Domů     Historie
Vyplnily se opravdu Nostradamovy věštby?
21.stoleti 19.6.2007

Lidé byli odjakživa fascinováni budoucností. Už v pradávných kulturách věštci hráli důležitou úlohu. Rozvíjela se astrologie, numerologie a podobné záležitosti, které někteří lidé považují za vědy, jiní za prachsprostý podvod.Lidé byli odjakživa fascinováni budoucností. Už v pradávných kulturách věštci hráli důležitou úlohu. Rozvíjela se astrologie, numerologie a podobné záležitosti, které někteří lidé považují za vědy, jiní za prachsprostý podvod.

Zatímco dnešní prognostické ústavy pracují s konkrétními podklady a jejich odhady mají svou váhu, ve středověku se předpovídání budoucnosti rovnalo hádání z křišťálové koule. Dnešní prognostici jsou vzdělaní lidé, což se o středověkých hadačích z budoucnosti obvykle říci nedalo.
Asi nejznámějším středověkým „prognostikem“ byl Michel de Nostre-Dame, známý jako Nostradamus. Žil ve Francii v 16. století a už během svého života si získal značnou popularitu, a to i ve vládních kruzích. Nostradamus ale nebyl nějaký hlupák, byl to vystudovaný lékař a věnoval se i filosofii.
Své předpovědi sepsal do deseti knih, které nazval Centurie. Předpovídá zde vývoj lidské civilizace od roku 1555 až do roku 3797, kdy má přijít definitivní zánik světa, a celkem obratně v nich mlží. Zatímco vědci se Nostradamovým proroctvím smějí, hodně lidí je jeho knihami okouzleno.
Vykládat Nostradamova proroctví je navíc nesmírně obtížné, jsou psána těžkým jazykem, který je plný jinotajů a metafor. Autor v něm střídá hned několik jazyků – francouzštinu, latinu, italštinu a řečtinu. Přesto se řada lidí o výklad usilovně snaží. Nelze se jim divit, lze tak snadno získat popularitu a užít si svých 15 minut slávy. Každopádně, každý výklad Nostradamových textů je více než krkolomný. A kdo jim chce uvěřit, ten si vždy nějakou tu berličku najde, zvlášť když už ví, jak ta která historická událost skutečně proběhla.

Podívejme se nyní podrobněji na některé Nostradamovy předpovědi a zkusme je porovnat s historickou realitou.

Předpověď: Nostradamus předpověděl do všech podrobností smrt francouzského krále Jindřicha II. Nostradamus v metafoře píše o dvou lvech, kteří se utkají v zápase. Mladý lev při něm starému vypíchne oko a zraněný sok posléze umře v krutých bolestech.

Skutečnost: Právě touto předpovědí získal Nostradamus značný věhlas. Až takový, že byl povolán ke královskému dvoru. Jindřich II. byl při jednom z rytířských turnajů skutečně smrtelně zraněn, když mu třísky z kopí jeho soupeře vnikly do oka. Deset dní do osudném souboji král umírá. Byl oním zraněným lvem opravdu myšlen král?

Předpověď: Nostradamus předpověděl, že francouzský vědec Pasteur objeví svět mikroorganismů.

Skutečnost: Vyznat se v Nostradamově jazyku je práce skutečně pro otrlé. Jeho čtyřverší jsou nejednoznačná a dají se vykládat různými způsoby, často i protichůdnými (například říšský ministr propagandy Joseph Goebbels interpretoval některá proroctví jako předzvěst porážky spojeneckých vojsk). Jméno Pasteur se v jeho předpovědích skutečně objevuje. Jenže ve francouzštině lze pojem „pasteur“ přeložit i termínem pastor nebo protestantský kněz.

Předpověď: Nostradamus předpověděl Hitlerovo narození. Na svět prý přijde velikán, který bude bránit zem mezi Vislou a Dunajem.

Skutečnost: Odmysleme si slovo velikán, pro nacisty jím Hitler byl, ale pro většinu rozumně smýšlejících lidí je to zločinec. Hitler rozhodně nikoho nebránil, naopak trpěl až chorobnou touhou dobývat a ničit (ne nadarmo se v jedné nacistické písni zpívalo „všechno roztřískáme“).  A podíváme-li se na mapu, mezi Vislou a Dunajem leží nynější Česká republika. Pokud použijeme ironii, tak Hitler zřejmě chtěl tuto zem natolik ochraňovat, že zde preventivně zřídil protektorát.

Předpověď: Nostradamus předpověděl II. světovou válku. V knize Centurie III.  píše, že anglický lid se pokryje krví, a během následujících 290 let dojde v království Albionu k sedmi zásadním změnám. Poté vypukne zásadní konflikt.

Skutečnost: Vyznavači Nostradama tvrdí, že oním pokrytím krví nelze rozumět nic jiného než popravu vladaře. Jediným popraveným anglickým vladařem byl v roce 1649 král Karel I.. Rok 1939 (1649 + 290 = 1939) byl skutečně začátkem druhé světové války. Přesnost předpovědi je překvapující. Jenže myslel Nostradamus svým veršem skutečně královu popravu? Kdo chce věřit, ten uvěří….

Předpověď: Nostradamus předpověděl i III. světovou válku. Měla se odehrát mezi roky 1980 až 1995. Na jedné straně měla stát Evropa, USA a Rusko, na straně druhé arabský svět podporovaný Čínou.

Skutečnost: Ve zmiňovaném období nebyla o válečné konflikty nouze, bojovalo se v Afghánistánu, na středním východě i v Africe. Ale globální konflikt se nekonal, naopak skončila studená válka. Zmíněné rozložení sil však není nereálné. Vyznavači Nostradama jsou v současnosti přesvědčeni, že došlo k chybě ve výpočtech a onen globální konflikt nás teprve čeká.

Předpověď: Nostradamus předpověděl teroristické útoky na New York a Washington 11. září 2001.

Skutečnost: Po 11. září se zájem o Nostradamova proroctví podstatně zvýšil. Je to dáno zřejmě zvýšeným zájmem o mysticismus, který se v západní společnosti projevuje. Každopádně citace oné prognózy o zhroucení dvou věží v centru pevniny, které se objevily i na internetu, byly většinou podvrhem, v lepším případě pak kompilací několika Nostradamových veršů, které spolu v originálním textu nijak nesouvisejí.

Mír bude až po roce 2025?
Zajímavou postavou mezi vykladači Nostradama je Francouz Jean-Charles de Fontbrune. Ten již koncem 70. let minulého století, na základě Nostradamovy knihy, předpověděl zvolení Francoise Mitterranda francouzským prezidentem (1981) nebo atentát na papeže Jana Pavla II., který pak byl v roce 1981 skutečně spáchán.
A co nás podle de Fontbruneho čeká v nejbližších dvaceti letech? Nic moc:  extrémní sucha i záplavy, nárůst počtu náboženských sekt, rozšíření války z Izraele do Evropy, útok ruských a arabských armád na Evropu, okupaci Francie i Británie a druhý den „D“, tedy vylodění anglo-amerických vojsk, tentokrát v Portugalsku. Papež prý později prchne z Říma do Lyonu, kde bude zavražděn. Až po roce 2025 se lidstvo vrátí k mírovému soužití.

Předchozí článek
Další článek
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz