuje modrooké zrzky, jiný zelenooké brunetky. Izraelští vědci však vyvinuli program, který se měření ženské krásy snaží dodat punc objektivity. Skupina expertů na základě výzkumu mezi muži, kteří hodnotili fotografie různých žen, sestavila software, jenž každé ženě přiřadí známku od jedničky do sedmičky. Podle výsledků izraelský počítač nejvíce preferuje plavé dívky.

Předchozí článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz