Domů     Vesmír
Nová teorie: Kde vzniká ve vesmíru temná energie?
21.stoleti 19.3.2008

Jednou z otázek, která trápí lidstvo, je hledání tzv. temné energie, která vyplňuje většinu nám známého vesmíru. Jedné z nejnovějších teorií věnujeme i tento článek, který patří k poněkud náročnějším, avšak srozumitelnou formou zpracovaným tématům. Jednou z otázek, která trápí lidstvo, je hledání tzv. temné energie, která vyplňuje většinu nám známého vesmíru. Jedné z nejnovějších teorií věnujeme i tento článek, který patří k poněkud náročnějším, avšak srozumitelnou formou zpracovaným tématům.

Drtivá převaha temné energie (bývá též nazývána zápornou energií), je prapodivná, svádí ke hledání dosud neznámých částic hmoty. Navíc je to zřejmě ona, která způsobuje, že rozpínání vesmíru se oproti předpokladům zrychluje. Podle v současné době uváděných údajů je rozložení hmoty ve vesmíru následující:
4% – viditelná hmota
23% – temná hmota
73% – temná energie (viz. 21.STOLETÍ, 5/2007, str.58)
Náš časopis vám předkládá teorii, podle níž lze tento jev objasnit bez hledání nových hypotetických částic, ale pouze pomocí platných fyzikálních zákonů a za obecně platného předpokladu, že žádná informace se nemůže šířit rychleji, než rychlostí světla.

Co vedlo k velkému třesku?
Výchozím momentem je samotný začátek vesmíru – Velký třesk – a to především jeho možný průběh. Důležité je to, co k němu vedlo, a sice stav singularity (tak označujeme určitý centrální bod ve vesmíru)– resp. její hustota, hmotnost a rozměr. Nikdo neví, co a proč to tenkrát vybuchlo, ale jedno je zřejmé: je nutno odtabuizovat představu singularity coby bodu o nekonečné hmotnosti. Ona totiž nekonečná hmotnost bezrozměrného bodu nedává žádnou možnost jakéhokoliv fyzikálního kroku. Vyjádřeno jednoduše: nekonečno krát nula rovná se vždy nule.
Vycházejme tedy z předpokladu, že singularita byl nesmírně hmotný objekt nějaké látky, obrovské hustoty, ale také úctyhodného rozměru. Nelze tedy připustit, že Velký třesk byl srovnatelný – v principu – s výbuchem granátu, kdy veškerá hmota je ve zlomku sekundy rozmetána do okolí.

Šířil se třesk po vrstvách?
Singularita byla tedy zřejmě velice hmotný i rozměrný objekt – předpokládejme, že kulového tvaru, což je v kosmu obvyklé – a působením jeho hmotnosti došlo gravitačním tlakem k takovému stavu v jeho jádru, že došlo ke spuštění nám netušených reakcí. Ale vzhledem k tomu, že singularita měla obrovskou hmotnost a také rozměr (proto ta předchozí zmínka o rychlosti informace), nemohlo dojít k její okamžité expanzi do okolního prostoru.
Následující průběh byl kontinuální, pomozme si ale pro snazší pochopení grafickým znázorněním: singularitu si rozdělme několika soustřednými kružnicemi na:
Střed – kruh S, dále vrstvu 1, vrstvu 2 a vrstvu 3.
Takže: bouřlivé procesy se začaly odehrávat ve středu „S“, kde byl zárodek velkého třesku.
Mělo by dojít k okamžité expanzi tohoto prostoru, to ale
nebylo možné, neboť tomu bránila hmotnost ostatních vrstev.
Jenže není-li možná expanze, vzrůstá tlak. Ten zapůsobil na
vrstvu 1 a vystavil ji startovacím podmínkám středu „S“.
Čili ve vrstvě 1 se začalo odehrávat totéž, co ve středu „S“,
ale opět nemohlo dojít k expanzi této vrstvy, neboť jí bránila hmotnost vrstev 2 a 3.
Navíc – tlak se šíří všemi směry – došlo ke zvýšení tlaku ve vrstvě 1 a „S“, což mohlo vyvolat další netušené reakce. Nyní byla na řadě vrstva 2, která, svírána vrstvou 3, rovněž prošla tímto procesem. Ale vrstva 3 už  těmto podmínkám vystavena nebyla. Ta se pod mnohonásobně zvýšeným tlakem po procesech, vzniklých v předchozích vrstvách, rozletěla do okolního prostoru, protože už nebyla ničím svírána. Takže teprve nyní došlo k vlastnímu momentu Velkého třesku, kdy se látka, ze které se pak postupně zformoval vesmír, uvolnila ze sevření a expandovala, ale před ní se jako bublina rozpíná původní látka singularity, a to v úžasném množství oněch 73% hmoty celého vesmíru.

Je to šílená teorie?
Je třeba upozornit, že tento poměr hmot (73: 27) nebyl poměrem výchozím.V době Velkého třesku spolu částice velmi intenzivně reagovaly, v převážné míře docházelo k anihilaci částic a jen malá část jich přešla do stavu hmoty. Takže zpět na úvod: temná energie, způsobující zrychlování rozpínání vesmíru, není zřejmě nic jiného, než gravitační síla této obálky, která obklopuje „normální“ vesmír. Tato teorie splňuje jedno okřídlené rčení: je dostatečně šílená na to, aby mohla být pravděpodobná.

Co říkají encyklopedie?
Velký třesk (anglicky Big Bang) je vědecká kosmologická teorie, která popisuje raný vývoj a tvar vesmíru. Hlavní myšlenkou je, že obecná teorie relativity může být zkombinovaná s pozorováními galaxií vzdalujících se od sebe, z čehož se dá odvodit stav vesmíru v minulosti, ale i v budoucnosti. Přirozeným důsledkem velkého třesku je, že vesmír měl v minulosti vyšší teplotu a hustotu. Termín „velký třesk“ se v užším smyslu používá pro označení časového bodu, kdy začalo pozorované rozpínaní vesmíru, v širším smyslu na označení vzniku a vývoje vesmíru.

Předchozí článek
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz