Domů     Technika
Zázrak: Papír, který se sám smaže
21.stoleti 19.4.2007

Kdesi v koutě snad každé kanceláře se hromadí potištěné papíry, které po čase už nejsou k ničemu. Tomuto problému však brzy odzvoní. Na světě je totiž nová technologie tisku, která na papíru zanechá text jen jediný den.Kdesi v koutě snad každé kanceláře se hromadí potištěné papíry, které po čase už nejsou k ničemu. Tomuto problému však brzy odzvoní. Na světě je totiž nová technologie tisku, která na papíru zanechá text jen jediný den.

Podle některých průzkumů slouží až 40 procent veškerých kancelářských tisků jen na jedno použití. Obvykle se jedná o tisk emailů nebo třeba podkladů na porady. Tomuto plýtvání však bude brzy konec a ekologové mohou jásat. Pouhý jeden arch papíru může díky nejnovější technologii sloužit třeba celý rok.

Světlo funguje jako guma
Převratná technologie pochází z laboratoří společnosti Xerox. V čem spočívá její tajemství?
Existují sloučeniny, které reagují na světlo o určité vlnové délce. Pokud je tisk vystaven tomuto světlu delší dobu, změní svou barvu. V praxi to znamená, že po 16 až po 24 hodinách zcela vybledne a je připraven k dalšímu použití.
Již nyní existuje prototyp tiskárny, která dokáže zpracovat papír pomocí odpovídající vlnové délky. A první experimenty byly úspěšné! Po určité době vytištěný text z papíru skutečně zmizel.
Technologové mysleli i na to, že leckde bude nutné vymazat text krátce po vytištění. I to je jednoduché, papír stačí jen vystavit vyšší teplotě a po chvíli je opět čistý.

Papír na 500 použití
Podobným problémem se zabývají i experti ze společnosti Toshiba. Ti se ale na celou záležitost podívali z druhé strany, tedy od papíru. Výsledek? Papír, který může být použitelný až v 500 případech. Pokud se takový papír vloží do speciální tiskárny, pomocí tepla je z něho text vymazán.
Takový kouzelný papír musí mít pochopitelně i neobvyklé vlastnosti. Aby text mohl být „vygumován“, je pokryt plastovou vrstvou z polyethylenu. Tato vrstva je neobyčejně tepelně citlivá. Tepelná hlavice v tiskárně pak dokáže text nejen kvalitně vytisknout, ale poté i dokonale vymazat.

Vady na kráse
Nová tiskárna i nový papír již byly představeny veřejnosti. Při prezentaci se však objevilo několik „vad na kráse“, které ještě bude nutné vyřešit. Na papíře totiž někdy zůstává patrný stín po textu, který měl být už dávno vymazán. Navíc, pokud se dokument nechá příliš dlouho na světle, je obtížné z něj text nebo grafiku dostat pryč. Světlo v tomto případě způsobuje určité zafixování textu.
Každopádně, tiskárna je již v prodeji v Japonsku a pokud další testy dopadnou ke spokojenosti výrobce, v Evropě si ji budeme moci pořídit již v následujícím roce. 21. STOLETÍ soudí, že tiskárna nebude o moc dražší než současné kvalitní tiskárny.

První papír byl z konopí
Za vynálezce papíru bývají považováni Číňané. Čínský ministr orby Ts‘ai Lun roku 105 oznámil svému císaři, že existuje materiál, na který lze snadno psát.
Původní čínský papír se vyráběl z konopí. To se nechalo nasáknout vodou a pak bylo drceno dřevěnými palicemi. Vzniklá „kaše“ byla propláchnuta vodou, poté se do ní přidalo bělidlo a moučný škrob. Na sítu z hrubé látky byl pak materiál natřásán a kde poté i částečně vysušen. Arch papíru byl pak dosušen na teplé a hladké zdi.
Zdlouhavá výroba se zrychlila poté, co byl použit hladší materiál na síta, ze kterých bylo možno vyjmout arch ihned po odkapání vody.

Předchozí článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz