Domů     Technika
Velký bratr znovu přichází
21.stoleti 19.1.2009

Tentokrát jsme nahlédli pod pokličku vývojovým pracovištím, která už dnes připravují speciální elektronické systémy pro budoucnost. Na co se tedy můžeme těšit? Tentokrát jsme nahlédli pod pokličku vývojovým pracovištím, která už dnes připravují speciální elektronické systémy pro budoucnost. Na co se tedy můžeme těšit?

Mnoho z vás ani netuší, jak ovládají počítače, kamery a digitální fotoaparáty náš život už dnes. V žádném případě není nadnesené tvrzení některých odborníků, že v civilizovaném světě už dnes není kam se schovat. A co teprve v budoucnu! 21. STOLETÍ se podívalo na vývoj nových technologií pořádně zblízka.

Výzkumné centrum americké firmy Intel se sídlem v americké Santa Claře se nedávno pochlubilo dalším přírůstkem do rodiny „velkého bratra“, který nás začíná sledovat na každém kroku. V jeho čínských laboratořích totiž vyvinuli systém rozpoznávání objektů v reálném čase.

Na světě se už brzy nikde neschováte
Co to znamená? Inteligentní fotografický a záznamový systém snímá lidi, objekty, scény i události a porovnává je s obrovskou databází uloženou v centrálních počítačích. Pokud se pak například videokamera zaměří na určitý objekt, objeví se téměř okamžitě o něm podrobné informace. Objektem může být třeba architektonická památka, na kterou se kamera dívá, a na monitoru hned vyskočí údaje, kdy a kým byla postavena, kde se nachází, i její podrobné parametry.
Stejně tak, a to už je tak trochu na hranici, se objeví podrobné údaje o osobě, na kterou se kamera zaměří. Systém ji bleskově identifikuje a v reálném čase si pak můžeme přečíst její pohlaví, věk, povolání či se dokonce seznámit s jejími majetkovými poměry. Systém se nedá oblafnout ani změněnou podobou a na základě obrovské databáze informací rozpozná osobu s proměněnou barvou vlasů, barevnými kontaktními čočkami, umělými vousy a dokonce dokáže zrekonstruovat, jak vypadala v mladším věku. To má nepochybně velký význam v boji s terorismem. Hlídacímu systému by tak neměl uniknout ani zločinec, hledaný třeba desítky let, i když už dnes vypadá úplně jinak.

Systém dokáže i předvídat
To ale není všechno, co nový systém dokáže. Dokáže si porovnávat sled různých jevů a událostí, pohyb určitých osob, přemisťování malých i velkých objektů. To vše si dá do náležitých souvislostí a doplní to rozbory telefonických hovorů v dané době a na daném místě. V budoucnu tak prý dokáže předem varovat například před bombovým atentátem, útokem teroristů nebo třeba před řáděním extremistických skupin.

Čeká nás i auto s očima
Při tvorbě svých budoucích technologií se Intel zaměří na pět základních oblastí. Jsou to vizuální computing, bezdrátová komunikace, aplikace pro zdravotní péči, počítačové technologie šetrné k životnímu prostředí a dlouhodobý vědecký výzkum. Z inovačních technologií nás nejvíce zaujal inteligentní automobil budoucnosti. Ten se bude po silnici pohybovat naprosto bezpečně s využitím celé řady počítačových systémů. Je vybavený několika kamerami, které se zaměřují na jiná auta a lidi pohybující se poblíž cesty nebo křížící jeho dráhu. Počítač okamžitě vypočítá, jaké nebezpečí pro auto představují a jaké reakce se od řidiče vyžadují. Některé funkce budou zcela automatizovány a vůz v případě nebezpečí převezme sám řízení a například před náhlou překážkou dokáže sám zabrdit.

Pomocníci ve zdravotnictví
Zdravotnictví a hlavně péče o staré lidi se stává problémem celého světa. Jedním z projektů, které připravuje Intel do praxe, je například systém BioMOBIUSTM. Je to otevřená nízkonákladová výpočetní platforma, kterou je možné použít na přípravu specifických výzkumných nástrojů. Jedním z nástrojů tohoto systému je například analýza chůze starších lidí, sloužící k varování před možným pádem. Dalším projektem je prototyp multifunkčního domácího elektronického zařízení, které neustále monitoruje stav pacienta. To bychom mohli přirovnat ke švýcarskému vojenskému noži s celou řadou nástrojů, přizpůsobeného pro potřeby medicíny. Umožní neuvěřitelné množství testů a měření, jejichž výsledky bude možno posílat prostřednictvím USB nebo bezdrátového připojení do domácího počítače a odtud přímo ošetřujícímu lékaři. Obdobným zařízením je lékařský tester, díky kterému stačí lékaři jediná kapka krve nebo jiné tělní tekutiny a přístroj sám provede více jak sto různých měření a testů. Na většinu inovací nebudeme muset ani čekat příliš dlouho. Podle představitelů společnosti Intel se jich můžeme dočkat už do šesti let.

V britském Portsmouthu už začali
Systém digitálních kamer napojených na počítače, který dokáže vyhodnocovat chování lidí a předvídat jejich kriminální činnost, už spustili v britském městě Portsmouth. Chytrý software je vybaven i filtrem, který běžné příhody vypouští a operátory upozorní jen na podivné chování podezřelých osob. Operátor pak alarmuje například ochranku v bance, před kterou se pohybují podezřelé osoby, a zároveň vyrozumí policii.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz