Domů     Zajímavosti
Existuje zázračné kopí, které poznal Ježíš?
21.stoleti 19.1.2009

Mezi nejposvátnější křesťanské relikvie patří nenápadné kopí s magickou mocí. Proč? Jeho ostrá špička prý zajela do Ježíšova těla, když ve 33 letech dotrpěl na kříži. Poklad má být k vidění ve vídeňském hradu Hofburg. Nemálo badatelů však tvrdí, že údajně zázračné kopí, o kterém píše i bible, se nedochovalo! Mezi nejposvátnější křesťanské relikvie patří nenápadné kopí s magickou mocí. Proč? Jeho ostrá špička prý zajela do Ježíšova těla, když ve 33 letech dotrpěl na kříži. Poklad má být k vidění ve vídeňském hradu Hofburg. Nemálo badatelů však tvrdí, že údajně zázračné kopí, o kterém píše i bible, se nedochovalo!

Pátek 5. dubna roku 33 vypadal ponuře. Na Jeruzalémskou horu Golgota (Lebka) vedli římští ozbrojenci Ježíše Krista Nazaretského, aby ho tam kolem poledne ukřižovali. Vždyť se prohlašoval za spasitele lidstva, čímž vzbuzoval dojem, že podrývá autoritu Říma, který okupoval Izrael. Ježíšovi nepřátelé ho chtěli zmrzačit, aby tak názorně dokázali, že není žádným mesiášem, spíš samozvaným kacířem, snad i možným uchvatitelem moci. Židovští veleknězi si přáli smrt ukřižováním. O tom však nemohli rozhodnout sami. Jejich prodlouženou rukou se tak pod jejich nátlakem stal římský prefekt Judska Pilát Pontský (Pointus Pilatus), jenž zde působil v období  let 26–36 n. l.

Chystali krutou popravu
Na Golgotě se k nebi tyčily tři kříže, nejvyšší uprostřed čekal na Ježíše. Po jeho pravici a levici na kříže přibili lotry Gestase a Dismase. Těm pochopové s vervou rozbíjeli lebky, drtili nohy a ruce. To viděl i centurio (setník) Gaius Cassius Longin, který zde jako římský úředník zastupoval prokonzula Piláta Pontského. Znechutil ho pohled na hrůzné mrzačení těl obou zlodějů.
Nechtěl dopustit, aby něco podobného vzápětí postihlo Ježíše, jenž svůj krutý osud prožíval s pokorou. Proto na koni přicválal k nejvyššímu kříži, ze kterého shlížel připoutaný odevzdaný Ježíš. Do jeho pravého boku rázně vrazil kopí, aby mu probodl hruď mezi čtvrtým a pátým žebrem. Právě takovým zásahem se římští vojáci při bitvách ujišťovali, že zasažený už není živý. Po podobném bodnutí totiž už z bezduchého těla nevytéká krev. Ovšem z Kristovy  hrudi prýštila krev a voda. Když se poloslepý Longin rukou potřísněnou onou červenou tekutinou náhodně dotkl očí, vrátil se mu zrak! Považoval to za zázrak! Jeho víru dotvrdilo náhlé zatmění Slunce a zemětřesení, které doprovodilo Ježíšovu smrt.
Čí to byla zbraň?
Dodnes se historici neshodli, zda milosrdný akt probodnutí boku provedl Longin svým vlastním kopím, nebo použil zbraň, kterou na popraviště přinesl kapitán chrámové stráže. Patřila židovskému králi a byla symbolem zmocnění Kristovu popravu provést. Jinak by jim to římští legionáři na popravišti nedovolili!
Jisté však je, že kopí, které probodlo Ježíše, se stalo významnou posvátnou relikvií. Vlastník prý ovlivňoval osudy celého světa – v dobrém, či zlém. Kopí postupně putovalo dějinami. Traduje se mj., že kopí svatého Logina bylo objeveno v Antiochu roku 1098 v průběhu první křížové výpravy. Potom se prý dostalo až k prvnímu novodobému říšskému císaři Karlu I. Velikému, kterému pomáhalo jako talisman. Tady je však dost velká časová nesrovnalost, neboť Karel Veliký se narodil již kolem roku 750, tedy několik staletí před zmíněnou výpravou. Nicméně se tvrdí, že se zázračným kopím prošel 47 vítězných tažení a navíc prý díky němu získal jasnozřivost. Britský badatel a spisovatel Trevor Ravenscroft uvádí, že od římské korunovace Karla Velikého v roce 800 až po Adolfa Hitlera vlastnilo kopí 45 vládců.
Hitlerovi už nepomohlo!
Posledním oficiálním držitelem Longinova kopí se stal Adolf Hitler. Poprvé na něj fascinovaně zíral jako patnáctiletý ve vídeňském hradu Hofburgu, někdejším císařském sídle. Po připojení Rakouska k Německu nechal Hitler 13. října 1938 celý říšský poklad převézt do Německa. Vystavovali ho v kostele sv. Kateřiny v Norimberku – městě pro nacisty kultovním. Když však britské bomby poškodily kostelní střechu, Němci vzácné předměty spěšně „uklidili“ do různých podzemních úkrytů.
Teprve 30. dubna 1945 nalezli američtí vojáci přístupovou štolu k trezoru, který ukrýval část pokladu – a hlavně kopí. Toho si však Američané zprvu moc nevšímali – dokud nepřišel jejich oblíbený generál George Smith Patton. Jako milovník historie legendu o Longinově kopí velmi dobře znal. Jistě by se radoval, kdyby se kopí dostalo do USA, avšak generál Dwight Eisenhower, velitel spojeneckých vojsk v Evropě, přikázal vrátit klenoty do Rakouska, odkud je předtím Hitler odvezl. V lednu 1946 se tak údajné Longinovo kopí vrátilo nazpět na hebkou podušku do Hofburgu, kde ho mohou obdivovat zájemci.

Jak to vidí 21. STOLETÍ?
Mnozí experti vyslovují hypotézy, že se nejedná o kopí, kterým setník Longinus, povýšený časem na svatého, ukončil kolem třetí hodiny pátečního odpoledne Ježíšův život.
Kopí v Hofburgu prý pochází až z doby Karla I. Velikého. Navrhl ho jeho přítel – životopisec, učenec, básník a hlavně okultista Einhard. Udělal kopí dvojdílné – a koncipoval ho tak, aby ovlivňovalo povahu Karla Velikého i všechny nástupce z jeho rodu. Uvedené relikvie se pak měl zmocnit Hitler, který také zprvu vítězil. Další otazníky zůstávají kolem osudu kopí po 2. světové válce. Existují názory, že Američané do Hofburgu vrátili pouhou kopii a originál převezli do Pentagonu, aby jim pomáhal ovládat svět. Více mohl vědět generál Patton; ten však zahynul (jako šedesátiletý) podivnou tragickou smrtí hned 21. 12. 1945. Podle názoru 21. STOLETÍ však nelze nijak vědecky dokázat, že legendární kopí je totožné se zbraní, kterou Longinus ukončil Ježíšovo trápení a tím zahájil převratnou éru lidské historie.

Více se dozvíte:
L. Kříž, M. Koukal: Povídání v magických energiích, Euromedia- Ikar 2008
T. Ravenscroft: Kopí osudu, Eminent 2008

PRO
Trevor Ravenscroft, slavný britský spisovatel, ezoterik
Vlastník kopí ovlivňoval osud světa

Longinovo kopí bezesporu není žádným výmyslem! Longinus uskutečnil řádný skutek náležitým způsobem na patřičném místě v rozhodujícím okamžiku času. A v tomtéž okamžiku se ocitl výhradně v jeho rukou všecek budoucí vývoj země i lidstva. Kolem Longinova kopí se utvářela legenda, že kdokoli je vlastní, drží v rukou osud světa. Neboť v průběhu staletí křesťanských dějin kterýkoli vlastník kopí mohl podle sebe utvářet běh dějin náležitým naplňováním náležitých cílů Ducha času (tedy lidského pokroku) v souladu se specifickými úkoly v rámci dané doby v evoluci vědomí člověka. Anebo se mohl stát médiem pro Antiducha času (tedy odpůrce pozitivního vědeckého vývoje) a zmíněným cílům klást překážky, aby svedl lidstvo k uctívání falešných bohů či do propasti materialismu.

PROTI
Lubomír Kříž, mezinárodně uznávaný psychotronik, badatel, spisovatel
Je podivné, že kopí má dvě části
Kopí uložené ve vídeňském Hofburgu je velmi zvláštní. Sestává totiž ze dvou částí, které drží pohromadě stříbrná tulejka. Svým charakterem tedy neodpovídá běžnému válečnickému kopí. Jde zřejmě o zbraň ceremoniální, která měla demonstrovat neomezenou moc panovníka. Podle odhadu odborníků bylo vyrobeno přibližně kolem 8. století. To jasně vylučuje, že by se jednalo o zbraň, která byla použita přímo při Kristově ukřižování a stala se tak jedním z nejsilnějších křesťanských symbolů. Uvnitř kopí je dále zabudován hřeb, kterým byl údajně Ježíš přibit ke kříži. Hřeb ovšem byl ke kopí přidán až o mnoho let později. Domnívám se, že toto kopí setník Longinus, který se potom stal velmi pobožným, určitě nikdy v ruce nedržel!

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Longinovo kopí, kterým měl římský setník Longin probodnout bok Krista, aby ukončil jeho trápení na kříži, podle vašeho názoru:
Je pravé a každý jeho majitel získával zázračnou moc.12%
Je pravé. Znamená sice velmi vzácný poklad křesťanství, ale žádnou zázračnou moc nemá. 17%
Není pravé. Bylo zhotoveno až mnohem později, ale vlastníkovi (včetně diktátora Hitlera) zázračně umožňovalo ovlivňovat osud světa. 11%
Není pravé. Nemá zázračnou moc a existuje dokonce v několika exemplářích. (Jeden z nich je uložen ve vídeňském Hofburgu.) 28%
Nemám dostatek informací 32%

Předchozí článek
Další článek
Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz