Domů     Technika
Tříkolka plná proměn
21.stoleti 19.8.2005

Většina z nás si možná ještě dodnes pamatuje na úspěchy i neúspěchy při své první samostatné jízdě na kole, kterou nejednou provázely ošklivé pády či odřená kolena. A v paměti zalovili i průmysloví designéři z americké univerzity Purdue.

Scott Shim, Matthew Grossman a Ryan Lightbody si vzpomněli na své cyklistické začátky, ke vzpomínkám z dětství přidali současné rodičovské zkušenosti a navrhli speciální kolo, které malým sportovcům i jejich rodičům podstatně usnadní život.
Pokud jste někdy chtěli naučit svého potomka bravurně jezdit na kole, doposud se vám k tomu nabízeli dvě možnosti. Buď jste mu k nestabilnímu dopravnímu prostředku přimontovali pomocná kolečka, nebo obětavě běhali za ním, přidržovali ho a čas od času taky pustili. Kolo SHIFT, což v překladu znamená „posun“, představuje novou, převratnou metodu, jak z caparta udělat v krátké době doslova malého Lance Armstronga.

Chytrá kolečka
SHIFT v mnohém připomíná tříkolku. Má jedno kolo vepředu a dvě tenká kolečka vzadu nakloněná k sobě, která v nehybném stavu vypadají jako písmeno V otočené vzhůru nohama. Jakmile se dítě rozjede, dvě zadní kolečka o průměru 40 centimetrů mu pomáhají udržet rovnováhu a chrání ho před pádem. Pokud ale přidá na rychlosti a lehce se předkloní dopředu, zadní kolečka splynou ve spodní části v jedno a z tříkolky se rázem stane „klasický“ bicykl. Zadní kolečka tentokrát připomínají skutečný tvar písmena V a navíc nutí jezdce kolo vyvažovat. Při zpomalení se zadní kolečka opět od sebe rozestoupí. Za malý zázrak může pružný mechanismus, který kolečka při vyšší rychlosti tlačí k sobě.
„Naše kolo naučí děti držet balanc během jízdy místo toho, aby se na něm vrtěli, otáčeli a pokukovali po rodičích, zda je stále ještě zezadu podporují,“ připomíná vedoucí celého projektu Scott Shim, docent z univerzity Purdue, jednu z největších výhod celého vynálezu – dítě se místo strachu z možného pádu může plně soustředit na svůj jezdecký výkon.

Porazili i kolo pro unavené psy
Neobvyklý vynález se již dočkal prestižního ocenění. Autoři variabilní tříkolky totiž vyhráli hlavní cenu v Mezinárodní soutěži v designu jízdních kol v tchajwanském Taipei. Jejich SHIFT uspěl v konkurenci 853 návrhů z 56 zemí světa, mezi kterými nechyběly ani takové modely, jakými jsou například bicykl měnící se v nákupní vozík nebo kolo určené pro venčení psa se sklápěcím sedátkem, kdyby se náhodou domácí mazlíček příliš unavil.
O americký vynález již také údajně projevily zájem tři zahraniční společnosti, dvě z Koreje a jedna z Tchajwanu, které by chtěly unikátní tříkolku začít vyrábět ve velkém. Už je také na čase, protože vynálezcům se doslova hromadí žádosti od koupěchtivých rodičů, které již nebaví běhat za svými ratolestmi a ošetřovat jim rozbitá kolena. „A přesně tak průmysloví designéři uvažují, jak mohou lidem usnadnit běžný život,“ říká Scott Shim.

Co se to s kolem děje?
1818 – Němec Karl Friedrich Drais von Sauerbronn patentoval svůj výtvor – dřevěnou „drezínu“, na které člověk seděl obkročmo a musel se odrážet nohama.
1861 – Francouz Pierre Michaux společně se svým synem Ernestem přidali k drezíně pedály a pojmenovali ji jako „vélocipede“.
1868 – V Saint-Cloud u Paříže se konal první cyklistický závod.
1870 – Britové James Starley a William Hillman předvedli celokovový model „Ariel“ s výrazně větším předním kolem a pryžovou obručí v ráfcích.
1885 – John Kemp Starley, synovec Jamese Starleyho, představil model „Rover“, kterým oběma kolům vrátili stejnou velikost.
2005 – V současnosti lidé po celém světě používají kolem 1,6 miliardy jízdních kol.

Více se dozvíte na:
http://www.purdue.edu/

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz