Domů     Technika
Automobily od A až po Ž
21.stoleti 19.12.2005

Právě před 130 léty vynalezl německý inženýr Nikolaus Otto spalovací motor a odstartoval tak mohutný rozvoj automobilismu. Dnes se tedy 21. STOLETÍ věnujeme právě tomuto významnému odvětví.Právě před 130 léty vynalezl německý inženýr Nikolaus Otto spalovací motor a odstartoval tak mohutný rozvoj automobilismu. Dnes se tedy 21. STOLETÍ věnujeme právě tomuto významnému odvětví.

ABS (Anti – Block System) – zabezpečuje, aby se kola při prudkém brždění nezablokovala, protože zablokované kolo je neřiditelné, pohybuje se setrvačností.   
Elektronika zablokování vyhodnotí a kolo na okamžik odbrzdí. To se opakuje 10x za sekundu, někdy dokonce ještě rychleji.

Bionafta – směs ropných složek, metylesteru a aditiv (chemických přísad). Mírně snižuje výkon a zvyšuje spotřebu vozidla.

Cyklus Ottův – čtyřdobý pracovní cyklus motoru, který roku 1876 vynalezl německý inženýr Nikolaus Otto. Po nasátí pohonné směsi paliva a vzduchu do válců dochází ke stlačení, zážehu nebo vznětu, explozi a rozpínání (tehdy motor koná práci) a cyklus končí výfukem.   
 
Dieselův (vznětový) motor – spalovací motor, ve kterém se nafta jako palivo zapaluje kompresním teplem pístem stlačovaného nasátého vzduchu. Motor je čtyřdobý jako benzinový, ale nemá zapalovací svíčku. Pojmenován byl po německém vynálezci Rudolfu Dieselovi (1858 – 1913). 

ESP – elektronický systém stability automobilu. Rozpozná nastávající smyk a přibržděním některého z kol jej stabilizuje. Je významným pomocníkem při překonání přetáčivého i nedotáčivého smyku.

Ford Henry (1863 – 1947) – americký vynálezce a průmyslník. Roku 1893 postavil první automobil v USA a o 10 let později založil v Detroitu vlastní továrnu na jejich  sériovou výrobu. Ta spočívala v tom, že místo aby najímal kvalifikované řemeslníky na sestavení celého auta, rozdělil dělníky do skupin, které montovaly  jen určitou část vozu. Čas na zhotovení jednoho auta tak postupně snížil na pár desítek minut.

GPS (Global Positioning System) – satelitní navigace, umožňující přesné určení polohy vozu s přijímačem GPS. Základ tvoří několik desítek pozičních satelitů na stacionárních oběžných drahách kolem Země. K přesnému určení polohy je třeba  minimálně tři, ideálně pět. 

Historie automobilismu – za vůbec prvního „konstruktéra“ je  označován belgický misionář Ferdinand Verbiest v Číně. Už v roce 1655 postavil čtyřkolový stroj poháněný reaktivní silou páry. Z přelomu 18. – 19. století (hlavně z Anglii) známe kočáry poháněné párou. Angličan Richard Trevithick vytvořil parovůz s obrovskými hnacími koly, s nímž v roce 1801 dosáhl rychlosti 15 km/hod.
 
Chlazení válců – především zabraňuje roztavení hlav válců, neboť při hoření směsi vzniká teplota okolo 1700° C. Většina automobilů je chlazena vodou, ale chladí se i vzduchem.
 
Impuls elektrického proudu
– nezbytná podmínka fungování zapalovací soustavy (viz).

Jeep – původní přezdívka pro první americké vojenské terénní vozidlo General Purpose (v překladu „víceúčelový“), zkráceně GP (anglická výslovnost dží pí) z roku 1940. Poprvé v něm byl využit pohon všech čtyř kol. Označení „džípy“ se poté vžilo i pro všechny další terénní automobily. 
 
Karburátor
– součást benzínových motorů, ve které dochází k tzv. karburaci, tedy vytváření zápalné směsi benzínu se vzduchem. 

LPG – pochází z anglického Liquified Petroleum Gas a skrývá starý známý tlakem zkapalněný propan-butan, nyní asi nejoblíbenější alternativní palivo automobilů. Nejčastěji je používán systém vstřikování plynu, který pracuje na obdobném principu jako systém vstřikování benzínu.

MPV (Multi Purpose Vehicle) – označení pro velkoprostorové vozy určené pro přepravu osob nebo zboží. Kategorie automobilů, která je charakterizována  velkým vnitřním prostorem a variabilitou interiéru.

Nákladní automobily – též zvané „trucky“ mají konstrukci dvojího typu:
1. jediný podvozek společný pro kabinu a ložnou plochu.
2. spojení dvou částí, z nichž jednu tvoří tahač s motorem, kabinou a hnacími koly,  druhou pak buď připojený návěs (semitrailer) nebo zcela samostatný přívěs (trailer).

Off- road – automobily (někdy označované jako terénní) vhodné pro jízdu mimo zpevněné vozovky, v terénu. Většinou jsou vybaveny pohonem všech čtyř kol (4x 4; viz jeep).

Parkovací asistent – funkce, která  pomocí ultrazvukových snímačů v nárazníku krátkým zvukovým signálem, jehož frekvence se zvyšuje s přibližujícím se předmětem, upozorní řidiče na překážku za vozem. Aktivuje se zařazením zpátečky
 
Rozvodovka – pohání hnací nápravu automobilů. Její součástí je diferenciální soukolí, díky kterému se v zatáčce vnější kolo otáčí rychleji než vnitřní. U klasické koncepce s motorem vpředu a pohonem zadní nápravy je umístěna na zadní nápravě mimo převodovku. Pokud je motor u hnané nápravy, slučuje se do jednoho dílu s převodovkou.

Speciální auta – od běžných automobilů se výrazně liší zejména velikostí, délkou či rychlostí (závodní vozy), někdy i zcela zvláštním tvarem.

Tempomat – zařízení , které umožňuje automatické udržování zvolené rychlosti bez zásahů řidiče a nezávisle na změně terénu (stoupání, klesání). Na dálnici lze například nastavit rychlost 130 km/hod. Automatická regulace rychlosti je přerušena při sešlápnutí plynového nebo brzdového pedálu.

Účinnost motoru – míra využití vynaložené energie. Pokud bychom chtít dosáhnout 100% účinnosti, museli bychom dosáhnout nulové ztráty tepla, tedy dosáhnout takové expanze, při které bude teplota výfukových plynů stejná jako teplota vstupní směsi. Zatím se to nikomu nepodařilo a asi i nikdy nepodaří.

Vačková hřídel – součást, jejímž otáčením lze převést otáčivý pohyb na kývavý nebo přerušovaný přímočarý pohyb. Slouží k ovládání zdvihu ventilů čtyřdobých pístových spalovacích motorů. Podle typu ventilového rozvodu může být v motoru jedna, dvě nebo více. Počet vaček na hřídelích obvykle odpovídá počtu ventilů.

Zapalovací soustava – První automobily využívaly k zapalování směsi platinové trubky nahřívané do červena benzinovými hořáky. Brzy však převládlo elektrické zapalování, kdy rozdělovač vysílá ke každému válci v požadovaném pořadí impuls elektrického proudu, který jiskrou zapálí směs stlačenou ve válci.
 
Žárovky
– v automobilech se objevily po roce 1905 v souvislosti s prvními elektrickými světlomety, které postupně vytlačily a nahradily původní acetylénové lampy.

Více se dozvíte:
Svět v pohybu ,Knižní klub, 2002
Obrázkový slovník – AUTA, Slováry, 1996
http://www.autorevue.cz/slovnik/

Předchozí článek
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz