Domů     Zajímavosti
Mají pyramidy zázračnou moc?
21.stoleti 19.12.2007

Monumentální pyramidy vzrušují již po celá staletí historiky zejména pro svoji nezvyklou konstrukci a stále nejasný účel, k čemu měly vlastně sloužit. Přesto, že nejpravděpodobnější teorie jim přikládá úlohu královských hrobek, někteří odborníci mají řadu výhrad. Navíc budí pyramidy zvědavost svými podivnými účinky, které si mohli mnozí badatelé ověřit i v praxi.Monumentální pyramidy vzrušují již po celá staletí historiky zejména pro svoji nezvyklou konstrukci a stále nejasný účel, k čemu měly vlastně sloužit. Přesto, že nejpravděpodobnější teorie jim přikládá úlohu královských hrobek, někteří odborníci mají řadu výhrad. Navíc budí pyramidy zvědavost svými podivnými účinky, které si mohli mnozí badatelé ověřit i v praxi.

Ti, kteří jim přikládají magické účinky, středu pyramidy říkají královská komnata. V ní se prý koncentruje největší množství energie, která jakoby plamen svíčky stoupá k vrcholu monumentu.


Zde lze údajně sušit jakoukoliv hmotu obsahující vodu, nabíjet zdroje schopné pojmout energii, ostřit nástroje, mumifikovat a konzervovat maso nebo těla lidí, ba i zasvěcovat adepty do vyšších znalostí o kosmických principech.

Postavili je otroci, anebo mimozemšťané?
Bez ohledu na toto tvrzení neexistuje uspokojivé vysvětlení, jakým účelům pyramidy sloužily. Mozaika teorií je pestrá jak malířská paleta. Pojem pyramida lze dešifrovat jako složeninu dvou slov – PYRO (oheň) a AMID (prostředek). Mohlo by tedy jít o stavbu s ohněm uprostřed. Řecký historik Hérodotos (asi 485 – 425 př. n. l.) je jako první označil za náhrobky faraónů, kterým měly zajistit věčnost a nedotknutelnost. Nabízely se rovněž teorie, že to jsou symbolické brány do posmrtného života, astronomické observatoře, posvátná obětiště (hlavně na území Ameriky), pomůcky ke geografickému měření nebo navigační zařízení pro mimozemské cestovatele. Výjimkou není (třeba ve Svatém zákonu) ani poslání velkých sýpek na obilí.
Otazníky trvají i kolem toho, kdo a jak je vlastně postavil – od 100 000 otroků až po mimozemšťany s moderní technikou využívající kosmickou energii. Nezapomínalo se ani na Atlantiďany. Záhadná Atlantida měla kulturně spojovat Egypt a Ameriku, pyramidy egyptské s aztéckými a mayskými. Velký podíl na rozšíření obdobných představ měl spisovatel Erich von Däniken. Od padesátých let 20. století se vynořila tzv. fyzikální teorie: Podle ní pyramidy jsou energetickými základnami schopnými koncentrovat kosmickou, spirituální energii využitelnou k praktickým, i k léčebným účelům.

Tvar prý není náhodný
Podstatný je tvar pyramid. Údajně má magický význam, umožňuje koncentrovat a vydávat obrovskou životodárnou energii. Semena vložená do pyramidy prý rychleji klíčí, ovoce zraje, zlepšuje se chuť potravin, které se nikdy nezkazí. Sušené byliny mají větší moc, bakterie a viry v pyramidě nepřežijí. Francouz M. Bovis v roce1930 objevil, že zvířata, která se dostanou do pyramidy, rychle hynou, ale nerozpadnou se, mumifikují se. Úžasné mají být i léčivé účinky, pyramidy, odstraní potíže psychické i choroby somatické. Český léčitel ing. Jiří Janča tvrdí, že se v pyramidách zastaví rakovinné bujení.
Na objevování schopností pyramid se podílel i český inženýr Karel Drbal: Podle něj uvnitř pyramid je možno ostřit žiletky. Jeho Faraonův přístroj na ostření žiletek byl v roce1959 patentován.
Podle základního magického principu podobnosti stejné vlastnosti, jaké se přisuzují pyramidám egyptským, má i každá jiná pyramida, bez ohledu na velikost. Časem vznikl průmysl zabývající se výrobou a prodejem pyramid mnoha velikostí a z různých materiálů – od papíru přes dřevo, sklo, kov až po drahé kameny. Malé se nosí jako amulety, větší slouží mj. jako zdravotní klobouky. Největší pyramidy dosahují výšky patrového domu a zřejmě mají funkci místa pro meditaci, léčení, ba i modlitebny.
Odpůrci léčebných i jiných účinků přiznávají, že egyptské pyramidy budily už od starověku zájem historiků i veřejnosti a spekulovalo se o jejich tvůrcích a významu. Dodávají však, že teprve od poloviny minulého století se pyramid ujali moderní „záhadologové“, přisoudili jim schopnost kumulovat a vydávat energii a začali tento nápad bohatě využívat – rovněž komerčně.

Jak to vidí 21. STOLETÍ?
Nesmíme zapomínat, že pyramidy v Egyptě (táhnoucí se ve stokilometrovém řetězci), jeden ze sedmi divů světa, mají příbuzné i jinde – nejen na americkém kontinentu. V Číně znají přes sto pyramid; nejznámější je Bílá – dvakrát větší než Cheopsova! Jak kroupy na plechovou střechu však buší otázky! Jestliže pyramidy byly jen mauzoleem faraónů, proč se ve většině z nich nenalezly mumie? Proč hojně vědců tvrdí, že pyramidy jsou „obrovským tvarovým zářičem, ozvěnou univerza a probíhají v nich dosud nevyjasněné energetické reakce, určované tvarem pyramidy“? Šok nastal, když nedávno nový typ radaru schopného nahlížet hluboko pod zemský povrch údajně odhalil důmyslné labyrinty systémů podzemních tunelů v různých částech světa? V jihoamerické Guatemale byly pod mayským pyramidovým komplexem Tikal zmapovány tunely v délce 800 kilometrů. Známý geolog a cestovatel doc. RNDr. Zdeněk Kukal, DrSc., 21. STOLETÍ řekl „ Není žádný medicínský, fyzikální důvod věřit, že by pyramidy léčily. Jenže, co je to léčit? Když si někdo namluví, že ho vyléčí pyramida, tak ho léčí. Je to všechno psychologie, sugesce. Padesát procent nemocí je psychického původu!“
Jak vidíte, ani záležitosti kolem možných magických účinků pyramid nemůžeme nazírat černobíle.

PRO
Lubomír Kříž, mezinárodně uznávaný parapsycholog
Není pyramida jako pyramida, liší se v tom, jakou energii skrývají. Když energeticky změříte pyramidy v Egyptě, zjistíte, že každá má jiné astrální složení. Pyramidy jsou vlastně energetickým zdrojem pro Sfingu, nabíjejí ji. Sfinga pak pracuje jako počítač.  Samotná pyramida může také léčit, každá jiné zdravotní obtíže. Známe pokusy, kdy se tam dávala mumifikovat zvířata, jindy se tak uchovávají potraviny. Naopak pyramidy, většinou o výšce Petřínské rozhledny, které mají na stěnách stupně, byly hrobkami faraónů – a na vesmírné energie nereagují. Před nezvanými návštěvníky je chránily a dosud chrání tzv. kletba faraónů – někde vir HIV.
Mohou působit i různé nově vytvořené pyramidy – třeba na zahradě. Zde velice záleží na tom, jaké se tam dostanou energie. Buď v nich vzniknou samovolně a nemusejí léčit, anebo tam samovolně vzniknou léčebné. Kdo to dokáže, může si pyramidu naprogramovat. Převažují pyramidy čtyřboké. Ovšem třeba na keltském sídlišti Závist u Zbraslavi byly dvě malé trojboké sfingy..

PROTI
MUDr. Jiří Heřt, DrSc., emeritní profesor anatomie Lékařské fakulty UK v Plzni

Ve výrobě a stavbách nových pyramid hraje naše republika prim. Ta prý celosvětově jedna z největších, přes čtrnáct metrů vysoká a vícepatrová, vyrostla roku 2004 v chráněné šumavské oblasti u Vimperku díky nadšení místních úřadů, které schválily stavbu izraelského podnikatele ruského původu, Anatolije Iaguiiajeva. Stalo se tak přes protesty egyptologů, ekologů i skeptického klubu SISYFOS. Pyramida, kde se má i experimentovat s klíčením semen, se stala vyhledávaným místem pro meditaci a pro léčbu zřejmě všech psychických i tělesných nemocí.
Pyramidový tvar je jen geometrickým, v přírodě téměř neexistujícím, tvarem, jedním ze série pravidelných mnohostěnů. Všichni objevitelé Tutanchamónova hrobu nezemřeli a žádné měření ani experimenty neprokázaly popisované vlastnosti pyramid. Mýty o záhadách pyramid a možnostech jejich využití jsou jen hezké – a někdy i dost výdělečné – pohádky.

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Možnost, že pyramidy mají léčivé a obdobné účinky, podle vašeho názoru je

19%Mnohokrát ověřená v praxi.
10%Akceptovatelná jen u některých pyramid.
20%Přijatelná pouze za zvláštních okolností.
41%Nevysvětlitelná z vědeckého hlediska – a tudíž nemožná.
10%Nemám dostatek informací

Připomínají zázrak
Monumentální egyptské pyramidy byly postaveny před 4500 lety. Jen na Cheopsovu pyramidu v Gize bylo zapotřebí 2,5 milionu kamenných kvádrů se spodní plochou kolem jednoho metru čtverečního a výškou asi jeden metr. Jedna strana pyramidy má délku 230 metrů a její výška při dostavění byla 146, 6 metrů. Hmotnost vědci vypočítali na 6,5 milionu tun.Do pyramidy by se vešla katedrála Santa Maria del Fiore ve Florencii, katedrála sv. Petra a Pavla ve Vatikánu a ještě Chrám svatého Víta v Praze. Cheopsova pyramida postavená jednoduchými nástroji a lidskou silou se podle historiků stavěla 20 let. Její plocha je 52 900 m2. Do základní plochy pyramidy
by se vešlo dokonce 10 fotbalových hřišť.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz